Alweer een triest record voor het Belgisch Staatsblad

Uit de jaarlijkse monitoring van Voka – KvK Limburg blijkt dat wie het Belgisch Staatsblad wil nalezen, anno 2021 best rekening houdt met zo’n 263 leesdagen. Dit jaar alleen al werden bijna 30.200 pagina’s aan de publicatie toegevoegd waardoor het Staatsblad nu 126.260 bladzijden telt. Dat we dit jaar alweer een triest record laten optekenen, is deels te wijten aan de steeds veranderende coronamaatregelen. “Maar het louter daarop steken is te kort door de bocht”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De trend tot overregulering is al veel langer ingezet. Vervelend voor burgers, maar stilaan aan ramp voor ondernemers die hun concurrentiepositie ten opzichte van andere landen steeds verder zien verzwakken door onze rigide regelgeving.”

Het Belgisch Staatsblad is het officiële publicatieblad van wetten en decreten, Koninklijke Besluiten en besluiten van alle regeringen die ons land telt. Maar ook andere officiële berichten vinden hierin hun publicatie. Dit maakt dat het aantal pagina’s de maatstaf is voor het tempo waarmee regels en wetten worden geproduceerd in ons land.

Sinds 2000 kent het aantal pagina’s in het Staatsblad een steile stijging. In 2013 werd de kaap van honderd bladzijden voor een eerste keer overschreden. Amper acht jaar later is de publicatie alweer een kwart dikker. “De immense groei in 2021 viel te verwachten. Na ieder overlegcomité werden steevast een rist nieuwe maatregelen gepubliceerd, soms tot wel tweemaal per dag. De kafkaiaanse toestanden die hierdoor het voorbije jaar ontstonden, bewijzen dat een maatschappij niet binnen een te strikt keurslijf past. Dit zorgt eerder voor chaos dan voor duidelijkheid”, zegt Leten.

Bron: Belgisch Staatsblad – Verwerking: Voka – Kamer van Koophandel Limburg
Bron: Belgisch Staatsblad – Verwerking: Voka – Kamer van Koophandel Limburg

Als er toch een positieve kant aan het verhaal is, is het dat iedereen nu zelf ervaren heeft hoe absurd onze wetgeving kan zijn. Ondernemers werden hier al lang voor deze pandemie mee geconfronteerd. Daarom dat Voka – KvK Limburg nogmaals pleit voor administratieve vereenvoudiging. “In een geglobaliseerde en gedigitaliseerde economie is snel reageren van cruciaal belang. Dat geldt al zeker voor investeringen en het inzetten van arbeidskrachten. Zorg voor een algemeen regelgevend kader waarbinnen ondernemers zelf snel kunnen inspelen op veranderingen. Buurlanden draaien en keren als een speedboot, terwijl wij op een olietanker lijken. En we weten allemaal hoe dat is afgelopen in het Suezkanaal…”, besluit Leten.

 

 

 

 

Einde persbericht

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Contact