8.558 Limburgse ondernemingen zijn gestart in 2023  

Startersanalyse Voka – KvK Limburg: Hoog tijd om dalende trend te keren 

Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 minder dan in 2022, oftewel 6,2%. Dat blijkt uit de jaarlijkse startersanalyse van Voka – KvK Limburg. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. “De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker ondernemersklimaat zorgen ervoor dat we onze historische achterstand met de rest van Vlaanderen niet kunnen bijbenen en zelfs zien toenemen”, concluderen Johann Leten & Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. “Meer dan ooit hebben we een gericht startersbeleid nodig in Limburg dat focust op vereenvoudiging, coördinatie en vrijheid om te experimenteren.” 

Eerst het goede nieuws: 8.558 ondernemers hebben het afgelopen jaar de stap gezet naar het ondernemerschap en een eigen bedrijf opgericht in Limburg. Dat zijn er 16% meer dan vijf jaar geleden. Maar in vergelijking met het topjaar 2021 stellen we voor het tweede jaar op rij een daling vast. Terwijl we in 2022 nog 9.123 nieuwe ondernemingen in onze provincie noteerden, moeten we het in 2023 met 6,2% minder nieuwe starters doen. Dat blijkt uit onderzoek van Voka – KvK Limburg op basis van data van de afgelopen jaren van het onderzoeksbureau Bel-first. ​ 

“De naschokken van de afgelopen crisissen blijven sluimeren en zorgden het voorbije jaar voor een onzeker economisch klimaat waarin minder mensen de stap durfden zetten naar een eigen onderneming”, stelt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. ​ “Zo zijn het vooral de hoge kosten, stijgende rentevoeten en complexe administratieve verplichtingen die mogelijke starters een afwachtende houding deden aannemen.” 

De daling van het aantal startende bedrijven is echter geen puur Limburgs fenomeen. Ook de andere Vlaamse provincies kenden het afgelopen jaar minder nieuwe bedrijven. “Alleen merken we op dat de daling in Limburg het grootst is, en dat terwijl we in onze provincie al kampen met een historische achterstand op het vlak van starters. We verliezen dus opnieuw een stuk voeling met het Vlaamse starterspeloton, net terwijl we vers bloed in onze economie nodig hebben om onze welvaart te verstevigen en competitief te blijven met het buitenland”, zegt Olislagers. ​ 

Grafiek 1: actieve starters in Vlaanderen 2023 

Bron: Bel-first – Verwerking: Voka – KvK Limburg
Bron: Bel-first – Verwerking: Voka – KvK Limburg 

Starterslandschap blijft divers 

De startersanalyse van begin 2022 gaf de trend aan, in 2023 wordt deze bevestigd. Het Limburgse starterslandschap vertoont de contouren van een olievlek die zich steeds verder verspreidt over verschillende sectoren. Gespecialiseerde bouwwerkzaamheden voert traditioneel de lijst aan, maar steeds meer nieuwe domeinen komen met rasse schreden de top 10 en top 5 binnen en blijven er staan, zoals de menselijke gezondheidszorg (bv. zelfstandige verplegers) en IT-en wetenschappelijke activiteiten. Opvallend is wel dat het aantal starters in de bouwsector afneemt. “Het is een goede zaak dat onze starters de kaart van innovatie trekken en mee-evolueren met de noden van de maatschappij. Dat is belangrijk om onze concurrentiekracht op peil te houden”, zegt Olislagers. Daarnaast hebben onze starters een niet te onderschatten aandeel in onze tewerkstellingscijfers. Sinds 2015 waren onze startups al goed voor meer dan 15.000 gecreëerde jobs, dat komt overeen met vijf procent van de totale tewerkstelling in onze provincie. Al vertoont dit aandeel wel een dalende trend gezien er de voorbije twee jaar om minder starters werden opgericht die dus voor de nodige tewerkstelling kunnen zorgen. 

Asbest Care 

Een mooi voorbeeld van de diversiteit binnen het Limburgse starterslandschap is het bedrijf Asbest Care. De onderneming uit Beringen is een erkend asbestverwijderingsbedrijf dat actief is in heel België en dat alle soorten van asbest verwijdert met alle mogelijke technieken die wettelijk zijn voorgeschreven. In 2018 besloot Arthur Bukavyn om zijn diploma sportkinesitherapie in de kast te steken en samen met zijn stiefvader een onderneming uit de grond te stampen. ​ 

“Mijn stiefvader was op dat moment al bekend in de sector van asbestverwijdering. Daarnaast was het in de opzoekingsfase al duidelijk dat de asbestwetgeving een onderwerp aan het worden was dat steeds strenger en strenger zou worden. Het leek ons dus een markt met veel potentieel en groeimogelijkheden”, vertelt Arthur Bukavyn, bestuurder bij Asbest Care. 

“Aangezien ik op dat moment nog studeerde en bijgevolg geen kapitaal had, hebben we investeerders gezocht. Starterskapitaal is namelijk van levensbelang. Een goede begeleiding hierbij was dan ook aangewezen, zeker in een sector als de onze waarin de nodige erkenningen vereist zijn om verder te groeien. Uiteindelijk hebben we twee externe investeerders gevonden die mee geloofden in dit project en als stille vennoten aanwezig zijn in het bedrijf.” 

Ellen Olislagers (Voka - KvK Limburg) & Arthur Bukavyn (Asbest Care)
Ellen Olislagers (Voka - KvK Limburg) & Arthur Bukavyn (Asbest Care)

In 2019 richtte Bukavyn en zijn stiefvader vervolgens de holding Care For Future Group NV op. Met deze holding werd het bedrijf Libreco NV overgenomen in Aalst. Met de overname van Libreco had de Beringse starter een extra geografische troef in handen en bracht het de nodige knowhow binnen gezien Libreco op dat moment een van de oudste asbestverwijderingsbedrijven van België was. 

“Sinds 2018 hebben we jaarlijks een mooie groei kunnen optekenen. Voor 2023 zullen we zelfs een omzetstijging van 30% noteren in vergelijking met 2022, goed voor 4,3 miljoen euro”, stelt Bukavyn. “We hebben intussen ook 40 voltijdse mensen in dienst en kijken ambitieus naar de toekomst. Met de Menenpoort in Ieper en de KBC-Boerentoren in Antwerpen hebben we al enkele mooie opdrachten kunnen realiseren. De complexiteiten en de uitdagingen van asbestprojecten houden ons en ons team scherp. Wij merken dat er nog veel mooie zaken zullen komen en daar willen we onze focus op blijven leggen.” 

Gezocht: gericht startersbeleid  

Een jonge en dynamische economie heeft nood aan een bloeiend starterslandschap. Nieuwe ondernemingen zorgen voor vers bloed en zorgen ervoor dat de oplossingen voor de uitdagingen van morgen uit onze provincie kunnen komen. “Maar dan moeten we meer dan ooit onze historische achterstand wegwerken en de dalende trend een halt toeroepen”, zegt Ellen Olislagers. “De drempels om te ondernemen zijn nog nooit zo laag geweest. Alle instrumenten om een gezonde en robuuste starter of scale up te creëren in Limburg zijn voorhanden. Alleen hebben we nu echt nood aan één gericht beleid dat starters alle kansen biedt om te groeien en bloeien in Limburg. Een doorgedreven begeleiding op maat is hierin onmisbaar, zeker gezien het feit dat het aantal faillissementen ook toeneemt. Met onze Bryo-trajecten zetten wij alvast volop in op de ondersteuning van beginnende ondernemingen.” 

“Aan de overheden vragen we vanuit Voka – KvK Limburg om het Limburgse ecosysteem van starters en scale ups te versterken. Coördineer de verschillende financieringsmogelijkheden in Limburg en verminder de administratieve rompslomp. Behoud fiscale incentives voor onderzoek en ontwikkeling en moderniseer arbeidsreglementen zodat het simpeler wordt om medewerkers aan te trekken. Voorzie ook regelluwe kaders waarbinnen starters kunnen experimenteren en maak het voor hen eenvoudiger om deel te nemen aan overheidsaanbestedingen.” 

“Het zijn deze zaken die een wezenlijk verschil kunnen betekenen voor een startende onderneming. Willen we onze economie vernieuwen en verduurzamen hebben we deze groep ondernemers nodig. We moeten immers nu ondernemen voor morgen in Limburg”, besluit Olislagers. 

Einde persbericht 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met