Familiebedrijf Hegge neemt de Fakkel mee naar huis

Metaalverwerkingsbedrijf Hegge uit Hamont-Achel is de winnaar van de Fakkel 2022. Dat is de prijs die Voka – Kamer van Koophandel Limburg ieder jaar uitreikt aan een familiale onderneming met een uitzonderlijke staat van dienst. Hegge haalt het voor bouwbedrijf Houben en tegelspecialist Impermo. “Deze prijs is voor mijn vader die mee de weg geplaveid heeft voor het succes van onze onderneming”, zegt een trotse Marce Hegge, CEO van het familiebedrijf. “Met deze onderscheiding willen we familiale ondernemingen in onze provincie belonen en tegelijk inspireren om dezelfde continuïteit en visie aan de dag te leggen als onze laureaat en de andere genomineerden”, zeggen Bart Balis & Ellen Olislagers, voorzitter van het Family Business Center en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

52 kilometer. Dat is de afstand die de Fakkel aflegt van haar vorige naar haar nieuwe eigenaar. Tijdens onze Family Business Happening bij baksteenfabrikant Vandersanden in Bilzen – de laureaat van 2021 – koos de jury namelijk dit jaar voor Hegge als winnaar van de familiale Vokaward. Bart Balis, voorzitter van het Family Business Center, en Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg, motiveren namens de jury de keuze als volgt:

“Hegge bestaat sinds 1893 en is opgericht door Andries Hegge, de overgrootvader van de huidige aandeelhouders. Door hun familiecharter, een familieforum en een raad van advies vertoont de onderneming een sterk staaltje van familiale governance. Naast gezonde financiële cijfers durft Hegge nv ook op lange termijn te denken, mét oog voor innovatie. Ze toonden zich bestand tegen verschillende crisissen, en stilaan wordt ook de vijfde generatie bij de bedrijfsvoering betrokken. Het is het bewijs van een familiale onderneming die bezig is met continuïteit, maar waar de familiale cultuur nooit uit het oog wordt verloren”

Van dorpssmid naar metaalverwerking

Het metaalverwerkingsbedrijf uit Hamont-Achel heeft een team van 170 medewerkers die met hart en ziel bezig zijn met metaalverwerking in de brede zin van het woord. Van ramen, deuren en gevelwanden tot de productie van aluminium spatschermen voor vrachtwagens. In dat laatste segment is het familiebedrijf Europees marktleider.Bij zijn tweede nominatie is het nu wel prijs voor zaakvoerders Marc & Luc Hegge, die de Fakkel uit handen kregen van Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg.

“Ik ben ongelooflijk fier om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, zegt een trotse CEO Marc Hegge. Het is vooral een prijs ter ere van mijn vader, die de weg geplaveid heeft voor het succes van onze familiale onderneming. Wij zijn ook Voka – KvK Limburg zeer erkentelijk met dit initiatief om Limburgse familiebedrijven in de schijnwerpers te plaatsen. In mijn ogen wordt ons werk en ons belang nog te weinig belicht terwijl wij volgens mij de basis van het economische weefsel in onze provincie vormen.”

Met Hegge, Houben en Impermo stonden er drie sterke familiebedrijven tegenover elkaar. Zij werden geselecteerd op basis van een aantal specifieke criteria. Eén van de belangrijkste voorwaarden bij deze nominatie is dat er minstens twee generatiewissels hebben plaatsgevonden. Daarbij is het van belang dat de familie een actieve rol speelt in het bedrijf en het de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Ook de financiën, internationalisatie, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid werden onder de loep genomen.

Family Business Center

“Deze drie bedrijven zijn een voorbeeld voor anderen in Limburg”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. “Ongeveer 80% van de ondernemingen in Limburg zijn familiebedrijven. Zij vormen de spil van het bedrijfsleven en zijn een belangrijke motor voor onze economie. Het blijft daarom cruciaal om ze goed te begeleiden, zeker in deze economisch uitdagende tijden. Ons Family Business center is hét aanspreekpunt en kenniscentrum voor familiebedrijven. Vertrouwen, ervaringsuitwisseling en maatwerk vormen de basis van de ondersteuning aan familiale eigenaars-ondernemers, in eender welke fase het bedrijf zich bevindt. Een goede begeleiding op maat verhoogt namelijk de kans op een succesvolle overdracht. Hiervoor kunnen onze familiebedrijven op ons rekenen.”

 

Einde persbericht

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Contact