Skip to Content
“Deense connectie moet Limburgse bedrijven helpen bij energietransitie”

“Deense connectie moet Limburgse bedrijven helpen bij energietransitie”

Voka – KvK Limburg sluit intentieverklaring met Deense Kamer van Koophandel

Denemarken is een frontrunner op het vlak van duurzame transitie-en energieoplossingen. Om ondernemingen in Limburg nog beter te begeleiden en te faciliteren bij hun energietransitie hebben Voka – KvK Limburg en Dansk Erhverv (Deense Kamer van Koophandel) een officiële intentieverklaring ondertekend op de slotdag van de energiemissie in de Deense hoofdstad Kopenhagen. “Met deze intentieverklaring gaan we een gezamenlijk engagement aan om structureel informatie uit te wisselen, kennis te delen en gebruik te maken van elkaars netwerk om het dienstenaanbod met betrekking tot de energietransitie te verbeteren. Op deze manier maken we van de energiecrisis gebruik om innovatie en duurzaamheid in beide regio’s te ondersteunen en te versterken”, zeggen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur innovatie & internationalisering van Voka – KvK Limburg.

Denemarken is onmiskenbaar het gidsland op het vlak van de energietransitie. 60% van alle elektriciteit wordt met windenergie opgewekt. De bouw van een artificieel energie-eiland voor de opslag van offshore windenergie moet in 2023 leiden tot een emissie-afname van 70% en een volledige klimaatneutraliteit in 2050. Het is geen toeval dat het land de eerste plek bekleedt op de CCPI (Climate Change Performance Index), een onafhankelijke ranking die de klimaatprestaties van alle landen weergeeft.

Om te leren van het Deense model en innovatie binnen de energietransitie te vergemakkelijken voor bedrijven in België én Denemarken heeft Voka – Kamer van Koophandel Limburg in de Deense hoofdstad Kopenhagen een officiële intentieverklaring ondertekend met haar Deense tegenhanger Dansk Erhverv. De Deense Kamer van Koophandel is het netwerk voor de dienstensector in Denemarken. Het is een van de grootste professionele bedrijfsorganisaties in Denemarken met meer dan 350 werknemers. Door haar sterk netwerk in het Deense bedrijfsleven staat Dansk Erhverv in contact met een aantal toonaangevende bedrijven in de energietransitie.

“Met deze ondertekening versterken we de betrekkingen tussen beide partijen om het dienstenaanbod in verband met de ondersteuning van bedrijven en hun werknemers bij hun groei en energietransitie te ondersteunen en te verbeteren”, vertelt Cathérine Dreesen, directeur innovatie & internationalisering die namens Voka – KvK Limburg het document ondertekende. “Door de energiecrisis zien we dat één op vier bedrijven in Limburg nog dit jaar wil inzetten op hernieuwbare energie, één op vijf bedrijven plant duurzame investeringen op lange termijn. Dit is een opportuniteit die we moeten benutten. We hebben in Limburg al kennis in huis op vlak van energietransitie. Maar met deze intentieverklaring spreken we extra expertise aan die ons in staat stelt Limburgse ondernemingen nog meer en beter te begeleiden bij hun energievraagstuk.”

Op zijn Deens

De intentieverklaring focust op vier punten om de energietransitie bij ondernemingen in beide landen te versterken. Een eerste pijler is innovatie. Zo gaan beide Kamers van Koophandel het engagement aan om informatie uit te wisselen over dagelijkse activiteiten en initiatieven om de innovatie in kader van de energietransitie te versnellen. “We denken aan sectoren rond productie, logistiek, nutsvoorzieningen en energiemanagementsystemen”, verduidelijk Ulrich Bang, Head of Sustainability & Green Transition bij Dansk Erhverv.

Een tweede punt handelt over het gebruik van elkaars netwerk om informatie over te dragen om het dienstenaanbod voor bedrijven te versterken in kader van de energieomslag. Als derde wordt er gekeken naar de ondersteuning van internationale handel tussen Denemarken en Limburg. Als vierde pijler onderzoeken beide landen of een wederzijdse samenwerking op het vlak van de energietransitie relevant kan zijn voor de toekomst. “Op deze manier proberen we telkens een win-win na te streven en cross-overs te creëren om zowel onze aangesloten Deense als Limburgse bedrijven verder te helpen ontwikkelen op het vlak van hernieuwbare energie”, aldus Ulrich Bing.

Inspiratiemissie

De ondertekening van de intentieverklaring is het slotakkoord van de driedaagse inspiratiemissie in Denemarken die Voka – KvK Limburg organiseerde samen met POM Limburg en EnergyVille. Samen met verschillende Limburgse ondernemers werd de delegatie ondergedompeld in de kennis en ervaring die Denemarken door de jaren heeft vergaard omtrent de energietransitie. Zo werd er onder meer een bezoek gebracht aan inspirerende bedrijven, de Deense Technische Universiteit, het Deense Technologische Instituut (DTI) en State of Green, hét befaamde kenniscentrum voor de energieomslag en duurzame energiebronnen.

“Limburgse ondernemers zijn hard bezig met energie-efficiënt ondernemen en produceren. We zien dat veel bedrijven al zelf energie produceren of maatregelen treffen om het energieverbruik maximaal terug te dringen”, zegt Bert Gysen, COO bij EnergyVille en unit manager Energietechnologie bij VITO. “Vanuit EnergyVille reiken we hen de nodige expertise en tools aan om deze processen uit te rollen om de huidige uitdagingen op de energiemarkt succesvol aan te gaan."

“Bedoeling van deze missie was om inspiratie op te doen, kennis uit te wisselen, contacten te leggen en vooral te leren van én met elkaar. ​ Dat is bij deze meer dan gelukt. Duurzaam ondernemen is namelijk geen rechtlijnig pad maar een continue proces dat om opvolging en bijsturing vraagt. Door missies zoals deze brengen we gelijkgestemde ondernemers dichter bij elkaar en faciliteren we kennisoverdracht wat cruciaal is om in onze provincie de volgende stap te zetten op het vlak van duurzame innovatie en energiemanagement”, besluit Cathérine Dreesen.

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt