Skip to Content
Voka – KvK Limburg juicht terugkeer naar de normaliteit toe

Voka – KvK Limburg juicht terugkeer naar de normaliteit toe

Alle coronacijfers vertonen een dalende trend en de druk op het zorgsysteem neemt sterk af. Voka – KvK Limburg juicht daarom de definitieve afbouw van de coronamaatregelen toe. Vanaf maandag 7 maart gelden ook op de werkvloer soepelere regels en is het mondmasker niet langer verplicht. “Net wanneer de coronacrisis zo goed als afgelopen is, zorgt de oorlog in Oekraïne echter voor een nieuwe crisis met bijhorende onzekerheid. Wat vaststaat is dat onze Limburgse bedrijven een sterke impact zullen ondervinden van de oorlog, onder meer door een verminderde uitvoer, stijgende energie- en grondstoffenprijzen en bevoorradingsproblemen. Het is daarom wijs om het systeem van tijdelijke werkloosheid nog in stand te houden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Het overlegcomité heeft beslist om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Dat is logisch. De bezettingsgraad van de bedden op intensieve zorgen in ons land is gedaald onder de 300. Ook alle andere coronacijfers in onze provincie vertonen een sterk dalende trend.

In code geel wordt het Covid Safe Ticket afgeschaft. Alle beperkingen vervallen rond het aantal personen dat aanwezig mag zijn op evenementen. Een mondmasker is niet langer verplicht in het openbare leven, behalve in zorginstellingen en op het openbaar vervoer. Op de werkvloer is het mondmasker vanaf maandag 7 maart niet langer verplicht. Limburgse werkgevers dienen vanaf dan de vernieuwde versie van de generieke gids te volgen. De waakzaamheidsfase is van kracht.

“Ook op de werkvloer keren we terug naar de normaliteit. Sinds twee weken is telewerk niet langer verplicht wat de samenwerking op de werkvloer enorm bevordert. Nu worden ook een aantal andere maatregelen versoepeld. Voka - KvK Limburg roept alle Limburgse werkgevers verder op om de aanbevelingen uit de generieke gids ter harte te nemen. We mogen het virus geen kans geven om zich opnieuw te verspreiden", zegt Johann Leten gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Limburg.

Tijdelijke werkloosheid behouden

Na de coronacrisis confronteert de oorlog in Oekraïne ons opnieuw met grote onzekerheid. Daarom pleit Voka – KvK Limburg ervoor om het soepelere systeem van tijdelijke werkloosheid nog te behouden na 31 maart. Het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens corona heeft zijn nut bewezen. Het heeft de effecten van de economische crisis gedempt en duizenden jobs veiliggesteld. “Laat ons dit systeem dat gekend is en gewaardeerd wordt door onze Limburgse bedrijven, nog minstens een kwartaal verder zetten. Er is nu nood aan zekerheid in deze moeilijke omstandigheden”, aldus Johann Leten.

Terugkeer naar de normaliteit

De federale regering kondigt het einde van de federale crisisfase aan. Dat betekent een terugkeer naar de normaliteit waarin de regeringen in dit land zich opnieuw kunnen focussen op de noodzakelijke hervormingen. “Corona heeft onze Limburgse samenleving tot het uiterste getest, maar we zijn er samen doorgeraakt. Laat ons onthouden dat we in staat zijn om crisissen – hoe ongezien ook – samen het hoofd te kunnen bieden”, besluit Johann Leten.

 

Einde persbericht

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt