Skip to Content
Democo Group, Ethias, Idearte en Stad Genk strijden voor Limburgse HR-Award: “Vet loon en dikke bedrijfswagen zijn voorbijgestreefd”

Democo Group, Ethias, Idearte en Stad Genk strijden voor Limburgse HR-Award: “Vet loon en dikke bedrijfswagen zijn voorbijgestreefd”

Hasselt - Genk - Sint-Truiden

Het Hasseltse familiebedrijf Democo Group, verzekeraar Ethias, het Truiense communicatiebureau Idearte en de Stad Genk strijden voor de Limburgse HR-Award die vrijdag 19 november door Voka- Kvk Limburg zal worden uitgereikt. “Vroeger was 'een vet loon met een dikke bedrijfswagen' de manier om de juiste profielen aan te trekken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kvk Limburg. “Maar vandaag kan je er nauwelijks de juiste mensen mee aantrekken en zeker niet behouden.”

“Vroeger was 'een vet loon met een dikke bedrijfswagen' de manier om de juiste profielen aan te trekken”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka-Kvk Limburg. “Maar vandaag kan je er nauwelijks de juiste mensen mee aantrekken en zeker niet behouden. Loon is een hygiënefactor en valt dikwijls pas op wanneer het niet in orde is. Het is een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde voor motivatie in je job. Het loonbeleid moet correct en marktconform zijn. Wanneer het dit niet is, kan je wel mensen demotiveren en verliezen. Zeker bij de jonge generatie spelen heel veel andere motivatoren: werkgeluk, zingeving, autonomie, goede relaties met collega's en leidinggevenden, persoonlijke ontwikkeling.”

Bedrijven van morgen

“Werkgeluk en duurzame inzetbaarheid, het lijkt zo vanzelfsprekend, doch in praktijk een alsmaar moeilijker en uitdagender opdracht”, oordeelt jurylid Annelies Bakos van Human Engagement Experts Annelies & Co. “Tover- en succesformules zijn niet beschikbaar. Het is maatwerk.  Wel zijn er inspirerende voorbeelden van organisaties die vandaag kiezen om aantrekkelijk zijn, om kansen te geven en voor een oprecht en warm engagement naar hun medewerkers. Dit zijn topwerkplekken, dé bedrijven van morgen. Tijdens de ‘Voka HR Award Dag’ laten we jullie kennismaken met het HR-verhaal van het Hasseltse bouwbedrijf Democo Group, verzekeraar Ethias, het Truiense communicatiebureau Idearte en de Stad Genk (alfabetische volgorde red.). Vier bijzondere organisaties genomineerd voor de Voka HR Award 2021. Vier schitterende praktijkvoorbeelden, die in hun unieke organisatie-context inzetten op innovatie met impact, vanuit een eigen HR-visie en strategie. Prikkelend door concrete initiatieven in een authentieke, warme mensen-mensen organisatie waar werkgeluk en duurzame inzetbaarheid zeer serieus worden genomen.”

Workation

Bij communicatiebedrijf Idearté in Sint-Truiden gingen ze zo in 2021 met het hele team voor de coronacrisis op workation. “Onze oprichtster Patricia Robinne heeft eenappartement in Estepona, een schilderachtig stadje in Spanje”, vertelt medezaakvoerder Aline Ghys (30). “Zij werkt wel vaker daar tijdens schoolvakanties. En wij keken daar dan met enige jaloezie naar. Zo ontstond het idee om eens met het hele team naar daar te trekken.” En dus trok het zestienkoppige team in mei 2019 met z'n allen naar Estepona, op kosten van het bedrijf. “We verbleven drie dagen en twee nachten in het appartement van Patricia”, zegt Aline. “'s Morgens werkte iedereen gewoon op het terras. In de namiddag trokken we dan naar het strand voor een brainstorm voor een klant of voor het bedrijf. En om vijf uur was het tijd voor cocktails. Nadien werd er soms nog een stapje in de wereld gezet.”

Trots op mensenmaat

“We zijn nog altijd een familiebedrijf, waar de medewerker centraal staat hè”, reageert HR-directeur Ilse Claes (47) op deze nieuwe nominatie voor Democo. “Democo Group verzamelt vandaag de expertise van 7 gespecialiseerde bouwgerelateerde bedrijven en meer dan 800 medewerkers om toegevoegde waarde te leveren in aanneming, ontwikkeling, technieken en afwerking. Wij nemen dan ook heel wat initiatieven rond ontwikkeling, teamgevoel, welbevinden, leiderschap, feedback, ... en gaan in open dialoog met onze collega's om continu onze prioriteiten af te stemmen op de behoeftes die er leven. 'Trots' blijkt ook één van onze belangrijkste troeven te zijn. Onze collega's zijn uitermate trots op de projecten die ze kunnen realiseren, op het bedrijf waarvoor ze werken en de waarden die we nastreven. Dat is voor ons een belangrijke graadmeter om te bepalen of we in ons beleid de juiste accenten leggen." Ook bij verzekeraar Ethias ligt de nadruk op een HR-beleid op mensenmaat: “Het HR-beleid van Ethias draait rond ‘Samen mens durven zijn’ via een klantgerichte, moderne en geïntegreerde HR-strategie ten behoeve van de business en…. van haar medewerkers om zo de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan en haar toekomst te verzekeren”, besluit HR-directeur Syl Arnols van Ethias.

Benieuwd wie het op vrijdag 19 november zal halen.

In bijlage een foto van de winnaars van vorig jaar Het HR-team van Van Havermaet (vlnr.):Kimberly Cosemans, Jessica Vanderheyden, Yasmina Hafi, Marc Nowicki, Lotte Bongaerts, Elke Sweldens.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt