Globachem & Optimum Sorting winnen Limburgse Exportprijs
6 oktober 2022
Wat hebben een producent van gewasbeschermingsmiddelen en een producent van optische sorteermachines gemeen? Dat ze allebei producten maken, klopt. Maar ook dat ze zich allebei de trotse laureaat mogen noemen van de Limburgse Exportprijs van Voka – KvK Limburg. Bij de grote ondernemingen is de prijs voor het Truiense Globachem. Optimum Sorting uit Hasselt is de winnaar in de categorie kleine en middelgrote ondernemingen. “Deze twee Limburgse bedrijven zijn geboren innovatieve exporteurs, met een bijna 100% focus op buitenlandse markten en daarin exponentiële groeicijfers. In deze uitdagende wereld bieden ze beiden oplossingen aan met betrekking tot de voedselketen en bijhorende grondstoffen. Deze ondernemingen tonen dat export mogelijkheden biedt tot sterke groei mét risicospreiding en dat investeren in innovatie, strategie en mensen, loont.” Dat zeggen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur innovatie & internationalisering van Voka – KvK Limburg.
Het is al voor de negende keer dat Voka – Kamer van Koophandel Limburg de Limburgse Exportprijs uitreikt. Via deze onderscheiding is het de bedoeling om ondernemingen in Limburg te belonen voor hun exportprestaties én het potentieel van buitenlandse handel te benadrukken. “Hoewel de grondstoffen-en energieprijzen de pan swingen en de historisch hoge inflatie bedrijven opzadelt met torenhoge loonkosten nemen onze exporterende ondernemingen de handschoen op. Op basis van onze uitgereikte certificaten van oorsprong zien we dat in de eerste zes maanden van 2022 bedrijven voor €623.410.596,09 aan goederen buiten de Europese Unie exporteerden”, verduidelijkt Cathérine Dreesen, directeur innovatie & internationalisering van Voka – KvK Limburg.
“Bij kleine bedrijven in onze provincie blijft de export boomen, al zien we dat de groei wordt gedrukt door marktomstandigheden zoals onder andere de toevoer van grondstoffen. Al valt het belang van export niet te onderschatten. Bedrijven die exporteren verhogen hun verkooppotentieel omdat ze minder afhankelijk zijn van de verkoop binnen de lokale, vaak verzadigde markt. De OESO becijferde ook dat wanneer we 10% méér exporteren de arbeidsproductiviteit met 2% stijgt. En dat is broodnodig willen we terug aansluiten bij Europese topregio’s.”
Duurzame gewasbescherming
Een Limburgse onderneming die deze boodschap meer dan begrepen heeft is Globachem. Het bedrijf uit Sint-Truiden is actief in het ontwikkelen, registreren en vermarkten van hoogkwalitatieve beschermingsmiddelen voor land- en tuinbouwgewassen. Opgericht in 2000 in een sector die onderhevig is aan diverse tendensen slaagt het bedrijf erin oog te hebben voor duurzaamheid, internationale relaties en innovatie.
Door een breed gamma aan gewasbeschermingsmiddelen aan te bieden helpt het bedrijf telers gewassen gezond te houden en zo hun productie te optimaliseren, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Deze strategie heeft tot een sterke groei geleid bij Globachem. Zo steeg de exportomzet van 92% naar 94%. Het bedrijf is intussen actief in maar liefst 57 landen, en richt zich de komende jaren op extra landen. Bijna 20% van de export gaat buiten de EU, maar net hier ligt voor hen 80% van het groeipotentieel. Binnen vijf jaar heeft de Truiense onderneming de ambities om de omzet van 2021 (220 miljoen euro) te verdubbelen.
Met een sterke toekomstgerichte missie om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende veilig voedsel en bio-gebaseerde grondstoffen wil Globachem samen met zijn 120 medewerkers het verschil maken. Door te focussen op zowel sleutelteelten, nichemarkten en unieke innovaties is dit bedrijf een voorbeeld van sterk waardeketenmanagement en innovatie, waarin de medewerkers betrokken worden. Volgens de jury is Globachem dan ook de terechte laureaat van de Limburgse Exportprijs in de categorie ‘grote ondernemingen’.
Sorteren met hoofdletter ‘S’
In de categorie van ‘kleine en middelgrote ondernemingen’ gaat de Limburgse Exportprijs naar Hasselt, meer bepaald naar Optimum Sorting. De onderneming uit Kuringen is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en installeren van optische sorteermachines. Het levert maatwerkoplossingen aan internationale klanten die hoofdzakelijk actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Het focust 100% op export en is actief in 40 landen. 80% van de producten gaat buiten de EU. Sinds de oprichting in 2017 kan het bedrijf een sterk trackrecord met een explosieve groei voorleggen met een wereldwijde impact. Door een hybride aanpak van strategische investeringen in het buitenland, een gedegen marktonderzoek en vlotte samenwerking met lokale agenten ter plaatse probeert Optimum Sorting op vlak van service, technologie als klantcontact zo innovatief mogelijk te blijven.
Het bedrijf heeft ook aandacht voor recyclagetoepassingen in functie van duurzaamheid, en speelt zo in op een markt die door de groeiende wereldbevolking en de daaraan gekoppelde vraag naar meer kwalitatief en betrouwbaar voedsel met een minimum aan afvalverspilling sterk groeit. Het bedrijf telt 85 werknemers verspreid over vijf locaties wereldwijd. Het toont ook een sterke focus op onderzoek & ontwikkeling én risicospreiding.
Met een geconsolideerde omzetverwachting van 24 miljoen euro dit jaar waarvan 7 miljoen euro in 2021 toont Optimum Sorting een aanpak die loont. Met de ambitie om tegen 2026 de omzet te verdubbelen en het personeelsbestand uit te breiden naar 155 medewerkers waarvan 100 in Vlaanderen oogt deze Limburgse exporteur zich meer dan klaar om de toekomstige uitdagingen aan te gaan.
“Met Globachem en Optimum Sorting hebben we twee mooie winnaars van onze Limburgse Exportprijs. Beiden hebben ze een onderbouwd exportbeleid en groeiplan, gestuurd vanuit de noden van de wereldmarkt, nu en in de toekomst. In het licht van verschillende tendensen in de wereld bewijzen deze ondernemingen dat als export hand in hand gaat met duurzaam ondernemen en jezelf continu in vraag stellen, dit tot grote successen kan leiden”, aldus Cathérine Dreesen.
Einde persbericht