“Laat onze Limburgse bedrijven de motor van welvaart zijn in 2024” 

“Laat onze Limburgse bedrijven de motor van welvaart zijn in 2024” 

Nieuwjaarsboodschap Joris Vrancken, voorzitter Voka – Kamer van Koophandel Limburg

“Zonder bedrijven is er geen toegevoegde waarde, zijn er geen jobs en is er dus geen welvaart in onze samenleving. Laten we daarom van 2024 het jaar van de welvaart maken in Limburg. Een mooie toekomst voor iedere Limburger begint bij sterke bedrijven in een gunstig en rechtszeker ondernemersklimaat. Met een gerichte focus op innovatie, duurzaamheid en continuïteit moeten we nu meer dan ooit stralend ambitieus zijn. We moeten NU! ondernemen voor morgen in Limburg.” 

2.600 ondernemers, politici en genodigden verzamelen in de TRIXXO Arena in Hasselt voor de 31ste Nieuwjaarsinvitito van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, de grootste netwerkreceptie van Limburg. Met als thema ‘Stralend ambitieus’ blikt de kersverse voorzitter Joris Vrancken vooruit op het verkiezingsjaar 2024 en de belangrijke uitdagingen waar ondernemingen en bij uitbreiding de hele maatschappij voor staan.  

“De bron voor economische voorspoed in Limburg is onze welvaart en de creatie van toegevoegde waarde in onze provincie. De bedrijven moeten meer dan ooit de motor zijn van deze welvaart. Door de hoge loonkosten in dit land verliezen we concurrentiekracht met onze buurlanden. Neem daar het gebrek aan rechtszekerheid bij en de veelvoudige administratieve rompslomp voor bedrijven, en er ontstaat een pessimistische blik op ondernemen. We moeten daarom deze negatieve spiraal doorbreken en bedrijven alle instrumenten bieden om de echte motor van welvaart te zijn in onze maatschappij”, stelt Joris Vrancken, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “De afschaffing van de automatische loonindexering is hierbij een must.”  

Focus op herindustrialisatie 

Om bedrijven deze rol te laten opnemen, moet de werkzaamheidsgraad echter naar omhoog. Zonder werk is er namelijk geen welvaart en creëren we niet de toegevoegde waarde die nodig is om op termijn onze pensioenen en sociale zekerheid betaalbaar te houden.  

“Daarom moet de focus op herindustrialisatie komen”, stelt Vrancken. “Dit initiatief zal niet alleen de productiviteit vergroten in Limburg, maar ook de werkgelegenheid stimuleren, waardoor de fundamenten van onze welvaart worden versterkt. Onze overheden moeten proactiever durven zijn om industriële bedrijven aan te trekken. Onze ligging in Europa is een belangrijke troef die we in deze meer moeten uitspelen.” 

Memorandum Voka – KvK Limburg 

Ondernemingen groeien het best en snelst in een ondernemersvriendelijk klimaat. Vijf maanden voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen wil Voka – Kamer van Koophandel Limburg hier de nadruk opleggen in het Voka memorandum: ‘NU! ondernemen voor morgen in Limburg’. Hierin vermelden we twaalf thema’s of bouwstenen om onze economie en ondernemingen klaar te stomen voor de toekomst.  

“In ons Voka memorandum spreken we van een toekomstgerichte transitie, moderne arbeidsmarkt, vlotte verbindingen en een ondernemende provincie als peilers. Willen we voluit de kaart van innovatie, digitalisering, duurzaamheid en continuïteit trekken dan is dit memorandum de leidraad die onze beleidsmakers moeten volgen. Morrelen in de marge is uitgesloten, enkel met structurele hervormingen gaat onze economie erop vooruit”, verklaart de voorzitter. 

Deze stralende ambitie wil Joris Vrancken met het hele team van Voka – KvK Limburg uitstralen in 2024. “Als ondernemersorganisatie gaan we dit jaar voor impact, niets meer en niets minder. Wij nemen iedere onderneming en ondernemer bij de hand bij elke stap van het ondernemerschap, of het nu gaat om groei, internationalisering, innovatie, verduurzaming of het behoud van de continuïteit van het bedrijf. ‘Samen ondernemen, samen groeien’ is niet alleen ons credo, maar onze levensader waarmee we bedrijven willen versterken, verbinden en verdedigen”, besluit de nieuwe voorzitter. 

Het Voka – KvK Limburg verkiezingsmemorandum in 12 speerpunten: 

Toekomstgerichte transitie 

1. Ga vol voor de Einsteintelescoop in Limburg 

2. Investeer in bedrijfsruimte aan het Albertkanaal (ENA) 

3. Leidingstraat Antwerpen-Ruhr verdient een doorstart 

Moderne arbeidsmarkt 

4. Kies voor een ondernemend onderwijs 

5. Arbeidsmigratie is geen optie maar een noodzaak 

6. Maak werk van interregionale mobiliteit 

Vlotte verbindingen 

7. Zorg voor een vlotte wegverbinding 

8. Activeer de spoorlijn Ijzeren Rijn 

9. Geef regionale luchthavens alle groeikansen 

Ondernemend Limburg 

10. Geef bedrijven ruimte om te groeien (Beleidsplan Ruimte) 

11. Versterk het ecosysteem van start- en scale-ups 

12.  Zorg voor een rechtszeker vergunningenbeleid 

NU ondernemen voor morgen in Limburg Lees het Voka Memorandum.pdf - 791 KB
Story image

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt