Voka – KvK Limburg en MNM JumpJobs helpen kortgeschoolde jongeren sprong wagen naar arbeidsmarkt  

Voka – KvK Limburg en MNM JumpJobs helpen kortgeschoolde jongeren sprong wagen naar arbeidsmarkt  

1 op 5 van de schoolverlaters zonder diploma heeft na één jaar nog geen werk. Dat blijkt uit het schoolverlatersrapport van de VDAB. Tegelijkertijd is er een piek in vacatures die moeilijk ingevuld raken. Daarom bundelen VRT, Vlaamse Overheid, Voka – KvK Limburg en VDAB de krachten met MNM JumpJobs: een campagne die de brug slaat tussen bedrijven en jongeren zonder diploma of werkervaring. Tien dagen lang maakt MNM live radio, telkens vanuit een ander bedrijf, om jongeren te verbinden met (knelpunt)beroepen in verschillende sectoren. Voka en MNM geven vandaag de aftrap bij het bedrijf H.Essers in Genk. In Limburg zal er ook radio worden gemaakt bij Defensie in Sint-Truiden en het bedrijf Futech in Tessenderlo. 

Durven springen, dat is de boodschap die MNM JumpJobs uitdraagt voor bedrijven én jongeren. Want voor elke vacature is er talent te vinden. Daarom is het belangrijk om als werkgever verder te kijken dan een goed gevuld cv en ook jongeren met een kort- of middengeschoold profiel een kans te geven. MNM JumpJobs wil werkgevers en jongeren een duwtje in de rug geven en hun verhalen in de kijker zetten. Er zijn intussen heel wat mogelijkheden voor jongeren zonder werkervaring, zoals bijleren on the job, en er bestaan verschillende premies voor minder evidente profielen. Zo steunt MNM jongeren bij elke stap in hun leven, en ook bij de sprong naar de arbeidsmarkt. De komende tien dagen zal MNM uitzenden in verschillende bedrijven. In Limburg start MNM-dj Brahim vandaag bij H.Essers in Genk, op dinsdag 14 november trekt hij naar Defensie in Sint-Truiden waarna hij op donderdag 16 november bij Futech in Tessenderlo staat. 

Jo Brouns, minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw: “Een eerste werkervaring kan fantastisch zijn, maar evengoed ook wat tegenvallen. Door jonge werknemers met uiteenlopende profielen in verschillende sectoren aan het woord te laten kan MNM JumpJobs jongeren inspireren om hun kans te wagen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wordt de werkgever aangemoedigd om nieuwe talenten te ontdekken die een meerwaarde zijn in hun zoektocht naar extra handen. Ik roep werkgevers op om jongeren, ook minder evidente profielen, de kansen te bieden die ze verdienen en te durven investeren in talent.”  

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg: “Met JumpJobs slaan we twee vliegen in één klap. We bieden jongeren een inkijk in de Limburgse bedrijfswereld en halen drempels weg. En we boren nieuwe kanalen aan om extra mensen aan te werven in de bedrijven. Negen op de tien bedrijven in Limburg geeft aan dat hun allergrootste bezorgdheid is om voldoende mensen te blijven vinden. Hier moeten we samen iets aan doen.”  

Gert Bervoets, CEO van H.Essers: “We zijn blij dat we onze schouders mee onder MNM JumpJobs kunnen zetten. In onze sector en in ons bedrijf is er absoluut nood aan jong talent. Dankzij dit initiatief kunnen we een positief en realistisch beeld van de logistiek laten zien: een zeer dynamische sector die de motor van de internationale economie mee draaiende houdt. Bij H.Essers investeren we in talent en geven we iedereen de kans om te groeien. Ook dat willen we via MNM JumpJobs in de kijker zetten." 

Majoor Margot Van Waeyenberghe, Hoofd Marketing Rekrutering en Selectie bij Defensie: “Van de 4.000 open plaatsen bij Defensie (voor militairen, reservisten en burgers) zijn quasi alle  vacatures starbanen waarvoor je geen ervaring nodig hebt. Bij MNM JumpJobs vertellen enkele jonge collega’s hoe Defensie voor hen een springplank was naar hun eerste job en de start van een mooie carrière met tal van uitdagingen en unieke ervaringen.” 

Ismaël Ben-Al-Lal, CEO van Futech: “Als groeiend innovatief bedrijf zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers die samen met ons de hernieuwbare energietransitie willen versnellen. Veel meer dan in diploma's, geloven wij heel hard in mensen die bereid zijn om elke dag bij te leren en zichzelf te ontwikkelen. Met onze deelname aan MNM JumpJobs hopen wij op een originele manier jong gemotiveerd talent te bereiken en te inspireren."

MNM JumpJobs is een samenwerking tussen Vlaamse Overheid (Departement Werk en Sociale Economie), VRT, Voka en VDAB.  

Einde persbericht 

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt