Skip to Content
"Laat regiovorming niet kapen door fetisjistische machtsspelletjes"

"Laat regiovorming niet kapen door fetisjistische machtsspelletjes"

De intentie van de Vlaamse regering om Vlaanderen in te delen in vaste referentieregio’s kan een goede stap zijn richting meer bestuurskrachtige steden en gemeenten. De Limburgse SERR (Sociaal-Economische Raad van de Regio) stelt echter dat het noodzakelijk is om bij de bepaling van de regio’s rekening te houden met de socio-economische realiteit. “De Vlaamse regering moet nu kleur bekennen en Limburg als één regio definiëren, zo niet dreigt heel deze operatie haar doel voorbij te schieten.”

Met het systeem van regiovorming wil de Vlaamse regering komaf maken met de wirwar aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarbij de democratische legitimiteit vaak ver zoek is. Door dergelijke samenwerkingen te centreren binnen vaste regio’s moet het overzicht terugkeren en de bestuurskracht van lokale besturen versterken.

SERR Limburg staat achter deze visie, maar waarschuwt dat dit geen verdoken operatie mag worden om het provinciaal niveau verder te ontmantelen. Het behoud van het politiek, provinciaal niveau was immers één van de topprioriteiten in het verkiezingsmanifest van de Limburgse SERR.

Limburg ís één regio. Een regio waarbinnen reeds tal van succesvolle samenwerkingsverbanden werden opgestart. Deze Vlaamse regering werkt bovendien vandaag al positief samen met alle Limburgse steden en gemeenten aan onze vervoerregio.

Deze eenheid nu doorbreken op basis van een politieke fetisj om te morrelen aan het provinciaal niveau zou onbegrijpelijk zijn. Op initiatief van de Limburgse gouverneur hebben de burgemeesters zich immers uitgesproken voor Limburg als één regio. Als de Vlaamse regering consequent is met haar principes dient ze Limburg dan ook als één regio op te nemen in de definitieve regiovorming”, aldus de Limburgse SERR.

“Als er een extra agenda gekoppeld wordt aan dit dossier, laat het dan die van de gemeentelijke fusies zijn. Dit blijft de manier bij uitstek om aan bestuurskracht te winnen. Het is nu aan de Vlaamse regering om te bewijzen dat ze boven ideologische machtsspelletjes staat en constructief wilt hervormen. Maak een rationele beslissing en kies voor één Limburgse regio.”

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt