Skip to Content
Elke ondernemer met digitaal idee welkom in Voka Digihub

Elke ondernemer met digitaal idee welkom in Voka Digihub

Digihub slaat brug tussen bedrijfs- en onderzoekswereld

Voka – Kamer van Koophandel Limburg lanceert vandaag haar Voka Digihub om Limburgse kmo’s te helpen met hun digitale transformatie. “Het doel is om een one-stop-shop te zijn waar bedrijven terecht kunnen met al hun vragen rond digitale technologie. We helpen hen met een actieplan op maat en geven hen toegang tot experimenteerruimtes om nieuwe technologieën te testen. Hiervoor zetten we een unieke samenwerking op poten met Hogeschool PXL, UHasselt, T2 Campus, Sirris en Flanders Make”, aldus Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie bij Voka – KvK Limburg.

Een onderneming kan in de Voka Digihub terecht om een praktisch probleem aan te pakken aan de hand van digitale technologie. Samen met de best geplaatste specialisten van Limburgse kennisinstellingen wordt in een laagdrempelige labo-omgeving gezocht naar een goede oplossing. Niet elke kmo heeft immers een eigen afdeling onderzoek & ontwikkeling, maar dankzij de Voka Digihub wordt dat toch toegankelijk voor elke onderneming.

Enkele vragen waar onze kmo’s mee zitten: Hoe kan ik mijn voorraadbeheer optimaliseren met gebruik van sensortechnologie? Hoe kan artificiële intelligentie op onze financiële afdeling worden ingezet om falingsrisico’s en fraude te voorspellen? Kan game technologie helpen om betere opleidingen aan te bieden? Dergelijke toepassingen kunnen in het lab worden uitgetest.

Elke digitale oplossing begint met een eenvoudige vraag. We willen met Voka – KvK Limburg het eerste aanspreekpunt zijn voor ondernemingen en samen op zoek gaan naar de beste digitale oplossing. Onze Digihub zal ondernemers en academici met elkaar verbinden. We weten uit ervaring dat die combinatie sterke ideeën en nieuwe bedrijfsmodellen kan voortbrengen. Voka – KvK Limburg zet bewust sterk in op digitalisering omdat we ervan overtuigd zijn dat elke onderneming extra groeikansen krijgt als ze ook de digitale transformatie opstart”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg.

Digitalisering is een topprioriteit binnen mijn beleid. ​ We willen nu ook onze Vlaamse kmo’s helpen om te experimenteren en aan de slag te gaan met digitale technologieën. Voor veel kleine bedrijven zijn er nog drempels om belangrijke stappen te zetten. Daarom zal Voka nu op mijn initiatief Digihubs uitbouwen waar ondernemingen coaching en begeleiding vinden, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Dat is absoluut nodig om de productiviteitsgroei op te vijzelen en de competitiviteit te vrijwaren, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

In elke Vlaamse provincie staat een Voka Digihub ter beschikking van ondernemers. Voor de ontwikkeling en de uitbating van de Limburgse hub werkt Voka – KvK Limburg samen met Hogeschool PXL, UHasselt, T2 Campus, Sirris en Flanders Make. De experimenteerruimtes zijn gevestigd bij bestaande Limburgse kennisinstellingen en maken gebruik van de (labo)-infrastructuur die daar aanwezig is.

Benjamin Vandeputte, directeur van het collectief centrum van en voor de technologische industrie Sirris: “Bedrijven kunnen de digitale transformatie niet ontlopen of ontkennen. Uitstellen is ook geen optie. Sirris zet de schouders onder de Voka Digihub om onze kmo’s te begeleiden in deze transitie. Naast onze brede expertise in het domein van digitalisatie stellen we ook onze industriële labo’s rond digital manufacturing, Industrie 4.0 en smart products voor de bedrijven open.”

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt voor Limburg 1,4 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij de Voka Digihub voor het testen van een bepaalde technologie en wordt 70% van de kosten daarvan gedragen door deze middelen. De overige 30% wordt door de kmo zelf gedragen. Voka – KvK Limburg wil een honderdtal kmo’s ondersteunen via de Voka Digihub.

Geïnteresseerde ondernemingen vinden alle informatie op www.voka.be/digihub.

Story image

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt