Skip to Content
De Step Beringen & Sint-Martinus Herk-de-Stad winnen de FIRST LEGO League

De Step Beringen & Sint-Martinus Herk-de-Stad winnen de FIRST LEGO League

ZIPA Blauw van basisschool De Step uit Beringen & SMS Boostbuilders van de Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad mogen zich de winnaars van de FIRST LEGO League noemen. De twee teams konden het beste rapport voorleggen met hun zelfgemaakte en geprogrammeerde LEGO-robot. Na een afwezigheid van twee schooljaren speelden meer dan 1.300 leerlingen van veertig Limburgse scholen opnieuw fysiek met LEGO-blokken. Vijftig partnerbedrijven zetten samen met de provincie Limburg hun schouders onder dit project. Met de FIRST LEGO League willen Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg jongeren warm maken voor wetenschap & techniek.

Met als thema “CARGO CONNECT” vormde de logistieke sector de inspiratiebron voor de jongeren tussen 11 en 14 jaar. Na een afwezigheid van twee schooljaren door de coronapandemie was de FIRST LEGO League van Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg de afgelopen twee dagen back in business. “Jongeren die later een technische job willen uitvoeren: het blijft zoeken als naar een speld in een hooiberg, ook in de bouwsector. Maar met initiatieven zoals ons vakantiekamp ‘Bouwrakker’ en de FIRST LEGO League proberen we toch om de goesting voor wetenschap en techniek al op heel jonge leeftijd mee te geven”, zegt Chris Slaets, algemeen directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Door hen te laten experimenteren en kritisch na te denken leren we jongeren spelenderwijs over de diversiteit en de innovatie in de bouw waardoor ze op een latere leeftijd hopelijk een enthousiaste en weloverwogen studiekeuze maken.”

1.300 jongeren uit het zesde leerjaar van het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs hebben zich de afgelopen maanden in de klas grondig voorbereid op het event. Tijdens de twee regiofinales – op donderdag voor basisscholen en op vrijdag voor het secundair onderwijs - kregen de kinderen de opdracht om een LEGO-robot te bouwen en te programmeren. Op basis van een robotgame en een innovatieve pitch oordeelde de jury over de winnaars. In totaal werden dertien bekers per regiofinale uitgereikt. ZIPA Blauw van basisschool De Step uit Beringen & SMS Boostbuilders van de Sint-Martinusscholen Herk-de-StadSchool behaalden over het algemeen de hoogste scores en kregen de Champion’s Award mee naar de klas.

Technisch talent van morgen

Met de FIRST LEGO League wil Voka – KvK Limburg een brug slaan tussen het onderwijsveld en de bedrijfswereld in Limburg. Zo is dit project voor scholen een troef om STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) toe te passen in het leerplan. “Willen we kwalitatief onderwijs op maat aanbieden gericht op de noden van de arbeidsmarkt zijn STEM-profielen meer dan nodig”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De komende vijftig jaar gaan meer mensen de arbeidsmarkt verlaten dan betreden. Daarom is het zo belangrijk om jongeren al op jonge leeftijd te laten proeven van wetenschap & techniek. Zo bestrijden we de krapte op de arbeidsmarkt, én bouwen we mee aan het technisch talent van morgen.”

Alle winnaars op een rij:

Basisonderwijs

Champion's Award 1ste prijs: ZIPA Blauw (De Step Beringen)

Champion's Award 2de prijs: Hidden Lockers (BS Merlijn Tongeren)

Robotprestatie Award 1ste prijs: ZIPA Blauw (De Step Beringen) & Hidden Lockers (BS Merlijn Tongeren)

Robotontwerp Award 1ste prijs: Probots (Kindercampus Catherina Hasselt)

Robotontwerp Award 2de prijs: Tienerschool 6 (Atheneum Bree)

Innovatieproject Award 1ste prijs: Golden Crane (Methodeschool De Loep Diepenbeek)

Innovatieproject Award 2de prijs: Fast Riders (BS Merlijn Tongeren)

Core Values Award 1ste prijs: Topsprong (GBS De Driesprong Riemst)

Core Values Award 2de prijs: Arkadiaantjes (BS Arkades Houthalen)

Techniekpromotie Award: ZIPA Rood (De Step Beringen)

Young & Strong Award: Delivery First (BS De Eik Wellen)

Story image

Secundair onderwijs

Champion's Award 1ste prijs: SMS Boostbuilders (Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad)

Champion's Award 2de prijs: SMS Brickbusters (Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad)

Robotprestatie Award 1ste prijs: SMS Brickbusters ​ & SMS Boostbuilders (Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad)

Robotontwerp Award 1ste prijs: L-Botics (Campus Quadrant Houthalen-Helchteren)

Robotontwerp Award 2de prijs: CyberX (Level X Hasselt)

Innovatieproject Award 1ste prijs: Inspirocollege 2 (Inspirocollege Houthalen-Helchteren)

Innovatieproject Award 2de prijs: The Lego Ducks (Level X Hasselt)

Core Values Award 1ste prijs: Inspirocollege 1 (Inspirocollege Houthalen-Helchteren)

Core Values Award 2de prijs: De Variabelen (Provinciale Handelsschool Hasselt)

Techniekpromotie Award: Atheneum 2 (KA1 Hasselt)

Young & Strong Award: A-Maze 1 en 2 (A-maze Beringen)

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt