Skip to Content
Dronematrix én Vandersanden winnen de Innovatie Award 2021

Dronematrix én Vandersanden winnen de Innovatie Award 2021

Niet één, maar twee laureaten nemen ​ dit jaar de Innovatie Award van Voka – KvK Limburg mee naar huis. In de categorie grote bedrijven gaat de prijs naar baksteenproducent Vandersanden. De award in de categorie KMO is voor technologiebedrijf Dronematrix. “Twee winnaars is uitzonderlijk, maar beide bedrijven zijn een toonbeeld van innovatie en verdienen deze award op basis van hun ijzersterke dossiers”, zeggen voorzitter Karin Van De Velde en Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie & innovatie van Voka - KvK Limburg.

Met Cegeka, Dronematrix, Belgian Cycling Factory en Vandersanden maakten uitzonderlijk vier ondernemingen kans op de felbegeerde Innovatie Award. Het bewijs dat de laatste jaren Limburgse bedrijven meer en meer aandacht geven aan digitale transformatie en impactvolle innovaties. Voka – KvK Limburg reikt samen met het Team Bedrijfstrajecten (VLAIO) deze prijs uit om ondernemers te motiveren Limburg nog meer op de innovatieve wereldkaart te zetten.

Duurzaam bouwen

Maar er kan er maar één, of in dit geval twee de Innovatie Award binnenhalen. De jury koos in de categorie grote bedrijven voor Vandersanden. De baksteenproducent uit Bilzen ontwikkelde een uniek systeem waarmee het onder meer volledig geautomatiseerd steenstrips op prefabsystemen en wanden kan aanbrengen in geconditioneerde ruimten. Het kan zo sneller bouwen. Op deze manier wordt ook het tekort aan vakmensen opgevangen.

Deze digitale transformatie betekent ook dat het bedrijf het aantal personeelsleden op onderzoek & ontwikkeling kan en zal verdubbelen. Er zijn ook plannen voor een nieuwe strippenfabriek in Dilsen-Stokkem.

“En dat is nog niet alles”, zegt directeur internationalisatie & innovatie van Voka - KvK Limburg Cathérine Dreesen. “Doordat Vandersanden ook bezig is met de productie van gevelstenen die CO2 opnemen, door gebruik te maken van resten uit de staalindustrie, laat het bedrijf zien dat het niet enkel een toonbeeld van innovatie is, maar ook van duurzaam ondernemen met aandacht voor het klimaat.”

Rudi Peeters, CEO ​ Vandersanden: “Ondernemerschap, innovatie en het streven naar continue verbetering en verduurzaming van de bouw zit ingebed in ons DNA.  Deze innovatieprijs is dan ook niet alleen een mooie erkenning voor onze afdeling ‘new business development’, maar voor de hele organisatie.  Als Vandersanden zijn we al lang niet meer enkel een baksteenfabrikant, maar zijn we de partner voor het creëren van mooie gevels en straten. Ons ultiem doel gaat zelfs nog een stap verder, we willen de hele baksteensector mobiliseren naar een CO2 neutrale productie.”

Limburgse drones

In de categorie KMO kent de jury de Innovatie Award toe aan Dronematrix. Het Hasselts technologiebedrijf maakte vanaf dag 1 de sterke keuze om in te zetten op de ontwikkeling van autonome drones, om zo een antwoord te bieden op Chinese alternatieven.

Volgens de jury onderscheidt de KMO zich door dronetechnologie op industriële schaal aan te bieden in een gedeeld servicemodel. De klant kan rekenen op een autonome drone met state-of-the-art artificiële intelligentie voor live toepassingen. Het product kan worden afgenomen uit een drone netwerk dat het bedrijf in huis ontwikkelt en uitbaat. Het wist zo zijn stempel al te drukken in Spanje, Oman en Singapore. Markten die sneller klaar waren voor deze toepassingen dan België zelf.

“Dronematrix verdient deze prijs voor hun Made in Limburg’ karakter, de ijzersterke toekomstvisie en doorzetting in een moeilijke markt. Innovatie zit in elk aspect van deze onderneming en haar mensen”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka ​ - KvK Limburg.

Frederik Winters, Director of Business Development Dronematrix: “Wij zijn bijzonder verheugd met de Innovatie Award van Voka – KvK Limburg. Het is het bewijs dat we op de goede weg zijn. Zo tekenen toekomstige opportuniteiten zich verder af in Limburg, maar ook ver daarbuiten. Zo is er een actieve vraag van grote steden en havengebieden in Vlaanderen naar autonome drones. Daarom heeft Dronematrix een partnership opgezet met Proximus en SkyDrone om samen de markt op een krachtige en actieve te benaderen.”

 

 

 

 

Einde persbericht

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt