Skip to Content
Voka – Kamer van Koophandel Limburg steunt oprichting Brexitloket dat moet leiden naar een ‘Green Corridor’ richting Verenigd Koninkrijk

Voka – Kamer van Koophandel Limburg steunt oprichting Brexitloket dat moet leiden naar een ‘Green Corridor’ richting Verenigd Koninkrijk

Voka – Kamer van Koophandel Limburg dringt aan op de spoedige uitwerking van een uniek loket voor bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Minister van economie Hilde Crevits kondigde in het Vlaams parlement de steun aan voor de oprichting van een digitaal en een fysiek loket dat ondernemingen moet bijstaan in hun handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk.

Het Brexitloket wordt verder ontwikkeld door het innovatiecentrum voor de logistieke sector in Vlaanderen (VIL) en Deloitte met de steun van VLAIO, FIT en Voka. Ten laatste in 2023 moet een Green Corridor het licht zien, waardoor transport naar het Verenigd Koninkrijk vlotter kan verlopen.

"Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk kampen sinds de Brexit met toegenomen kosten en administratie. De grenscontroles duren langer dan vroeger en maken transport naar het Verenigd Koninkrijk complexer. Dat bleek nog uit een Brexit enquête van Voka – KvK Limburg waarbij onze leden een kostenstijging van meer dan 5% signaleerden", stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Voka – KvK Limburg pleit al langer voor het oprichten van een zogenaamde Green Corridor waarbij de noodzakelijke formaliteiten (in- en uitvoer, douane, FAVV, enz.) zoveel als mogelijk al in België geregeld kunnen worden. Een eerste stap om daartoe te komen is de oprichting van het nieuwe Brexitloket.

Voka – KvK Limburg is tevreden dat minister Crevits dit initiatief financieel steunt om een fysiek en digitaal loket op te richten en spoort alle partners aan om vaart te maken in de uitwerking ervan. Het blijft onze ambitie om zo snel mogelijk een Green Corridor op te richten waardoor transporteurs zonder veel extra vertraging en formaliteiten vlot de grens kunnen oversteken. We verwachten dit jaar nog een verdere verstrenging van de douaneregels aan Britse kant. Elk initiatief is noodzakelijk om de nadelige gevolgen van de Brexit tegen te gaan. Zodra de Green Corridor operationeel is, zullen wij onze leden sensibiliseren”, besluit Johann Leten.

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt