Kinderopvang en werkgevers slaan handen in elkaar om tekort aan te pakken

Terwijl bedrijven elke steen omdraaien op zoek naar medewerkers, blijkt een gebrek aan kinderopvangplaatsen een stevige drempel voor medewerkers om werk en gezin te combineren. Meer dan 1 op 3 ouders op zoek naar een plaats in de kinderopvang krijgt het deksel op de neus. We weten héél zeker dat het gebrek aan opvangplaatsen zorgt voor een rem op tewerkstelling: 50% van de vrouwen zou meer werken of in een nieuwe job stappen mocht er voldoende kinderopvang voorzien worden. Gelet op de arbeidsmarktkrapte, geen onbelangrijk potentieel. Daarom slaan UnieKO, HDI-Wij helpen, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, DayCare-Solutions en Voka – KvK Limburg de handen in elkaar bedrijven te stimuleren om extra kinderopvangplaatsen te creëren.

In het verleden deden werkgeversorganisaties ​ al een oproep om bedrijven mee te laten investeren in bestaande kinderopvangplaatsen, naast het vergroten van de flexibiliteit van de reeds bestaande bedrijfsopvangplaatsen. De Vlaamse regering ging daarmee aan de slag en organiseerde een oproep voor vijf partnerschappen om het probleem van tekorten in kinderdagverblijven aan te pakken. Concreet worden er nu vijf samenwerkingsverbanden en proeftuinen opgezet tussen organisaties die bedrijven bereiken en organisatoren van vergunde kinderopvang. Zij moeten werkgevers en werknemers informeren, opvangplaatsen beheren en coördineren en leren uit hun aanpak.

UnieKO, de beroepsvereniging van unieke kinderopvang in Vlaanderen en Brussel, HDI-Wij helpen (sociaal secretariaat), het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), DayCare-Solutions (ICT-expertise in kinderopvang) en Voka – Kamer van Koophandel Limburg vormen samen onder de noemer KOCoCreO een van de vijf partnerschappen. Als een team zullen ze in Vlaanderen en Brussel onderzoek voeren naar de mogelijkheden én drempels rond bedrijfsopvangplaatsen. De partners zullen geïnteresseerde bedrijven en organisatoren kinderopvang samenbrengen met het oog op het realiseren van bedrijfsplaatsen in co-creatie, in het bedrijf of bij een kinderopvang in de buurt.

“Met een sterke adviesraad bestaande uit experten van Syensqo, Starterslabo, Group Daenens en de VUB gaan we de proeftuinen op hun merites beoordelen en krachtige adviezen formuleren voor het toekomstig beleid. We beogen met KOCoCreO vijf kinderopvangproeftuinen en 50 opvangplaatsen op maat te lanceren. Als alles vlot loopt mogen dat er meer zijn: we willen een multiplicatoreffect creëren. In de selectie van proefprojecten gaan we voor een diversiteit aan noden, problematieken en drempels. Op die manier willen we uit verschillende contexten lessen trekken teneinde samen met alle partners nieuwe oplossingen voor de toekomst te creëren.”

“Het is belangrijk om te benadrukken dat we met deze vijf proefprojecten in deze fase vooral willen ontdekken hoe kinderopvang succesvol via bedrijven kan aangeboden worden. De partnerschappen hebben dan ook de taak om gezamenlijk lessen te trekken over hun verschillende methodieken, zodat we dit in de toekomst verder kunnen uitrollen”, aldus Jo Brouns, Vlaams minister van Werk, en Hilde Crevits, Vlaams minister van Gezin.

Einde persbericht

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Contact