Skip to Content
"FIRST Tech Challenge als middel tegen mismatch op de arbeidsmarkt ”

"FIRST Tech Challenge als middel tegen mismatch op de arbeidsmarkt ”

Voka – Kamer van Koophandel Limburg brengt de FIRST Tech Challenge naar België. Hiermee lanceert het meteen een vervolgtraject voor de bekende FIRST LEGO League. Het gloednieuwe traject richt zich op jongeren tussen 15 en 18 jaar en wil hen motiveren om na te denken over onderwijs- en carrièremogelijkheden binnen wetenschap en techniek. “Terwijl de overheid verzuimt om doortastende maatregelen te nemen om de krappe arbeidsmarkt te bestrijden, willen wij onze verantwoordelijkheid wél blijven opnemen. Door nu ook jongeren in een volgende levensfase te bereiken, willen de effectieve instroom in STEM-opleidingen verder vergroten”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Voka – KvK Limburg werk nauw samen met FTC Nederland om dit nieuw traject te lanceren. Dankzij de ervaring van de noorderburen staat de methodiek reeds volledig op punt waardoor het meteen op grote schaal uitgerold kan worden. Anders dan bij de FIRST LEGO League staan de legoblokjes niet centraal. “De doelgroep is meer matuur, de tools dus ook. We moeten jongeren binnen hun eigen leefwereld bereiken om resultaat te boeken.”

De FIRST Tech Challenge zorgt meteen ook voor een directe link tussen het onderwijs het de bedrijfswereld. De deelnemende teams moeten op zoek naar een partnerbedrijf om hen te ondersteunen in de kosten voor de materialen en deelname. Johann Leten: “Vanuit de FIRST LEGO League weten we dat de Limburgse bedrijven maar wat graag hun schouders zetten onder projecten als deze. Vandaar alvast een warme oproep aan onze ondernemers om zich kandidaat te stellen om hun toekomstige medewerkers te begeleiden doorheen het traject.”

De arbeidsmarkt zal nog jaren een potentiële rem zijn om de groei van de Limburgse economie. Daarvoor zijn nu hervormingen nodig, maar er moet ook nu al gedacht worden aan de medewerkers van morgen. “De komende vijftig jaar zullen er meer mensen onze arbeidsmarkt verlaten dan betreden”, aldus Leten. “Het jeugdige potentieel dat er wél is, moet dus optimaal voorbereid worden op de arbeidsmarkt. En die arbeidsmarkt smeekt om technisch geschoolde profielen. Het is dus uiterst belangrijk om jongeren warm te maken studierichtingen die hierop aansluiten. Met de FIRST LEGO League en nu de FIRST Tech Challenge nemen we vanuit Voka – KvK Limburg alvast de handschoen op.”

 

Einde persbericht

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt