Skip to Content
Voka – KvK Limburg vormt brug tussen bedrijven en inactieven

Voka – KvK Limburg vormt brug tussen bedrijven en inactieven

Met het HR-begeleidingstraject ‘Welt’ gaat Voka – Kamer van Koophandel Limburg de komende jaren volop voor inclusief ondernemerschap. Het vinden van geschikte arbeidskrachten blijft één van de grootste uitdagingen voor ondernemers. “En dat terwijl er nog zoveel onontgonnen talent is onze provincie. 25% van de Limburgers op beroepsactieve leeftijd hebben geen job én zoeken er ook geen. Daarom begeleiden we dit jaar zestig bedrijven om goede medewerkers aan boord te houden én minder vanzelfsprekend talent binnen te halen”, aldus Kris Claes, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg.

Het Welt-programma bewees in het verleden al een succesvolle opstap te zijn naar een modern HR-beleid. Tussen 2016 en 2020 namen zo’n 400 bedrijven en 730 werkzoekenden deel aan het traject. De helft van de personen uit een kansengroep werden aan een bedrijf gekoppeld. En in totaal vonden maar liefst 443 werkzoekenden een vaste job.

“We hebben alle handen nodig”

Het vernieuwde ‘Welt 2.0’ heeft dezelfde ambities, maar focust nog meer op inclusief ondernemerschap. Uit een recente studie van professor Pieter Vandekerkhof en onderzoeker Maarten Colson van de UHasselt kwam naar voor dat 53% van de ondernemers vindt dat de beschikbaarheid van arbeidskrachten een grote invloed heeft op toekomstige ondernemerschap.

"Ieder talent is even waardevol én broodnodig om onze welvaart in stand te houden.”

Kris Claes: “Met de krappe arbeidsmarkt die we vandaag kennen, hebben we alle handen nodig. Van logistieke profielen tot zorgmedewerkers, mannen of vrouwen, hoogopgeleiden of laagopgeleiden, veel ervaring of schoolverlaters, migratieachtergrond of niet: ieder talent is even waardevol én broodnodig om onze welvaart in stand te houden.”

60 bedrijven maken HR-actieplan

Tweehonderd bedrijven deden een Welt-HR-scan om een zicht te krijgen op de achilleshiel in hun HR-beleid. Nog eens zestig bedrijven, die het Welt-traject volgen, gaan nog een stap verder. “

In Limburg is ons Welt-begeleidingstraject een uitgelezen kans voor ondernemingen om het juiste talent te ontdekken. Ze komen terecht in een lerend netwerk en krijgen individuele coaching. Op basis van een nog meer gedetailleerd scan stellen we een actieplan op om het HR-beleid volledig bij de tijd te brengen. Bedrijven tonen hiermee hun engagement om meer mensen aan de slag te krijgen. Als de verschillende regeringen nog steeds de ambitie koesteren om een activiteitsgraad van 80% te bereiken, moeten ook zij kleur bekennen. De arbeidsmarkt is al veranderd, het beleid moet nu snel volgen”, besluit Claes.

Servilux: “Vanaf dag één van de opleiding betalen we kandidaten”

Bedrijven krijgen steeds moeilijker hun vacatures ingevuld en dat terwijl het aantal jobs de laatste tijd zelfs toeneemt. Om die reden neemt de Hasseltse onderneming Servilux het heft in eigen handen. De hersteldienst voor TV, DVD, audio, video, hifi en huishoudelektro richtte haar eigen ‘Servi Academy’ op. Daarmee leidt het mensen op die interesse hebben in een job als hersteller, maar geen diploma in elektromechanica hebben.

“Na een eerste screening starten zij een opleiding van zes weken bij ons. Dat kost hen niets. Integendeel. Vanaf dag één betalen wij hen. Het is een door de overheid erkende opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Op het eind van het traject gaan ze als stage samen met een van onze techniekers de baan op. Verloopt alles goed? Dan krijgen ze een vaste functie bij Servilux”, zegt CFO Kristof Buelens.

Servilux deed bovendien een Welt-scan van Voka – KvK Limburg. Die scan is een unieke doorlichting van hun HR-beleid en stipt de werkpunten aan. “De Welt-scan van Voka – KvK Limburg hielp ons alvast bepaalde inzichten te krijgen in ons HR-beleid. Maar erg voordelig vind ik ook het feit dat we via Voka contacten leggen met andere ondernemingen die in een gelijkaardige situatie zitten. Sommigen staan al een stap verder. Anderen vragen ons om advies. We leren veel van elkaars ervaringen.”

Meer info: https://www.voka.be/limburg/welt

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt