Skip to Content
Voka tevreden met langverwachte doorbraak in 5G dossier: “Eerste stad met 5G-privénetwerk wordt Limburgse stad”

Voka tevreden met langverwachte doorbraak in 5G dossier: “Eerste stad met 5G-privénetwerk wordt Limburgse stad”

Voka – Kvk Limurg is tevreden met het akkoord in het Overlegcomité over 5G. Na jaren met de voeten slepen, zijn er eindelijk knopen doorgehakt waardoor de federale spectrumveiling in 2022 kan plaatsvinden. Bedrijven wachten vol ongeduld om concrete 5G-toepassingen te ontwikkelen en grote stappen te zetten in de digitale transformatie.  “Het Overlegcomité maakt de weg vrij om 5G uit te rollen in België. Eindelijk gaat het vooruit in het 5G-dossier. We lopen al meer dan 2 jaar achter op onze buurlanden. Het is nu van belang om geen enkele hindernis meer op te werpen zodat de spectrumveiling zo spoedig mogelijk kan plaatsvinden. Er is al genoeg tijd verloren”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

"Al 25 Europese landen kennen een commerciële 5G-uitrol", steekt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka- KvK Limburg van wal. "In België trappelen we al te lang ter plaatse. Er bestaan weliswaar al tijdelijke gebruiksrechten en proefprojecten, maar toch is het wachten op de federale spectrumveiling waarbij telecomoperatoren de toelating krijgen om 5G aan te bieden in België. Het Overlegcomité heeft nu de obstakels uit de weg geruimd, al zal de veiling pas midden 2022 kunnen plaatsvinden, waardoor het nog zeker een jaar wachten is vooraleer particulieren en ondernemingen gebruik kunnen maken van het netwerk."

Lopen twee jaar achter

Steeds meer struikelblokken voor 5G worden uit de weg geruimd. "Dat we echter een volwaardige 5G uitrol zullen kennen in heel België in 2022 is een utopie", gaat Leten verder. "Snelle investeringen in bijkomende infrastructuur vereisen ook vlotte vergunningsprocedures. Verdere vertraging kunnen we ons niet veroorloven. We lopen al meer dan 2 jaar achter op verschillende Europese landen. Elke bijkomende vertraging tast de concurrentiepositie van onze ondernemingen verder aan."

Eerste stad uit Limburg

“De eerste stad met een volledig 5G-privénetwerk wordt volgens André Knaepen van Cegeka trouwens een Limburgse stad”, weet Johann Leten. “Maar hij wil nog niet zeggen welke. Binnen zo een netwerk communiceert iedereen dan gratis met elkaar.Cegeka heeft nog niet zo lang geleden de Cegeka Arena, het voetbalstadion van KRC Genk, gelanceerd. Dat stadion geeft hen een geweldige technologische proeftuin, waarin we nog volop gaan experimenteren met 5G. En ook onze structurele partner Proximus heeft heel wat in petto. Dus ja, in Limburg kan het wat 5G betreft wel eens hard gaan.”

Meer matuur

"In Limburg is - in tegenstelling met andere Vlaamse provincies - de maakindustrie meer matuur dan de diensteneconomie", zegt Cathérine Dreesen, directeur Internationalisatie en Innovatie. "Een uitrol van 5G kan hen de mogelijkheid geven om nog beter en sneller de voordelen van beschikbare technologie te kunnen benutten en zo voorop te blijven op de wereldwijde concurrentie."

Symptomatisch
​Het 5G-dossier is symptomatisch voor het digitale beleid dat in dit land gevoerd wordt. We weten welke strategie ons vooruit kan helpen, maar de uitvoering van dat beleid gaat tergend traag. Het resultaat laat zich ook duidelijk merken in internationale rankings. We hinken achterop en leidende landen zoals Zweden, Denemarken, Finland, en Nederland nemen steeds meer voorsprong.

Boost op digitale transformatiegolf

“Onze Limburgse bedrijven zijn zich steeds meer bewust dat digitaliseren noodzakelijk is”, gaat Leten verder. “De afgelopen jaren zijn zelfs de grootste non-believers overtuigd geraakt van de noodzaak om digitalisering in te bedden in de bedrijfsstrategie. Een onderneming die niet digitaal bestaat, bestaat tegenwoordig maar half. De experts die digitale bedrijfstransformaties begeleiden, kunnen amper de vraag volgen. 5G is als onderliggende communicatietechnologie zeer belangrijk binnen deze digitale transformatiegolf en zal een boost zetten op innovatieve technologieën zoals AI, VR en AR. Merk ook op dat 5G belangrijk is voor de ontwikkeling van systemen en tools die ons helpen in de verduurzaming van onze economie.”

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt