Corona gijzelt Limburgse economie nog steeds: “Enorme transport -en energieprijzen drukken hard op onze bedrijven”

Arbeidsmarkt blijft kraken: “Openstaande vacatures gaan door het plafond”

De Limburgse economie kende een razendsnelle heropleving nadat de zwaarste coronastorm ging liggen, maar komt de komende maanden in het sukkelstraatje terecht. In het eerste kwartaal van 2021 zakt het activiteitsniveau terug naar het niveau van april 2019. “De indirecte impact van de crisis blijkt zwaarder dan verwacht”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De enorme transport- en energieprijzen drukken hard op onze bedrijven. Ondanks dat het een globaal probleem is, treft de energiecrisis onze ondernemingen het hardst. Door de automatische loonindexering krijgen zij quasi heel de factuur op hun bord. De aangekondigde energienorm is dan ook cruciaal om onze concurrentiepositie niet nog verder te verzwakken.”

Nadat Voka – KvK Limburg vorig jaar al pleitte voor zo’n norm besliste de federale regering deze nu te implementeren. Hierdoor zullen onze energieprijzen vergeleken worden met buitenland en kan de regering tussenkomen wanneer blijkt dat de verschillen te groot worden. Dat is hoogstnoodzakelijk omdat ongeveer alle studies uitwijzen dat Belgische energie-intensieve ondernemingen, wat betreft de energiekosten, een competitief nadeel kennen ten opzichte van hun directe concurrenten in de buurlanden. “Hiermee wordt een nieuw ontstaan probleem gecounterd, maar de structurele problematieken van vóór deze crisis blijven onvoldoende aangepakt. Onze voorspellingen tonen aan dat er meer van dat nodig is, willen we écht groeien. Er ligt nog werk op de plank voor de verschillende overheden,” stelt Johann Leten.

“De indirecte impact van de crisis blijkt zwaarder dan verwacht”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De enorme transport- en energieprijzen drukken hard op onze bedrijven. Ondanks dat het een globaal probleem is, treft de energiecrisis onze ondernemingen het hardst.

Na de topwaarde van 91.2 punten in juni moet de conjunctuurbarometer in de loop van het derde kwartaal ruim 6 punten inleveren om in september te stranden op 84.5 punten. Tijdens het vierde kwartaal stagneert de barometer net boven de 82 punten. Deze stagnatie houdt ook in januari nog stand. Daarna tekent zich de aanzet tot een nieuwe gematigd neerwaartse beweging af die de conjunctuurbarometer in maart tot 80.83 punten brengt. In de precorona-periode moet teruggegaan worden tot april 2019 om een vergelijkbaar activiteitsniveau terug te vinden.

Starters blijven op schema voor sterk jaar

Met 657 starters in september 2021 ligt het aantal starters voor de derde maand op rij onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. "Al hebben we daar wel een stevige buffer", gaat Leten verder. "Wat het totaal aantal Limburgse starters betreft zitten we wel nog steeds op recordkoers. In september werd de kaap van 7000 starters overschreden. Hiermee doen we het 15% beter dan dezelfde periode vorig jaar."

Arbeidsmarkt blijft kraken

Met een maand-tot-maand krimp van -4% valt het totale aantal werklozen in september terug tot 24903 eenheden of tot -28% onder het septembergemiddelde voor de periode 2010-2019. Het gaat tevens om het kleinste aantal werklozen dat tijdens die periode in september geregistreerd werd. In de loop van de volgende zes maanden zet de trendmatige krimp van het aantal vrouwelijke werkzoekenden zich verder door. Het aantal mannelijke werkzoekenden stagneert vrijwel perfect. De year-to-year differential voor de mannen blijft met -14.11% status quo op het peil van vorige maand (-14.51%). De marge voor de vrouwen blijft eveneens negatief (-16.7%) en wordt nog een goed procentpunt ruimer dan vorige maand (-15.4%). Zodoende blijft het totale aantal werkzoekenden in de loop van de volgende zes maanden maandelijks gemiddeld -15.3% lager dan vorig jaar en -13.1% lager dan twee jaar geleden.

Aantal vacatures door het plafond

Na een correctie per seizoen loopt het aantal uitgeschreven vacatures in september met 6% op boven het niveau van augustus en belandt op 3887 eenheden, wat zeer dicht in de buurt komt van het absolute recordniveau van 3899 vacatures dat dateert van mei 2019. Hiermee wordt tevens het septemberrecord voor de periode 2010-2019 gevestigd. Het aantal per einde maand openstaande vacatures neemt verder toe met 8.5% tot 8705 eenheden, meteen goed voor het tot dusver absolute maximum sinds januari 2007. Beide indicatoren vertonen een licht opwaarts trendpatroon dat enigszins vlakker uitvalt dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Twee jaar geleden waren beide trends nog significant negatief. De marge voor het aantal uitgeschreven vacatures loopt verder op van 29% tot 32.8%. ​ Na een quasi status quo rond de 60% groeit de marge voor de openstaande vacatures nogal explosief verder aan tot 79%.

Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (oktober 2021 – maart 2022)*

 

Einde persbericht

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met