“Als we samen vooruitgaan in Limburg, dan komt succes vanzelf”

“Als we samen vooruitgaan in Limburg, dan komt succes vanzelf”

Oproep Karin Van De Velde, voorzitter Voka – KvK Limburg, tijdens 30 jaar Nieuwjaarsinvitito

Samenwerking was de bron van het succes van 30 jaar ondernemerschap in Limburg. Het is deze samenwerking die we opnieuw zullen nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. “De afgelopen jaren dertig jaar hebben we maatschappelijke tegenslagen samen weten om te buigen tot economische successen. Laat ons daarom opnieuw de rangen sluiten en samen werk maken van een duurzame energietransitie, innovatie en doelgerichte investeringen in een ondernemersvriendelijk klimaat. Het is onze verantwoordelijkheid, onze verdomde plicht, om dit tot een goed einde te brengen in het belang van Limburg en de toekomstige generaties in onze prachtige provincie.”

2.500 ondernemers, politici en genodigden zakten af naar de Trixxo Arena in Hasselt en tekenden zo na drie jaar opnieuw fysiek present voor de Nieuwjaarsinvitito van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, de grootste netwerkreceptie van Limburg. Met als thema ‘Terug naar de Toekomst’ blikt voorzitter Karin Van De Velde tijdens deze jubileumeditie terug op 30 jaar ondernemerschap in onze provincie, en kijkt ze vooruit naar de toekomst.

“De sluiting van de laatste steenkoolmijn, de sluiting van Philips Hasselt en het verdwijnen van Ford Genk waren economische mokerslagen voor Limburg. Maar als een echte vechter veerde onze provincie opnieuw recht. De sleutel van dit succes was de samenwerking over alle niveaus heen. Het belang van economisch herstel was duidelijk bij burgers, bedrijven en overheden. De doelgerichte acties rond werkgelegenheid, infrastructuur, onderwijs en innovatie hebben Limburg een economische boost gegeven. Het is een resultaat waar we vandaag bijzonder trots op mogen zijn”, concludeert Van De Velde

Kracht van eenvoud

Met de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de bijhorende energie-en inflatiecrisis stapelen de crisissen zich op in Limburg. Ook onze ondernemingen worden niet gespaard. Ze maken zich vandaag vooral zorgen om hoge loonkosten, hoge energieprijzen en personeelstekort. “Deze bezorgdheden moeten we meer dan ooit serieus nemen. Ik doe daarom een oproep aan iedereen in Limburg, van politici tot ondernemers en burgers, om opnieuw samen te komen. Laten we de rangen sluiten en samenwerken zoals we dat de afgelopen 30 jaar hebben gedaan om onze provincie economisch te verdedigen, te versterken en te verbinden”, zegt de voorzitter van Voka – KvK Limburg.

“Laten we ondernemen eenvoudiger maken. Versoepel de vergunningsprocedures en beslis een definitief stikstofkader. Kies voor een realistisch pensioenbeleid en een flexibelere arbeidsmarktregeling zodat meer mensen aan de slag gaan. Minder regelgeving zorgt voor meer investeringen in innovatie, infrastructuur en een duurzame energietransitie want net dat is de toekomst waar Limburg zich op moet storten.”

“Daarnaast moeten we nu meer dan ooit onze concurrentiepositie beschermen door de loonkosten niet te laten ontsporen. We moeten de automatische loonindexering hervormen en nu kiezen voor een indexsprong. Doen we niets is het een kwestie van tijd vooraleer we investeringen mislopen en bedrijven zullen wegtrekken uit Limburg.”

Zover is het (nog) niet, en zover mogen we het ook niet laten komen. Ik wil echter positief blijven en geloven dat we deze uitdagingen, hoe groot ze ook zijn, samen kunnen overwinnen. Ook wij vanuit Voka – KvK Limburg nemen onze verantwoordelijkheid door aan de kar te trekken en bedrijven in Limburg in 2023 verder te versterken, verbinden en verdedigen. Samen ondernemen, samen groeien. Want als we samen vooruitgaan, komt succes vanzelf.”

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt