Skip to Content
Interreg Euregio Maas-Rijn wil dat kmo’s meer uit hun afvalstromen halen

Interreg Euregio Maas-Rijn wil dat kmo’s meer uit hun afvalstromen halen

Tinder voor KMO's

Interreg Euregio Maas-Rijn stelt 6 miljoen euro ter beschikking om Belgische, Nederlandse en Duitse kmo’s efficiënter om te laten gaan met hun afvalstromen. Het project kreeg de naam ‘From Waste 2 Profit’ en loopt van juli 2021 tot eind 2023. Op dinsdag 26 oktober gaf onder meer Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) het startschot tijdens een event in Congrescentrum De Soeverein in Lommel.

Kmo’s uit de brede regio rond de Maas en Rijn kunnen via het project een audit laten uitvoeren om hun afvalstromen door te lichten. Uit die audit volgen dan verbeterpunten op korte en lange termijn. Die Kmo’s kunnen dan ook subsidies aanvragen om er bepaalde investeringen mee te financieren, zoals een ERP-systeem om hun afvalstromen beter te beheren. Of de aankoop van een recyclage- of sorteermachine. Daarnaast inspireert het project ook met seminaries mét en bedrijfsbezoeken áán voorlopers op dit gebied. ​ From Waste 2 Profit wil ook als een soort van Tinder fungeren voor kmo’s. Waar je als bedrijf afvalstromen kan vergelijken én matchen. Want de afvalstroom van het ene bedrijf, is misschien een grondstof voor een ander.

Circulaire economie
“Dit project past perfect in de transitie van onze bedrijven naar een circulaire economie”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka- Kvk Limburg. ​ “Die nieuwe economie gaat over meer dan recycleren. Het is ook het fundamenteel herdenken van producten en systemen: slim design, levensloopverlenging, herbruikbaarheid, demonteerbaarheid voor herstel en vervanging, product-dienstcombinaties invoeren, andere consumptiemodellen ondersteunen gebaseerd op gedeeld gebruik. From Waste 2 Profit helpt onze bedrijven hierin stevig op weg.”

Maatschappelijke én financiële noodzaak
“Valorisatie van afvalstromen is niet alleen maatschappelijk belangrijk, maar ook een financiële noodzaak", stelt gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. "Uit onderzoek blijkt dat een afvalreductie van 10% bij maakbedrijven leidt tot 2% minder kosten. Zeker in de kunststoffenindustrie en de bouw zijn hier nog veel opportuniteiten.” 

“We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen", zegt Tys van Elk, algemeen directeur van LIOF. "We moeten samen bouwen aan een wereld die slimmer, duurzamer en gezonder is. From Waste 2 Profit ondersteunt kmo’s om die eerste, belangrijke stap te zetten richting die betere wereld.” Zijn Duitse tegenhanger, Peter Jahns, managing director van Effizienz-Agentur NRW knikt: “We moeten durven om te herdenken. Om zo onze manier van consumeren én onze businessconcepten aan te passen. Alleen zo gaan we onze grondstoffen maximaal kunnen inzetten.”

Te snel bij het afval gezet

"Momenteel zitten we in een wereldwijde discussie over onderbroken bevoorradingsketens en grondstofprijzen", weet Reinhold Rünker van het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. "Daarom is het belangrijk dat we regionale verbindingen versterken en het economisch potentieel erkennen van hetgeen we vaak te snel als ‘afval’ bestempelen. Circulaire economie betekent voor ons dan ook bovenal heroverweging.”

Crevits op de aftrap

Op dinsdag 26 oktober werd het officiële startschot gegeven met een event in Congrescentrum De Soeverein in Lommel. Met partners POM Limburg, Voka Limburg, EFA, LIOF en Zenit en in aanwezigheid van Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw en Zeevisserij.

(niet voor publicatie)

Over Interreg Euregio Maas-Rijn

Interreg maakt deel uit van het cohesiebeleid van de Europese Unie en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel is de economische, sociale en territoriale ontwikkeling van de Europese regio’s te stimuleren. De Euregio Maas-Rijn is een van de 60 Interreg-gebieden in Europa.

Over From Waste 2 Profit

From Waste 2 Profit is een financieringsprogramma van Interreg Euregio Maas-Rijn met als doel kmo’s in die regio hun afvalstromen te helpen optimaliseren. Het project loopt tot december 2023 en stelt 6 miljoen euro subsidies ter beschikking. Meer informatie: www.fromwastetoprofit.be

Noot aan de redactie

Heeft u vragen over dit persbericht? Stel ze aan Lisa Lemmens, coördinator marketing & communicatie bij Voka Limburg via [email protected] of +32 471/71 33 42

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt