Skip to Content
Voka – KvK Limburg: “Laten we geen verdere vertraging oplopen bij de uitrol van 5G”

Voka – KvK Limburg: “Laten we geen verdere vertraging oplopen bij de uitrol van 5G”

Voka – Kamer van Koophandel Limburg organiseert vandaag samen met Proximus een online event waar 1000 ondernemers ontdekten hoe 5G een game changer kan zijn. “5G speelt een cruciale rol in de digitale versnelling van bedrijven. De interesse bij bedrijven is groot, maar zonder een maximale uitrol van het netwerk dreigt onze competitiviteit verder te verzwakken. Met de goedkeuring van de stralingsnormen eerder deze week is de eerste stap gezet. We doen nu een oproep naar de federale regering om de veiling snel in de markt te zetten. Anders geraken we hopeloos achterop tegenover onze buurlanden”, aldus Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie bij Voka – KvK Limburg.

De coronacrisis heeft ons nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk digitale connecties en diensten zijn. Ondernemingen kunnen door 5G hun digitale transformatieprocessen drastisch versnellen. Bedrijfsmodellen die door 5G worden aangestuurd, kunnen ook veiliger en sneller verlopen. Het belang van een snelle opstart neemt dus alleen maar toe.

De voorspellingen zijn dat 5G tegen 2030 voor 511.680.000 euro extra inkomsten en 2400 nieuwe jobs kan zorgen in Limburg. Ondanks dat enorme potentieel heerst er in de bedrijfswereld nog veel onduidelijkheid over de nieuwe communicatietechnologie. Voor veel bedrijven is het nog niet helder wat 5G specifiek voor hen kan betekenen, welke kosten en opbrengsten het met zich meebrengt en hoe ze het best implementeren binnen een duidelijk businessplan.

Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie: “Het is onze rol om onze bedrijven daarover te informeren. Het event dat we vandaag aanbieden met 5G-experts op het programma, is daarvan een voorbeeld. Zo weten bedrijven bijvoorbeeld vaak niet dat 4G en 5G in een industriële setting perfect naast elkaar kunnen bestaan en dat leveranciers tools aanbieden waarbij de connectiviteit steunt op 4G en 5G, afhankelijk van de behoefte. We stimuleren onze bedrijven ook echt om te experimenteren met 5G en om proefprojecten op te starten.”

“We moéten groeien om onze overheidsschuld te verlagen en ons welvaartsniveau op peil te houden. En dat betekent dus snel en verregaand digitaliseren. De mooie opkomst van vandaag toont dat de bedrijfswereld die boodschap begrepen heeft. Als we de boot missen, dan betekent dat minder investeringen, meer werkloosheid en finaal een gebrek aan middelen voor zij die het het hardst nodig hebben. Het groen licht rond de stralingsnormen is er deze week gekomen vanuit Vlaanderen. Nu vragen we de federale regering om snel werk te maken van de veiling.”

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt