"Laat bedrijven mee in het offensief gaan tegen het virus"

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, en Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, brachten vandaag een bedrijfsbezoek aan IlloCare, de Genkse fabrikant van chirurgische mondmaskers. “De coronacrisis heeft onze bedrijven hard getroffen. We zijn blij dat we bij IlloCare kunnen zien dat onze verdediging tegen het virus pal staat. We vragen nu om bedrijven mee in het offensief te laten gaan, via vaccinaties op de werkvloer”, aldus Johann Leten. 

Illocare werd in volle coronatijd opgericht als dochterbedrijf van Illochroma, een drukkerij gespecialiseerd in etiketten. De mondmaskers die ze maken, zullen belangrijk blijven zolang de bevolking nog niet voldoende gevaccineerd is en er coronavarianten circuleren. “We willen die mondmaskerdracht zo aangenaam mogelijk maken. Door in Limburg te produceren, zijn we zeker dat ze uitzonderlijk comfortabel én kwalitatief zijn. Op dit moment halen we een capaciteit van 100 miljoen stuks, waarmee we de concurrentie met de Chinese import kunnen aangaan. We maken onze maskers ook steeds modieuzer, zonder aan kwaliteit in te boeten”, vertelt CEO Anna Li. 

IlloCare blijft inspelen op nieuwe ontwikkelingen: ze maken aangepaste mondmaskers voor kinderen, geven ze een aantrekkelijk design waaronder een Rode Duivels-tintje, enz. “Bedrijven zoals IlloCare zijn een toonvoorbeeld van onze Limburgse slagkracht. Om het in voetbaltermen te zeggen: ze passen zich aan aan de tegenstander en tonen dat onze defensie tegen corona pal staat”, stelt Johann Leten. ​ 

Minister Beke wees erop dat ook onze offensieve linie sterk werk levert. “Het ziet ernaar uit dat we dit weekend de 80%-vaccinatiegraad bereiken. Daarmee zijn we op dit moment een van de snelst vaccinerende landen ter wereld. We hebben de financiering van de vaccinatiecentra verlengd tot midden oktober en ons geëngageerd voor 23 miljoen prikken van Pfizer.” 

Een goede ploeg blijft de tegenstander telkens een stap voor. “De vaccinaties in de centra verlopen goed. We vragen nu dat er een vaccinatieprogramma wordt geïntegreerd via de eerstelijnsdiensten en op de werkvloer. We moeten proeftuinen organiseren in bedrijven samen met de arbeidsgeneeskundige diensten”, vindt Leten. 

Minister Beke had oren naar die oproep, al wees hij ook op de bestaande onzekerheden. “De organisatie van de vaccinatiecampagne hangt ook samen met de noodzaak van een derde prik, de duurtijd van de bescherming van de vaccins, de mogelijke opkomst van nieuwe varianten van het virus, enz. Als herhalingsvaccins nodig zouden blijken, dan is het de bedoeling om ze te integreren in de reguliere werking, naar analogie met het griepvaccin. Het is dan een optie om werknemers te vaccineren via de bedrijfsgeneeskundige diensten. Ook de huisarts zal daarin een belangrijke rol opnemen.” 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met