Skip to Content
1 op 4 Limburgse bedrijven verwacht daling van aantal werknemers

1 op 4 Limburgse bedrijven verwacht daling van aantal werknemers

1 op de 4 ondernemingen in Limburg verwacht in de komende 6 maanden een daling van het aantal werknemers. In de industrie verwacht 54% van de bedrijven beroep te zullen doen op tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit een recente Voka-enquête die deze week werd uitgevoerd bij meer dan 600 Vlaamse ondernemingen. “Onze bedrijven verwachten in het komende kwartaal een gemiddelde omzetdaling met 5% en over 2023 nog eens met 5 procent. De recessievrees weegt ook op de aanwervingsplannen. Ondernemingen in Limburg doen er alles aan om deze crisis door te komen, maar de energie- en de loonkosten moeten onder controle gehouden worden om erger te vermijden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

De maandelijkse bevraging van Voka – KvK Limburg over de economische toestand laat weinig aan de verbeelding over. Bij het begin van het vierde kwartaal zijn ondernemingen somber gestemd over de omzetverwachtingen voor de komende maanden. Zowel in het vierde kwartaal van 2022 als in heel 2023 verwachten de ondernemingen een omzetdaling met 5%.

Tegelijk met de dalende omzet blijven de kosten waarmee bedrijven in Limburg geconfronteerd worden oplopen. De inputkosten liggen vandaag 43% hoger dan 12 maanden geleden. De ondernemingen verwachten in de komende twee kwartalen een verdere gemiddelde kostenstijging met 30%.

Vooral de energie- en loonkosten wegen zwaar door en vormen veruit de grootste bezorgdheid van de Limburgse ondernemingen. Slechts de helft van de ondernemingen geeft aan de stijgende loonkost te kunnen doorrekenen in hun prijzen. “De Limburgse economie stevent deze winter af op een recessie. De externe energieschok verarmt ons als samenleving. Ondernemingen in Limburg doen er alles aan om deze crisis door te komen, maar de energie- en de loonkosten moeten onder controle gehouden worden om erger te vermijden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Groeiplannen bijgesteld

De slechte vooruitzichten maken dat ondernemingen hun groei- en investeringsplannen bijstellen. Eén op drie bedrijven in Limburg heeft de activiteiten vandaag al teruggeschroefd. Toekomstige investeringsplannen worden met 18% verminderd. “Wanneer bedrijven aangeven dat ze investeringsplannen schrappen of terugschroeven, moeten de alarmbellen afgaan”, zegt Johann Leten. “Minder investeringen in innovatie en infrastructuur kunnen leiden tot structurele economische schade.”

Op het vlak van werkgelegenheid verwacht 1 op de 4 bedrijven het in de komende 6 maanden met minder personeel te stellen. Vier op de tien verwacht in de komende maanden een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid, in de industrie gaat het om meer dan de helft van de bedrijven. De toeleveringsproblemen die sinds het einde van de coronacrisis de ondernemingen teisterden, nemen enquête na enquête af. Het is vandaag de ​ enige meevaller van de sombere economische vooruitzichten. “Zonder structurele maatregelen om de lonen betaalbaar te houden wordt het voor de bedrijven zeer moeilijk om hun productiviteit en continuïteit te garanderen”, besluit Leten.

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt