1.400 kinderen zoeken oplossingen voor energiecrisis met Lego-robots

1.400 kinderen zoeken oplossingen voor energiecrisis met Lego-robots

Voka – KvK Limburg & Embuild Limburg organiseren grootste FIRST LEGO LEAGUE-wedstrijd van Benelux

De grootste techniekwedstrijd voor jongeren tussen 11 en 14 jaar is terug. Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Embuild Limburg brengen 1.400 kinderen van 40 Limburgse scholen samen aan Hogeschool PXL voor de regiofinales van de FIRST LEGO LEAGUE. In verschillende teams bouwen de jongeren een LEGO-robot en programmeren ze het op een wedstrijdtafel. Daarnaast gaan de leerlingen op zoek naar oplossingen voor een maatschappelijk thema. Zo zoeken ze dit jaar oplossingen voor de energiecrisis. “Met dit initiatief willen we jongeren niet alleen warm maken voor STEM-opleidingen, maar willen we ze ook laten nadenken over oplossingen van maatschappelijke problemen. Hierdoor stimuleren we het technische talent van morgen”, zeggen Johann Leten & Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en algemeen directeur van Embuild Limburg.

100 teams, 40 scholen, 50 partnerbedrijven en 1.400 enthousiaste leerlingen uit het zesde studiejaar basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs. Dat zijn de ingrediënten van de FIRST LEGO LEAGUE. Een unieke techniekwedstrijd exclusief georganiseerd door Voka – KvK Limburg en Embuild Limburg en kosteloos voor de Limburgse scholen dankzij de steun van de partnerbedrijven en de provincie Limburg. Elk team bouwt een LEGO-robot en programmeert het tijdens de regiofinales op een van de verschillende wedstrijdtafels. Op basis van robotontwerp, innovatieproject en core values deelt de jury 12 awards uit.

“Met de FIRST LEGO LEAGUE nemen we onze verantwoordelijkheid en laten we jongeren spelenderwijs kennismaken met techniek en wetenschap”, zegt Chris Slaets, algemeen directeur van Embuild Limburg. “Jongeren leren via dit programma vaardigheden ontwikkelen. Ze worden ook geïnspireerd om te experimenteren en kritisch na te denken. Ze ontdekken ook de diversiteit en de innovatie binnen de bouw. Op deze manier geven we ze alle tools in handen om op latere leeftijd een enthousiaste en weloverwogen studiekeuze te maken.”

Story image

Energie(k) 

Naast de robotwedstrijd gaan de jongeren tijdens de lessen op zoek naar een technische oplossing voor een probleem waar we dagdagelijks mee geconfronteerd worden. Zo bijten de kinderen zich dit jaar vast in de energiecrisis onder het thema SUPERPOWERED. Zo ontdekken ze eerst hoe energiebronnen werken en hoe energie wordt opgeslagen om vervolgens manieren te bedenken hoe we efficiënter en duurzamer met energie kunnen omgaan.

“Creativiteit, kritisch denken en teamwork zijn belangrijke aspecten binnen de bedrijfsvoering. Door onze Limburgse jongeren net deze tools aan te reiken tijdens ons FIRST LEGO LEAGUE-programma verkleinen we de afstand tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. We bouwen bruggen en spelen in op de noden van onze arbeidsmarkt”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “We promoten via deze weg ook het belang van STEM-richtingen in het lager en middelbaar onderwijs. Want het zijn net deze profielen die onze ondernemingen nodig hebben om te bouwen aan de toekomst van Limburg, en bij uitbreiding heel België. Want als Voka – KvK Limburg verdelen wij het FIRST LEGO LEAGUE-programma over heel het land, omdat we voor honderd procent geloven dat techniekpromotie bij onze jongeren het verschil kan maken in onze maatschappij.”

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt