Skip to Content
“Deze steunmaatregel geeft ademruimte aan Limburgse bedrijven”

“Deze steunmaatregel geeft ademruimte aan Limburgse bedrijven”

Voka – KvK Limburg is tevreden met verlening ‘ontwrichte zones’

Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zones’, en dat voor een periode van 24 maanden. Voka - KvK Limburg stond aan dit wieg van dit steunmechanisme en drong aan op het behoud van deze maatregel, mét succes dus. Limburgse ondernemers kunnen zo opnieuw twee jaar lang rekenen op een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing per gecreëerde arbeidsplaats. “Dit geeft onze ondernemingen de broodnodige ademruimte in deze onzekere economische tijden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen pleitte Voka – KvK Limburg voor de invoering van een nieuw soort ‘reconversievennootschappen’. Na de sluiting van de steenkoolmijnen hadden die hun nut immers bewezen. Maar het voorstel kreeg geen fiat van Europa. Het alternatief dat wel de Europese toets doorstond, was de invoering van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’.

Bedrijven die investeren binnen deze steunzone, kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. En dat voor een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd. Dit komt neer op een loonkostenverlaging van zo’n 5 procent gedurende twee jaar.

Limburg werd op 30 april 2015 als ontwrichte zone erkend voor een periode van 6 jaar. Uiteindelijk duurde het tot september 2018 vooraleer de maatregel op kruissnelheid kwam waardoor bedrijven er slechts 4 jaar gebruik van konden maken. De steunmaatregel liep af op 31 oktober 2022, maar wordt nu dus verlengd tot 31 oktober 2024.

Uitzonderlijke tijden, uitzonderlijke maatregelen

“Sinds 2018 maakten meer dan 500 bedrijven in Limburg gebruik van deze maatregel, goed voor de creatie van meer 6.800 duurzame jobs in Limburg”, benadrukt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Dat zijn meer jobs dan het aantal rechtstreekse banen die door de sluiting van Ford Genk zijn verdwenen.”

Hoewel de meeste bedrijven in Limburg de coronacrisis de afgelopen jaren redelijk hebben doorstaan, weten we nu al dat de indirecte gevolgen van de oorlog in Oekraïne een veel grotere economische impact zullen hebben op onze regio.

“Met de stijging van de energie- en grondstofprijzen en de automatische loonindexering moeten Limburgse ondernemingen hun groeiplannen bijstellen. Omdat het risico op een recessie zeer reëel is, is het een goede zaak dat de ontwrichte zones nu met twee jaren wordt verlengd”, aldus Leten. “Op deze manier krijgen ondernemers in onze provincie de ademruimte die ze broodnodig hebben en vermindert de kans op structurele schade aan onze Limburgse economie.”

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt