Skip to Content
Open brief: Eén referentieregio is enige juiste keuze voor Limburg

Open brief: Eén referentieregio is enige juiste keuze voor Limburg

De Vlaamse ministerraad beslist morgen over de indeling van Limburg in één of meerdere referentieregio’s. De 69 organisaties uit het platform Red Limburg richten zich in een open brief tot de Vlaamse ministers. Limburg behouden als één regio is de enige juiste keuze voor onze provincie. Enerzijds is er bij burgers en organisaties geen draagvlak om de samenwerkingsverbanden in meerdere regio’s op te delen. Ook 8 op 10 burgemeesters zeggen ‘nee’. Anderzijds werken organisaties binnen Limburg al optimaal samen. Dat is net een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen.

Red Limburg roept de Vlaamse regering dus op om consequent te zijn met haar eigen regeerakkoord. Daarin staat te lezen: “De regiovorming moet van onderuit worden opgebouwd en worden gedragen door de lokale besturen. De burgemeesters van de betrokken lokale besturen vormen de spil van deze regiovorming.” Er is geen enkele goede reden om dat anders te doen.

Beste ministers,

Nu de beslissing over de regiovorming nadert, willen we vanuit het platform Red Limburg nog eens benadrukken: één referentieregio is de enige juiste keuze voor onze provincie. Een andere beslissing valt onmogelijk te verantwoorden aan de Limburgers.

We blijven rotsvast geloven in de kracht van één efficiënt Limburg. Een kunstmatige opdeling zou een nefast effect hebben. Ze houdt geen rekening met historisch opgebouwde entiteiten en ontplooide werkingsmodellen die vorm kregen op maat van doelgroepen, problematieken, bereikbaarheid, regionale kenmerken enzovoort.

Er is totaal geen draagvlak om onze huidige samenwerkingsverbanden in meerdere regio’s op te delen. We kunnen ons dus niet voorstellen dat u de rest van Vlaanderen toelaat om hun wil hier op te leggen, zonder rekening te houden met de vraag van de betrokken organisaties en burgers. We rekenen op u om morgen aan uw kiezers te laten zien dat het beleid en de realiteit op dezelfde lijn kunnen zitten.

Limburgers hebben niets aan een overlegcarrousel. Ze verwachten van ons en van u gegarandeerde, efficiënte hulp- en dienstverlening. Een Limburg dat optimaal samenwerkt. Daarom blijven wij pleiten voor het behoud van onze regio als werkbare schaalgrootte waarin we de samenwerkingsverbanden verder kunnen uitrollen.

Geef ons de kans om te blijven bewijzen hoe onze provincie het voortouw neemt in baanbrekende samenwerking. Om te tonen dat wij een ideaal labo zijn voor maatschappelijke vernieuwing en innovatie. We hebben van Limburg een dynamisch en attractief merk gemaakt waarmee wij net een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen.

Voor onze organisaties en voor de Limburgers is dit geen semantische maar een essentiële discussie.

Met vriendelijke groeten,

De leden van het platform Red Limburg

ABVV Limburg, Algemeen Boerensyndicaat Limburg, ACLVB Limburg, ACV Limburg, Arktos vzw Limburg, ATD-Vierde Wereld/De Trawanten, Beschut Wonen 't Veer, Bestuur Werkgroep ISIS, beweging.net Limburg, Bewel, Boerenbond Limburg, CAW Limburg, CM Limburg, Confederatie Bouw Limburg, Cordium cvba, De Winning, Energiehuis Limburg/Duwolim cv, Familiehulp Limburg, Fedactio Limburg, Folk in Limburg, Greenpeace Limburg, Groen Limburg, Groep Alternatief, Groep INTRO Limburg, Groep Kohesi, Horizont vzw, Humanistisch Verbond Limburg, Katholieke Scholen Heusden-Zolder, Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, Limburgse Integratieraad, Limburgs Landschap vzw, Limburgs Volkskundig Genootschap, LM Plus, Natuurhulpcentrum, Neos Limburg, Nieuw Dak, Noolim, Nuhma, OKRA Limburg, Ondernemersatelier cv, Onesto Groep, Pasar vzw, Pleegzorg Limburg, POM Limburg, PXL, RTC Limburg, Reling, Samana regio Limburg, SERR-Limburg, Stebo vzw, Toerisme Limburg, TreinTramBus, UHasselt, Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, Unizo Limburg, Veldeke Bels(j) Limburg, VKW Limburg, Voka – Kamer van Koophandel Limburg, Vooruit Limburg, Vrij CLB Limburg vzw, Vrijzinnig Limburg, vzw De Sluis Leerwerkplaats, vzw El Moustakbal, vzw Limburgs Platform voor Vluchtelingen, vzw Marokko Relief, vzw Solidariteit Jef & Jeanne Ulburgs, Welzijnszorg Limburg, Wit-Gele Kruis Limburg, WSM Limburg

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt