Skip to Content
Voka - KvK Limburg: Nieuwe maatregelen zijn noodzakelijk maar productiestops dreigen bij heel wat bedrijven

Voka - KvK Limburg: Nieuwe maatregelen zijn noodzakelijk maar productiestops dreigen bij heel wat bedrijven

Johann Leten: "Laat Limburgse bedrijven alsjeblief helpen met vaccineren op de werkvloer"

Voka - KvK Limburg begrijpt dat de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité neemt, noodzakelijk zijn. De druk op de zorgsector vereist maatregelen die een onmiddellijk effect hebben. Voor de evenementensector, het nachtleven, de horeca en alle toeleveranciers is dit echter opnieuw een stevige opdoffer. Voka vraagt dan ook dat de steunmaatregelen voor de getroffen sectoren weer worden opgestart. De aanpassingen aan de quarantaineregels vragen om hoge waakzaamheid. Heel wat productiebedrijven hebben nu al te kampen met abnormaal hoge afwezigheden door de vele quarantaines en vrezen een productiestop. 

“Voka heeft begrip voor de keuzes die het Overlegcomité maakt", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KVK Limburg. "Zonder extra maatregelen verspreidt de pandemie zich exponentieel en dreigt ons zorgsysteem te crashen. We roepen alle werkgevers op om de maatregelen op te volgen: werk van thuis overal waar dat gaat, ventileer, draag mondmaskers en hou afstand. Een boosterprik voor iedereen is de enige weg voorwaarts. Bedrijven willen helpen met vaccineren op de werkvloer. Neem onze uitgestoken hand alstublieft aan. We staan klaar.”

Voka-KvK Limburg vraagt Limburgse werkgevers om de maatregelen op te volgen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dijken en een crash van het zorgsysteem te vermijden. Nu kunnen we vermijden dat de economie en de samenleving tot een volledige stilstand komen.

Quarantaine zorgt voor problemen

"Let op met het wijzigen van de quarantaineregels", waarschuwt Leten. "Vandaag al kampen productiebedrijven met een grotere afwezigheid van medewerkers dan normaal. Dat brengt de continuïteit van de ondernemingen in het gedrang. De quarantaines in afwachting van een testresultaat zorgen er immers voor dat collega’s onverwacht niet aan hun taken kunnen beginnen."

In de voorgestelde nieuwe teststrategie zou pas op de vijfde dag na een risicocontact een PCR-test worden afgenomen. Gedurende die 5 dagen zou de betrokken persoon in quarantaine moeten.

“Enkel wijzen op het onvoorspelbare virus is maar een deel van de waarheid. We wisten al langer dat de deltavariant de werking van de vaccins ondermijnde. Dat een derde boosterprik nodig was. We hadden eerder aan die derde prik moeten beginnen. De ondernemerswereld had daarvoor zijn hulp aangeboden. Maar goed, maak nu alstublieft niet dezelfde fout en laat ons helpen!"

Johann Leten

Zet daarom in meer in op snelle antigeentesten. De tests die je bij een apotheker kan laten afnemen of zelf kan uitvoeren, geven binnen het kwartier een betrouwbaar resultaat. Ze zijn te verkiezen boven een klassieke PCR-test bij de huisarts of in het testcentrum. Het duurt tegenwoordig meerdere dagen vooraleer je er een afspraak krijgt, en het is ook dagenlang wachten op het resultaat. Dat leidt dan weer tot onnodig lange quarantaineperiodes. 

Telewerk: geen veranderingen

"Het verplichte telewerk waar dat kan, blijft gehandhaafd", gaat Leten verder. "Aan de ene terugkomdag per week wordt niet geraakt. Vanaf 13 december zijn twee terugkomdagen per week mogelijk. Een goede zaak voor de continuïteit van ondernemingen en voor het welzijn van de medewerkers."

Ondersteuning voor getroffen sectoren 

De nieuwe maatregelen treffen een aantal sectoren opnieuw fors. Voka - KvK Limburg roept op om opnieuw steunmaatregelen in te voeren, specifiek gericht op de sectoren die verplicht gesloten worden en de sectoren die opnieuw sterk in hun activiteiten worden beperkt. Het Vlaams beschermingsmechanisme en de tijdelijke werkloosheid corona moeten ook na 2021 blijven doorlopen. Voka staat klaar om het overleg aan te gaan om de beschermingsmechanismen te verlengen en te verfijnen.

 Boosterprik op de werkvloer

De boosterprik voor iedereen moet nu versneld worden uitgerold. Ondernemingen staan klaar om te helpen bij die vaccinatiecampagne. Wie geprikt kan worden op de werkvloer, hoeft niet meer langs te komen in een vaccinatiecentrum en maakt zo plaats vrij voor anderen. Voka roept de regeringen op om nu eindelijk de samenwerking met het bedrijfsleven op te starten. "We bieden nu al maanden onze knowhow en logistiek aan om mee te werken aan de vaccinatie. We vragen alle beleidsverantwoordelijken om de bedrijven mee te betrekken in de boosterprik om zo snelheid te maken", besluit Leten. 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt