Impact nieuwe coronamaatregelen blijft beperkt voor ondernemingen

"Vaccinatie blijft de échte uitweg uit deze aanslepende crisis.”

Voka - Kvk Limburg, het Limburgs netwerk van ondernemingen, heeft kennisgenomen van de bijkomende maatregelen om de toenemende besmettingen met het coronavirus tegen te gaan. "De beperkingen voor bedrijven blijven al bij al beperkt", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder. "Want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen. Telewerk wordt aanbevolen, mondmaskers opnieuw verplicht in publieke ​ binnenruimtes. Wij roepen nogmaals op om covid-vaccinatie op de werkvloer mogelijk te maken, en een eventuele derde prik voor werknemers via de arbeidsgeneeskundige diensten van bedrijven te laten verlopen."

Telewerk aanbevolen, niet verplicht

Het overlegcomité beslist dat telewerk waar het kan opnieuw aanbevolen, maar niet verplicht wordt. Er komt ook geen verplichte registratie van het telewerk. Een goede zaak, vindt Voka, want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen.

“Werkgevers behouden de vrijheid om een eigen passend coronabeleid te voeren en de arbeidsorganisatie in eigen handen te houden", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kvk Limburg. "Zo hoort het ook. Bedrijven zijn en blijven de eerste verantwoordelijken voor de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer."

Mondmaskers en CST

De mondmaskerplicht wordt opnieuw ingevoerd in alle publieke binnenruimtes vanaf vrijdag 29 oktober. Ook winkels en publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven vallen hieronder.

Het Corona Safe Ticket zal ruimer worden toegepast vanaf 1 november Op evenementen vanaf 200 personen (binnen) zullen deelnemers een geldig CST moeten kunnen voorleggen. Bij kleinere evenementen kunnen organisatoren zelf beslissen om het CST in te zetten. Ook in de horeca wordt het gebruik van het CST nu algemeen verplicht. Werkgevers mogen het CST niet vragen aan hun werknemers.

Impact van quarantaine

Werkgevers maken zich steeds meer zorgen over de stijgende besmettingscijfers bij kinderen die een impact hebben op de ouders. Vanaf 2 besmettingen per klas wordt een hele klas in quarantaine geplaatst. Dat heeft een grote impact op werkende ouders. De quarantaine voor ouders kan oplopen tot meer dan twee weken, terwijl ouders goed beschermd zijn door de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. In een periode van grote krapte op de arbeidsmarkt komen de strenge quarantaineregels extra hard aan voor het bedrijfsleven. Voka vraagt zich af waarom de strenge quarantaineregels worden aangehouden voor gezonde en gevaccineerde ouders?

“Dankzij de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen zijn volwassenen goed beschermd tegen covid-19", gaat Leten verder. "Voka - Kvk Limburg vraagt zich af waarom gevaccineerde volwassenen zonder symptomen nog steeds in quarantaine worden geplaatst terwijl de vaccinatiegraad bij volwassenen erg hoog is?"

Derde prik op de werkvloer

De Vlaamse regering wil alle Vlamingen een derde coronaprik aanbieden. Zo’n derde prik biedt bijkomende bescherming. Werkgevers zijn vragende partij om die derde prik in de onderneming toe te dienen en de vaccinatie-operatie op die manier te versnellen.

“We roepen op om nu reeds werk te maken van de voorbereidingen om een derde prik op de werkvloer mogelijk te maken", stelt Leten. "Veel vaccinatiecentra zijn ondertussen gesloten en hebben hun oorspronkelijke functie als sporthal of cultuurhuis teruggekregen. Een veralgemeende derde prik zal daarom ook via de bedrijven moeten verlopen. Arbeidsgeneeskundige diensten hebben de nodige ervaring met vaccinaties op de werkvloer."

Generieke gids

Al met al bevestigt de regering vandaag het vertrouwen in ondernemers. “En terecht, ze bewijzen permanent het werk op een veilige en verantwoordelijke manier te kunnen organiseren. We vragen ons dan ook af waarom de Generieke Gids nog steeds niet op de schop is? Het geldt vandaag nog enkel als een 'Bijbel' voor de sociale inspectie waarbij de geringste afwijking aanleiding kan geven voor boetes. Ondanks de huidige opflakkering ligt de fase waarin heel het doen en laten binnen de bedrijfsmuren vast gebetonneerd moet worden in een gids vér achter ons”, besluit Leten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met