2.000 Limburgse jongeren zorgen voor recordopkomst bij FIRST LEGO League

2.000 Limburgse jongeren zorgen voor recordopkomst bij FIRST LEGO League

Voka – KvK Limburg & Embuild Limburg organiseren regiofinales van grootse techniekwedstrijd

Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Embuild Limburg brengen donderdag en vrijdag voor de elfde keer Limburgse schoolkinderen samen aan Hogeschool PXL in Hasselt voor de regiofinales van de FIRST LEGO League, de grootste techniekwedstrijd voor jongeren tussen 11 en 14 jaar in de Benelux. Met 2.000 kinderen, 40 scholen en 50 partnerbedrijven tekenen we dit jaar voor een recordeditie. Nog nooit namen zoveel kinderen in Limburg deel aan deze wedstrijd. “Dat we 2.000 jongeren op een positieve manier laten kennismaken met STEM stemt ons bijzonder gelukkig. Met de FIRST LEGO League proberen we al jaren het belang van wetenschap en techniek voor onze jongeren te benadrukken. Want enkel zo stimuleren we het technische talent van morgen”, aldus Johann Leten & Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg en gedelegeerd bestuurder van Embuild Limburg.

‘Never change a winning team.’ En dus blijven de ingrediënten van de FIRST LEGO League na elf jaar ongewijzigd. Elk team bouwt een LEGO-robot en programmeert deze tijdens de regiofinales op een van de verschillende wedstrijdtafels. Op basis van robotontwerp, innovatieproject en core values deelt de jury 12 awards uit. Deze unieke techniekwedstrijd wordt exclusief georganiseerd door Voka – KvK Limburg en Embuild Limburg en is kosteloos voor de Limburgse scholen dankzij de steun van de partnerbedrijven en de provincie Limburg. "Met de FIRST LEGO League laten we de bouwprofessionals van morgen op een creatieve manier proeven van wat de bouwsector te bieden heeft", zegt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder van Embuild Limburg.

MASTERPIECE

Naast de robotwedstrijd gaan de jongeren tijdens de lessen op zoek naar een technische oplossing voor een maatschappelijk probleem of situatie. Zo gaan de kinderen dit jaar aan de slag met hun eigen hobby’s en interesses onder het thema MASTERPIECE. Ze vertrekken vanuit hun eigen leefwereld en maken de brug met de creatieve sector om te komen tot een idee of project dat een grotere draagwijdte creëert dan dat het vandaag de dag heeft.

“Met ons FIRST LEGO League-programma verkleinen we de afstand tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. We willen bepaalde vaardigheden van jongeren stimuleren en aanscherpen, het gaat dan bijvoorbeeld om creativiteit, kritisch denken en innoverend vermogen. We bouwen bruggen en spelen in op de noden van onze arbeidsmarkt”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “We promoten via deze weg ook het belang van STEM-richtingen in het lager en middelbaar onderwijs. En na onze jarenlange inspanningen is het mooi om zien dat we dit jaar met 2.000 jongeren kunnen afklokken op een recordeditie. Dit geeft aan dat we op de goede weg zijn en dat onze jongeren wel degelijk warm worden van techniek en wetenschap”, aldus Leten.  

Als nationale verdeler van het FIRST LEGO League-programma staat Voka – KvK Limburg ook in voor de organisatie van het nationale Belux Kampioenschap. De beste teams van België en Luxemburg ontmoeten elkaar op 23 maart 2024 in Antwerpen.

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt