Skip to Content
Bouchez:“Meer netto voor wie werkt en minder kosten voor Limburgse bedrijven”

Bouchez:“Meer netto voor wie werkt en minder kosten voor Limburgse bedrijven”

Voka – KvK Limburg brengt MR-voorzitter in gesprek met Limburgse topondernemers

“Bedrijven die mensen aanwerven en investeren in opleidingen verdienen een beloning. Want we moeten meer volk aan de slag krijgen. Wie meer werk zegt, zegt meer koopkracht, minder belastingen, hogere pensioenen en een betere begroting.” Het zijn de woorden van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in een gesprek met Limburgse topondernemers tijdens een uitverkochte “Toppol” van Voka – KvK Limburg. “Voorstellen die de werkgelegenheidsgraad optrekken en minder kosten voor Limburgse bedrijven opleveren zijn altijd positief, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Daarom vragen wij de federale regeringspartijen werk te maken van structurele maatregelen en niet te verzanden in verkiezingspraat.”

Tijdens het evenement “toppolitici ontmoeten ondernemers” geeft Voka – Kamer van Koophandel Limburg ondernemers de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met een toppoliticus. Vanavond was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez te gast in het Huis van de Limburgse Ondernemer. “Vanuit Voka – Kamer van Koophandel Limburg vragen wij de federale overheid om structurele hervormingen in onze arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. ​ “Willen wij de concurrentiepositie van onze Limburgse ondernemingen versterken – om samen te kunnen groeien – moet de overheid voor de juiste middelen zorgen om dit te bewerkstelligen. Anders dreigt economische schade op lange termijn die onze welvaart in de provincie in het gedrang brengt.”

Werk als sociaal beleid

“Alles begint met het behalen van de 80% werkzaamheidsgraad in ons land”, stelt Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de Mouvement Réformateur (MR). “Want dat zou de staat elk jaar 40 miljard euro opleveren dankzij alle terugverdieneffecten. Wie werkt, moet altijd meer krijgen. Dus ook een hoger pensioen voor wie minstens 15 jaar van de actieve loopbaan heeft gewerkt.” De voorzitter van de Franstalige liberalen wil dus meer netto voor wie werkt én minder kosten voor bedrijven.

“Door op de laatste van vier loonindexeringen dit jaar geen sociale bijdragen te innen, zou 500 miljoen euro naar de koopkracht van werkende mensen gaan en 1 miljard naar de concurrentiekracht van bedrijven. Daarnaast zou een bedrijf dat een langdurig zieke in dienst neemt, daarvoor een premie van 3.600 euro moeten krijgen. Artsen en ziekenfondsen moeten worden geresponsabiliseerd om misbruiken tegen te gaan. En als een langdurig zieke aan de slag kan bij een nieuwe werkgever moet die werkgever daarvoor een vermindering van sociale bijdragen krijgen. Ondernemingen die mensen opleiden en in dienst nemen moeten beloond worden met 20% minder bedrijfsvoorheffing voor een periode van maximaal 5 jaar.”

Werk als medicijn

Voka – KvK Limburg staat positief tegenover voorstellen die de werkzaamheidsgraad verhogen en de kosten voor Limburgse bedrijven naar beneden halen. “Alleen wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend”, stelt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Zo zien we dat de huidige arbeidsdeal tekort schiet om voldoende mensen aan een job te helpen, de pensioenhervorming die op tafel ligt zou het tegenovergestelde moeten zijn om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Ook missen we een vereenvoudiging van de algemene fiscaliteit én een verlaging van de lasten op arbeid. Op de koop toe zien onze ondernemingen de loonkosten ontsporen door de ene loonindexering na de andere, met alle gevolgen van dien voor onze concurrentiepositie.”

Werk kan pas echt een medicijn zijn voor onze samenleving als de federale overheid de juiste ingrediënten gebruikt voor de samenstelling ervan. “Daarom vragen wij de regering niet in verkiezingsmodus niet verzanden én werk te maken van onze arbeidsmarkt, onze pensioenen en onze fiscaliteit”, stelt Van De Velde. “Deze zaken zijn te belangrijk, te cruciaal voor onze Limburgse ondernemingen om niet aan te pakken. Wij vanuit Voka – Kamer van Koophandel Limburg zullen er altijd op toezien dat onze ondernemingen kunnen groeien en bloeien. Wij staan als één man achter onze ondernemers, wij vragen aan de overheid om hetzelfde te doen.”

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt