Limburgse ondernemingen stellen weinig actiebereidheid vast

Voka – KvK Limburg: “Nationale actiedag verzwakt onze concurrentiepositie”

De Limburgse bedrijven stellen in het algemeen een beperkte actiebereidheid vast op de vloer van hun ondernemingen. Bij enkele grote ondernemingen in onze provincie is de hinder wel aanzienlijk. Ondanks de beperkte hinder zadelt de actiedag onze Limburgse economie op met verdere schade en komt de concurrentiekracht van de bedrijven verder onder druk. “De vakbonden kondigen nu al een hete sociale herfst aan, en dat is onbegrijpelijk”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De actiedag is op middellange termijn het investeringsproject van de vakbonden die op deze manier hun werkloosheidskassen gespekt zien.”

Voka – KvK Limburg hield maandagochtend een rondvraag bij verschillende bedrijven in de provincie. Een aantal bedrijven heeft last van de actiedag en moet intern de bedrijfsactiviteiten aanpassen of stilleggen, bijvoorbeeld door deelname van een aantal medewerkers aan de nationale betoging of door hinder op het openbaar vervoer. De actiebereidheid van medewerkers is over het algemeen wel beperkt, al verschilt de situatie sterk van bedrijf tot bedrijf. De hinder op de nationale luchthaven en op het openbaar vervoer is wel groot.

“Het valt niet uit te leggen dat in deze tijden de vakbonden nog meer schade berokken aan onze Limburgse economie”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De concurrentiekracht van onze bedrijven in Limburg staat al zwaar onder druk; deze actiedag is contraproductief en tast het internationaal imago van ons land aan.”

De concurrentiekracht van de ondernemingen in Limburg staat onder zware druk door de automatische loonindexering. De loonhandicap met onze buurlanden loopt alleen maar verder op en zal straks 6% bedragen. Dat heeft gevolgen, blijkt uit een enquête van Voka – KvK Limburg. Specifiek bij de grote bedrijven valt op dat 17% overweegt om activiteiten deels te verhuizen naar het buitenland. Mensen tewerkstellen in België wordt eenvoudigweg te duur om nog te kunnen concurreren met ondernemingen uit het buitenland.

“De oproep van de vakbonden om ook in het najaar stakingsacties te organiseren is onbegrijpelijk”, zegt Leten. “We hebben in dit land actie nodig om de tewerkstellingsgraad te verhogen en de competitiviteit van de Limburgse ondernemingen te ondersteunen. Laat ons daar samen de focus op leggen. De sociale rust moet terugkeren, dat kan het beste door samen aan tafel te gaan zitten”, stelt Leten.

 

Einde persbericht

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met