Grondwaterreserves opnieuw uitgeput – Voka – KvK Limburg roept op tot waakzaamheid en efficiënt gebruik

De droogte in Vlaanderen bereikt opnieuw een kritisch niveau. De grondwaterreserves die de voorbije jaren werden opgebouwd, zijn volledig tenietgedaan. Volgens recente metingen uit juni vertoont meer dan 60% van de grondwatertafels een te laag peil. Indien het droge scenario zich de komende weken doorzet, dreigt dit aandeel op te lopen tot 70%. We evenaren hiermee het historisch neerslagtekort van 1976. De preventieve droogtemaatregelen die momenteel van kracht zijn, zijn noodzakelijk om erger te voorkomen.

De situatie in en rond het Albertkanaal

Op 7 juli 2025 speelt het Albertkanaal, goed voor maar liefst 40% van de Vlaamse drinkwatervoorziening, een essentiële rol in het garanderen van voldoende watertoevoer. De gemiddelde 7-daagse afvoer bedraagt die dag ongeveer 70 m³/s (de drempelwaarde is 60 m³/s). Om waterverlies te beperken, worden verschillende maatregelen genomen: de pompinstallaties in Ham en Olen pompen het schutwater terug van het afwaartse naar het opwaartse pand, aan de sluis van Wijnegem wordt een maximale wachttijd van één uur gehanteerd, en de watervang voor natuur en landbouw is teruggebracht tot 50%.

Voka-KvK Limburg roept bedrijven op tot actie

De impact laat zich voelen in Limburg en bij uitbreiding heel Vlaanderen. De huidige preventieve droogtemaatregelen zijn noodzakelijk om verdere schade te beperken, maar hebben tegelijk ook economische gevolgen. Vooral burgers, bedrijven en sectoren die sterk afhankelijk zijn van water – zoals industrie, landbouw en logistiek – voelen de gevolgen van deze uitzonderlijke droogte.

Daarom benadrukt Voka – KvK Limburg het belang van duurzaam waterbeheer en roept ondernemingen op om proactief met water om te gaan. “Elke onderneming kan bijdragen aan de beschikbaarheid van water – nu en in de toekomst – door verspilling tegen te gaan, circulair te denken en waterstromen optimaal te benutten,” zegt Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen van Voka – KvK Limburg.

Enkele concrete acties voor bedrijven:

  • Breng je waterverbruik in kaart: Gebruik tools zoals de gratis WaterBarometer van VITO om je waterstromen en kosten inzichtelijk te maken.
  • Voorkom verspilling: Spoor lekken op met digitale meters en real-time monitoring.
  • Pas de driestapstrategie toe: Verminder het verbruik, kies de juiste waterkwaliteit en hergebruik waar mogelijk.
  • Gebruik regen- en afvalwater slim: Circulair watergebruik kan de afhankelijkheid van schaarse bronnen drastisch verminderen.
  • Voer snel inzetbare besparingsmaatregelen door: Van het afdekken van waterbassins tot het beperken van niet-essentiële toepassingen zoals tuinbesproeiing.

Voka als partner in droogtebeleid

Voka neemt een actieve rol op in de uitwerking van droogtemaatregelen. Zo is het samen met de Vlaamse Milieumaatschappij co-trekker van het platform “circulair watergebruik”. Binnen dit platform werken beleidsmakers, bedrijven en waterbeheerders samen aan structurele oplossingen.

Daarnaast was Voka nauw betrokken bij de opmaak van het reactief afwegingskader droogte, waarin de socio-economische impact van captatieverboden op bedrijven werd aangetoond. Ook in het najaar blijft Voka de droogtemaatregelen opvolgen en zal het aanbevelingen formuleren om het kader verder te verbeteren.

Voka lanceert een nieuwe webpagina met geactualiseerde informatie over waterbesparende maatregelen, circulair watergebruik en regionale droogtesituaties die Voka-KvK Limburg nauwgezet blijft opvolgen: https://www.voka.be/vlaanderen/nieuws/hoe-anticipeer-je-als-onderneming-op-droogte

Menno Van Gemeren

Menno Van Gemeren

Senior adviseur Belangenbehartiging, Voka - KvK Limburg

 

 

 

Contacteer ons

Dario D'Arpino

Dario D'Arpino

Woordvoerder | Senior coördinator Marcom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.300 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met