Skip to Content
Red Limburg redt Limburg

Red Limburg redt Limburg

Limburgs front overtuigt Vlaamse regering: Limburg blijft één referentieregio

De Vlaamse ministerraad heeft eindelijk besloten om Limburg als één referentieregio in te delen. Hiermee beantwoordt het aan de verzuchtingen van 69 Limburgse organisaties en volgt het de adviezen van 8 op 10 Limburgse burgemeesters. Het platform Red Limburg, dat 69 Limburgse organisaties vertegenwoordigt, reageert positief op de beslissing. “Voor Limburg is dit de enige juiste keuze. Enerzijds was er bij burgers en organisaties geen draagvlak om de samenwerkingsverbanden in meerdere regio’s op te delen, anderzijds werken we binnen de provincie al optimaal samen.”

SERR Limburg deed vorig jaar in maart al een oproep om Limburg in te delen als één regio, omdat er binnen die eenheid al tal van succesvolle samenwerkingsverbanden lopen. Een opdeling zou die samenwerking niet versterken, maar verzwakken. Met het systeem van regiovorming wil de Vlaamse regering komaf maken met de wirwar aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

In Limburg zou een opdeling een averechts effect hebben. Ze zou geen rekening houden met historisch opgebouwde entiteiten en ontplooide werkingsmodellen die vorm kregen op maat van doelgroepen, problematieken, bereikbaarheid, regionale kenmerken enzovoort.

Burgemeester, organisatie, burgers op één lijn

Het draagvlak voor de opdeling in drie regio’s werd daarom ook nagetrokken door zowel de gouverneur als de provinciale media. Hun conclusies zijn dezelfde: er is er geen. 36 van de 42 burgemeesters willen van geen nieuwe grenzen weten, 69 Limburgse organisaties en instellingen (*) ondertekenden een platformtekst, en meer dan 4.000 individuele burgers (zie www.redlimburg.be) volgden hen hierin.

“In een moderne democratie worden politieke beslissingen in overleg genomen. Zeker bij het hervormen van de bovenlokale structuren moet men ruimte geven voor opbouwprocessen van onderop en de eigenheid van het werkterrein laten doorwegen. Zo vermijd je dat er over de hoofden heen top-down ongepaste beslissingen worden genomen”, adviseerde Red Limburg nog in een brief die het vorige week stuurde naar de Vlaamse ministers.

Succesvolle samenwerkingen

Dat wijst ook op succesvolle samenwerkingen die al lopen. “We bewijzen iedere dag opnieuw hoe onze provincie het voortouw neemt in baanbrekende samenwerking: SALK-plan, SALKturbo, SERR Limburg, de POM-werking, het Limburgs Energiehuis, Limburg.net, Cultuur Offensief Limburg, de vervoersregio, de mutualiteiten, de vakbonden, de welzijns-, gezondheids- en onderwijsactoren, werkgeversorganisaties, bedrijven enzovoort. Bovendien bewijst Limburg dat het een ideaal labo is voor maatschappelijke vernieuwing en innovatie. We hebben van Limburg een dynamisch en attractief merk gemaakt waarmee we een voorbeeld zijn voor Vlaanderen.”

“Het behoud van de regio Limburg is een optimale en werkbare schaalgrootte waarin we de samenwerkingsverbanden verder kunnen uitrollen. Uiteraard blijven kansen voor specifieke en functionele subregio’s mogelijk. Uiteindelijk hebben we allemaal samen maar één doel voor ogen: het recht op hulp- en dienstverlening voor elke Limburger bewaken en garanderen”, besluit Red Limburg. ​

 

(*) ABVV Limburg, Algemeen Boerensyndicaat Limburg, ACLVB Limburg, ACV Limburg, Arktos vzw Limburg, ATD-Vierde Wereld/De Trawanten, Beschut Wonen 't Veer, Bestuur Werkgroep ISIS, beweging.net Limburg, Bewel, Boerenbond Limburg, CAW Limburg, CM Limburg, Confederatie Bouw Limburg, Cordium cvba, De Winning, Energiehuis Limburg/Duwolim cv, Familiehulp Limburg, Fedactio Limburg, Folk in Limburg, Greenpeace Limburg, Groen Limburg, Groep Alternatief, Groep INTRO Limburg, Groep Kohesi, Horizont vzw, Humanistisch Verbond Limburg, Katholieke Scholen Heusden-Zolder, Koninklijke Vereninging van Limburgse Schrijvers, Limburgse Integratieraad, Limburgs Landschap vzw, Limburgs Volkskundig Genootschap, LM Plus, Natuurhulpcentrum, Neos Limburg, Nieuw Dak, Noolim, Nuhma, OKRA Limburg, Ondernemersatelier cv, Onesto Groep, Pasar vzw, Pleegzorg Limburg, POM Limburg, PXL, RTC Limburg, Reling, Samana regio Limburg, SERR-Limburg, Stebo vzw, Toerisme Limburg, TreinTramBus, UHasselt, Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, Unizo Limburg, Veldeke Bels(j) Limburg, VKW Limburg, Voka – KvK Limburg, Vooruit Limburg, Vrij CLB Limburg vzw, Vrijzinnig Limburg, vzw De Sluis Leerwerkplaats, vzw El Moustakbal, vzw Limburgs Platform voor Vluchtelingen, vzw Marokko Relief, vzw Solidariteit Jef & Jeanne Ulburgs, Welzijnszorg Limburg, Wit-Gele Kruis Limburg, WSM Limburg

 

 

Einde persbericht

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt