Skip to Content
Corona schrikt Limburgse starters niet af

Corona schrikt Limburgse starters niet af

In het eerste kwartaal van 2021 schoten 2.570 Limburgse ondernemers uit de startblokken. Tegenover de eerdere recordjaren 2019 en 2020 zien we een stijging van respectievelijk 13,8% en 8,8%. Dat berekende Voka - Kamer van Koophandel Limburg. “Van de 47.000 startende ondernemingen die tussen 2015 en 2020 werden opgericht, zijn er vandaag nog altijd 37.000 actief. Dat wil zeggen dat het groeiende aantal starters een duurzame basis heeft. Zelfs in het coronajaar 2020 creëerden ze 1.189 jobs. We moeten er nu voor zorgen dat onze starters kunnen blijven rekenen op goede begeleiding én goed beleid”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg.  

De nieuwe kwartaalcijfers tonen dat de coronapandemie onze Limburgse ondernemerszin niet kapot krijgt. Johann Leten: “Corona of niet, ondernemende zielen blijven volop in de economie investeren. Dat juichen we toe, want uit onze eerdere berekeningen blijkt dat we de komende 10 jaar telkens 2% groei moeten realiseren om onze welvaart te behouden. We hebben die durvers dus hard nodig.”  

Werkgevers van de toekomst 

Uit de analyse van Voka – KvK Limburg blijkt dat de Limburgse starters die tussen 2015 en 2020 de stap zetten maar liefst 14.358 jobs creëerden in dezelfde periode. Ter vergelijking: tussen 2013 en 2018 was er een totale jobcreatie van 19.487 in Limburg. 

“Opstartende bedrijven zijn van grote waarde voor de gezondheid van onze Limburgse economie. Ze zijn meestal heel innoverend en gericht op technologie, plus ze hebben een groot potentieel om door te groeien tot grotere ondernemingen. De bedrijven die vandaag worden opgericht zullen de werkgevers van de toekomst zijn”, meent Axelle Henrard, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg. 

Starters zijn overlevers  

Met de duurzaamheid van de Limburgse starters zit het ook snor. Van de 6.500 bedrijven die opgericht werden in 2015 zijn er vandaag nog 4.200 actief. Axelle Henrard: “De overlevingsgraad van de Limburgse starters over vijf jaar bedraagt dus 65%. Dat percentage ligt op een vergelijkbaar niveau met de rest van Vlaanderen. Onze starters zijn dus blijvers.” 

Begeleiding blijft noodzakelijk 

Voka – KvK Limburg heeft de afgelopen jaren haar begeleiding voor starters uitgebreid. Er zijn nu vier trajecten op maat van elke levensfase van de onderneming. Bryo Student StandUp en Bryo StandUp begeleiden mensen die in de ideefase zitten om een onderneming op te starten. Het StartUp-traject focust op de eerste drie levensjaren, waarna het StandUp-traject volgt. In de voorbije vijf jaar kregen 527 starters via deze weg ondersteuning. 

Axelle Henrard: “Ondanks de bemoedigende cijfers, mogen we niet achteroverleunen. Onze starters zijn op de goede weg, maar ook zij moeten elke keer opnieuw de hinder-nissen van het ondernemerschap nemen. Naast onze begeleidingstrajecten organiseren we morgen (27 mei) het grootste community-event van Vlaanderen, met de toepasselijke naam START. Op het programma: een keynote van Louis Jonckheere (Showpad) en tal van andere inspirerende ondernemersverhalen om starters de juiste keuzes te helpen maken.” 

“Toch geloven we ook dat het beleid nog meer kan en moet doen om starters te helpen. De verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’, die een fiscaal voordeel geeft aan bedrijven die jobs creëren, is een goed voorbeeld. Daarnaast blijven we pleiten voor een beleid dat helpt om het aandeel starters in innovatieve sectoren te vergroten, duurzame jobcreatie verder uit te bouwen en starters in traditionele sectoren future proof te maken”, besluit Leten. 

Meer info? 

Het aanbod van Voka – KvK Limburg voor (pre)starters is te vinden via www.voka.be/limburg/starterswerking  

Meer info over het START-event via www.voka.be/limburg/START  

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt