Dit zijn de meest spraakmakende ondernemers van Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikt op woensdag 16 juni de 27e Ondernemersprijs Herman Dessers uit via het online event Applaus. Dit jaar zijn de kanshebbers Joris Brams (Konings), Paul Kerkhofs (APK) en Els Paesmans en Koen Quaghebeur (Globachem).

De Ondernemersprijs Herman Dessers bekroont een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Vorig jaar ging de belangrijke award naar Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes (Levenstond Seafood). Zij wonnen toen de award voor de duurzame groei van het familiebedrijf en voor hun innovatieve aanpak.

Dit jaar selecteerde de jury van de Ondernemersprijs Herman Dessers opnieuw drie genomineerden (in alfabetische volgorde):

  • Joris Brams is CEO van de drankenproducent Konings. Het bedrijf uit Zonhoven viel tijdens de coronacrisis op door de wendbaarheid van zijn productie: er werden in geen tijd honderdduizenden flessen alcoholgel gemaakt. Verder is Konings een goed voorbeeld van lokale verankering. Vorig jaar investeerde het nog 11 miljoen euro in de site in Borgloon, goed voor 40 extra jobs. Daarnaast is het bedrijf een exportgerichte onderneming die 80 procent van haar omzet realiseert door te verkopen in het buitenland. Voor die prestatie en internationale mindset wonnen ze vorig jaar al de Exportprijs van Voka - KvK Limburg.
  • Paul Kerkhofs is eigenaar van bouw- en infrastructuuronderneming APK Group. Het bedrijf met hoofdkantoor in Pelt is vandaag het succesvol resultaat van gerichte overnames zoals die van Groep Casters (2018) of Groep Slegers (2017). Op die manier ontpopte het bedrijf zich van een bouwonderneming tot een polyvalent infrastructuurspeler die instaat voor intelligente wegeninfrastructuur, maar ook energie-, water- en telecomnetwerken. Vandaag zijn er meer dan 1.500 medewerkers aan de slag in ons land, Nederland, Duitsland en Luxemburg.
  • Els Paesmans en Koen Quaghebeur zijn de oprichters van het agrochemisch familiebedrijf Globachem. Het bedrijf uit Sint-Truiden is op wereldvlak toonaangevend in zijn activiteiten. In 2016 opende het een hoogtechnologisch onderzoekscentrum en in 2020 investeerde het 2 miljoen euro in BioStrand, een jong biotechbedrijf uit Hamont-Achel dat ‘de Google van de genetica’ wordt genoemd. Het illustreert de innovatieve slagkracht waarmee Globachem als sinds 2000 de koers bepaalt. Niet voor niets gaat een tiende van de omzet dan ook naar onderzoek en ontwikkeling. Het duo werd de afgelopen twee jaar bovendien genomineerd voor de titel van ‘Trends Manager van het Jaar’.

”Deze drie genomineerden legden als bedrijf en als ondernemende persoonlijkheden een opmerkelijk traject af waarmee ze een goed voorbeeld zijn voor onze Limburgse ondernemers. Bovendien toont de lokale verankering dat onze provincie een vruchtbare grond is voor ondernemerschap. Daar zal Voka – KvK Limburg voor blijven ijveren. Zelfs in deze bijzondere tijden waarborgen deze ondernemers welvaart en welzijn door hun durf en inzet”, zegt Voka – KvK Limburg-voorzitter Karin Van De Velde.

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers

De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

Laureaten van de voorgaande edities Ondernemersprijs

2019: Gianne Levenstond en Axel Verberckmoes (Levenstond Seafood)

2018: Stijn Bijnens (LRM)

2017: Bert Meewis en Karlijn Libbrecht (Slagmolen)

2016: André Knaepen (Cegeka)

2015: Ronnie Leten (AtlasCopco)

2014: Jean-Pierre, Philippe en Steven Desart (Arte)

2013: Francis Wanten (Comfort Energy)

2012: Cor van Otterloo (Punch Powertrain)

2011: Jean Biesmans (Tectum Group)

2010: Roger de Condé (Groep de Condé)

2009: speciale editie 150 jaar Voka – KvK Limburg: Luc De Schepper (UHasselt)

2008: Ann & Bart Claes (JBC)

2007: Jacques Loomans (Loomans Plastics)

2006: Dirk Theyskens (Arcomet)

2005: Marc Cuyvers (Echo)

2004: 125 jaar Het Belang van Limburg/Concentra, bij name van barones Tony Baert

2003: Roland Duchatelet (Melexis)

2002: Jef Machiels (Groep Machiels)

2001: Noël Essers (Groep H. Essers)

2000: Transnationale Universiteit Limburg, bij name van Marleen Vanderpoorten

1999: Luc Cardinaels (Radson)

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met