PRIMEUR: Drie Limburgse bedrijven spreken over duurzaamheid bij Verenigde Naties in Genève 

PRIMEUR: Drie Limburgse bedrijven spreken over duurzaamheid bij Verenigde Naties in Genève 

Voka – KvK Limburg is trots op haar drie SDG Ambassadors 

De Limburgse ondernemingen Fruit At Work, Elep en LRM hebben als eerste bedrijven ooit hun duurzaamheidsverhaal mogen voorstellen tijdens de Algemene Vergadering van de United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) in Genève. “We zijn bijzonder fier op onze drie Limburgse bedrijven die als eerste SDG Ambassadors ter wereld de mogelijkheid hebben gehad om op deze unieke plek te spreken over duurzaam ondernemen. Met ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen als kompas hebben zij doorgedreven stappen kunnen zetten richting een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering waarmee ze een voorbeeld vormen voor ondernemingen en instellingen van over de hele wereld”, zeggen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur duurzaam ondernemen van Voka – KvK Limburg. 

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over het beschermen van onze planeet, maar het omvat ook de verantwoordelijkheid van bedrijven om op lange termijn waarde te creëren voor hun aandeelhouders, werknemers en de samenleving als geheel. Voka – KvK Limburg onderschrijft deze filosofie via het Voka Charter Duurzaam Ondernemer (VCDO). Het VCDO is een traject op maat van elke onderneming. Met behulp van experts helpt het team Duurzaam Ondernemen van Voka – KvK Limburg om bedrijven te evolueren naar een duurzame onderneming en dit aantoonbaar te maken door middel van een waardevol certificaat. 

SDG Ambassador is, in samenwerking met CIFAL Flanders-UNITAR, het sluitstuk van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Om deze laatste fase succesvol af te ronden, moeten bedrijven een beleid uitwerken omtrent due diligence en mensenrechten. “Dit wil onder andere zeggen dat ze een risicoanalyse maken van hun volledige toeleveringsketen, een internationale gedragscode uitwerken, met partners in gesprek gaan over duurzaamheid en bewuste keuzes maken, hun klimaatimpact in kaart brengen en transparant rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Belangrijk in dit verhaal is dat risico’s met betrekking tot mensenrechten doorheen de toeleveringsketen gekend zijn én dat er acties worden ondernomen om die te beperken”, verklaart Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg. 

Limburgse pioniers in Genève 

Fruitleverancier Fruit At Work uit Zonhoven, enveloppen-en labelfabrikant Elep uit Lommel en de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM hebben dit traject succesvol afgerond en mogen zich officieel SDG Ambassaor noemen. Omdat zij de allereerste Ambassadors ter wereld zijn, kregen zij een uitnodiging van UNITAR - het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties – om hun duurzaamheidsverhaal te mogen vertellen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Zwitserland in het bijzijn van Nikhil Seth en Alex Meija, adjunct-secretaris-generaal van de VN en directeur van UNITAR.

Yannick Aerts, Co-CEO van Fruit At Work"Wanneer de Verenigde Naties je uitnodigt in Genève om te komen spreken, toont het aan dat we met Fruit At Work op een niveau zitten waarin we een voorbeeld, een inspiratiebron zijn voor vele anderen. Die rol nemen we dan ook graag op. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk. Een hoofdstuk waarin we meer en meer bedrijven overtuigen dat duurzaamheidsmaximalisatie dient voort te gaan op winstmaximalisatie."

Yves Peiffer, Managing Director van Elep"Wij zijn zeer vereerd om ons SDG Ambassador-certificaat te mogen ontvangen in het hart van Genève op de hoofdzetel van de VN. Als Vlaamse kmo in de maakindustrie gespecialiseerd in het maken van enveloppen en etiketten kunnen we alleen maar dankbaar zijn voor onze medewerkers, het team van Voka - KvK Limburg en CIFAL Flanders onder de deskundige en gedreven leiding van Peter Wollaert. Samen met de drie andere allereerste SDG Ambassadors ter wereld willen we anderen motiveren en inspireren om steeds duurzamer te ondernemen. De SDG- initiatieven en acties willen onze planeet en haar bewoners immers naar een mooiere toekomst leiden."

Nathalie Roosen, Investment Manager van LRM: “Al bijna 30 jaar lang zetten we met LRM in op duurzaamheid. Inmiddels kunnen we dan ook een indrukwekkend track record voorleggen van impactvolle klimaatprojecten. Daarbij zoeken we steeds weer de grenzen op van wat mogelijk is. Uniek in onze aanpak is ook het samenwerkingsverband met natuur-, erfgoed- en klimaatverenigingen. Daarenboven trekken we onze duurzame lijn door naar de bedrijven waarin we investeren. We voeren steeds een diepgaande ESG-scan uit en stimuleren onze portfoliobedrijven actief om hun bedrijfsprocessen te verduurzamen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Verder brachten we nieuwe financiële instrumenten op de markt om projecten met een duurzaamheidsimpact te financieren. We sloegen ook de handen in elkaar met de Universiteit Hasselt en richtten samen met hen een Leerstoel rond Duurzaam Ondernemen op. We nemen dus zeer veel duurzame initiatieven vanuit de meest diverse invalshoeken en in samenwerking met verschillende partners. Die aanpak, pioniersrol en sprekende voorbeelden delen wij als SDG Ambassador dan ook graag ter inspiratie met zoveel mogelijk anderen, zoals hier in Genève.”

"We zijn als Voka – KvK Limburg bijzonder fier dat onze drie SDG Ambassadors de mogelijkheid krijgen om te spreken op deze unieke plek”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Dat drie Limburgse bedrijven dit kunnen doen en zo een voorbeeld zijn voor rest van de wereld, bewijst dat onze ondernemingen pioniers zijn op het vlak van duurzaam ondernemen. Met ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) als leidraad proberen wij bedrijven te helpen bij en stimuleren tot een duurzame bedrijfsvoering. Het feit dat het aantal VCDO-deelnemers jaar na jaar groeit in Limburg, toont aan dat onze bedrijven echt wel de weg van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn ingeslagen”, besluit Leten.  

Einde persbericht 

  

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt