Skip to Content
Voka - KvK Limburg haalt werkplekopleiding “Meubelstoffeerder” onder het stof vandaan

Voka - KvK Limburg haalt werkplekopleiding “Meubelstoffeerder” onder het stof vandaan

Voka - Kamer van Koophandel Limburg zet de volgende stap om het werkplek-en duaal leren te promoten bij de Limburgse onderwijsinstellingen en ondernemingen. Zo wordt de opleiding Meubelstoffeerder vanaf april aangeboden in het volwassenenonderwijs. Vanaf volgend schooljaar moeten jongeren deze opleiding in duaal leren ook in het secundair onderwijs kunnen volgen. “Met dit ESF-traject nemen wij het voortouw om het onderwijsveld te verbinden met de werkvloer. Want een goede afstemming is nodig om onze jongeren te activeren en tegemoet te komen aan de noden van de bedrijven”, zeggen Johann Leten en Kris Claes, gedelegeerd bestuurder en directeur belangenbehartiging & talent bij Voka - KvK Limburg.

Uit de Toekomstindicator van Voka - KvK Limburg blijkt dat er voor 100 vacatures in onze provincie maar 60 werkzoekenden zijn. De komende 50 jaar gaan er meer mensen de arbeidsmarkt verlaten dan dat er bijkomen. Acht op tien bedrijven in Limburg vindt vandaag geen geschikt personeel. “Onze arbeidsmarkt is oververhit”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Limburg. “Vooral de nood aan technische profielen is zeer hoog. En dus moeten we meer mensen aan de slag krijgen. We moeten meer mensen activeren, ook onze jongeren. Hiervoor is een goede afstemming tussen het onderwijs en bedrijven cruciaal als we de knelpuntberoepen in onze provincie willen invullen.”

Meubelstoffeerder

​Voka – KvK Limburg neemt zijn verantwoordelijkheid om het onderwijs en het werkveld te verbinden. Daarom starten we met een opleiding “Meubelstoffeerder” in werkplekleren en duaal leren. Deze opleiding maakt deel uit van het ESF-traject “Duaal in optimale taal” waarbij Voka – KvK Limburg onderwijsinstellingen en ondernemingen wil aansporen in te zetten op kwalitatieve technische opleidingen, die jongeren in de klas én op de werkvloer kunnen volgen. In eerste instantie krijgen geïnteresseerden in april de kans om de opleiding Meubelstoffeerder via werkplekleren in het volwassenenonderwijs Qrios te volgen. Vanaf volgend schooljaar is het de bedoeling dat we deze opleiding ook in duaal leren in het secundair onderwijs aanbieden.

​“Uit onze Toekomstindicator blijkt dat 15,5 procent van Limburgse BSO-leerlingen vroegtijdig de schoolbanken verlaat. In TSO-opleidingen is dat 7 procent. Dit is potentieel dat we nodig hebben, maar verliezen”, zegt Kris Claes, directeur belangenbehartiging & talent bij Voka – KvK Limburg. “Een verdere uitrol van duaal leren kan hier soelaas brengen door opleidingen aan te bieden die nauwer aansluiten bij de capaciteiten van leerlingen én de noden op de arbeidsmarkt. We activeren jongeren die school moe zijn. Door de job te laten uitoefenen ontstaat de motivatie om zo een diploma te behalen.”

Matrassen & meubels

​Wie een opleiding Meubelstoffeerder achter de rug heeft kan meteen aan de slag. Zo is er veel vraag naar de functie die logischerwijs ook is opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Een van de plaatsen waar ze deze profielen graag zien komen is het bedrijf Lande BE, beter bekend als Artifort. In de moderne en professionele meubelstoffeerderij in Lanaken zijn 45 professionals en specialisten op het gebied van meubelstoffering dagelijks bezig met het stofferen van kwaliteitsmeubels. “En dat is een echt ambacht”, zegt productiedirecteur Reinier van der Lande. “Via onze Lande Group Academy kunnen we ons personeel opleiden, maar in onze branche kan je nooit genoeg vakmensen in dienst hebben. Wij zetten daarom graag onze schouders mee onder dit project. Wie kiest voor werkplekleren bij Lande BE komt terecht in een hecht team waar je het vakmanschap over designmeubelen leert.”

​Ook Velda, beter bekend als Veldeman Bedding, onderschrijft de opleiding Meubelstoffeerder die Voka – KvK Limburg vandaag lanceert. Het familiebedrijf uit Oudsbergen is een van de belangrijkste beddingfabrikanten in Europa. Het bedrijf telt 450 medewerkers in binnen-en buitenland. “Onze mensen maken ons uniek. Wanneer we investeren in onze mensen, investeren we in hun persoonlijke groei”, zegt HR & Risk-manager bij Velda Yves Thierry. “Werkplekleren past perfect in onze filosofie. Het geeft een boost aan onze interne leercultuur. Je kan dit proces enkel in de vingers krijgen door het hier te doen op de werkvloer, en dus niet alleen te leren op de schoolbanken.”

​Deze opleiding wordt gefinancierd met steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

​Voor meer info over inschrijvingen: https://www.qrios.be/nieuws/969/nieuw-meubelstoffeerder

 

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt