1 op 3 Limburgse bedrijven moet besparen op personeel

Eén op drie ondernemingen in Limburg geeft aan dat ze de komende zes maanden minder personeel in dienst verwachten te hebben. Dat blijkt uit een recente Voka-enquête bij 600 bedrijven. “De fors stijgende loonkosten dwingen Limburgse bedrijven die het moeilijk hebben om maatregelen te nemen door hun personeelsgroep in te krimpen, groeiplannen bij te stellen en investeringen in België uit te stellen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “In deze omstandigheden is een nationale staking voor meer loon bovenop wat er nu al aankomt helemaal onaanvaardbaar”, verklaart Leten.

Eén op drie ondernemingen in Limburg (30%) geeft aan dat ze verwachten in de komende 6 maanden minder personeel in dienst te hebben. Dat cijfer stijgt sinds de vorige enquêtes in augustus (20%) en september (25%). Specifiek in de Limburgse industrie verwacht 51% binnenkort een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

De belangrijkste bezorgdheid van de Limburgse bedrijven is vandaag de stijgende loonkost, 70% van de bedrijven in Limburg maakt zich hier grote zorgen over. In de periode ’22-’23 zullen de brutolonen met 18% stijgen.

“Om die stijgende loonkosten op te vangen, nemen bedrijven zelf maatregelen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Naast het inkrimpen van de personeelsgroep geven ondernemingen aan dat ze meer zullen inzetten op automatisering, hun groeiplannen bijstellen, minder investeringen plannen in België en overwegen om activiteiten te verplaatsen naar andere landen.”

Alle ondernemingen in Limburg vragen een aanpassing van het systeem van automatische loonindexering. Uit de enquête komen verschillende alternatieve pistes naar voren: ​ een loonindexering die enkel netto wordt toegekend of ​ een bijkomende verlaging werkgeversbijdragen zijn de meest aangewezen volgens de bevraagde bedrijven in Limburg.

Einde persbericht

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met