Skip to Content
Impermo, Houben of Hegge: wie van de drie wint de Fakkel 2022?

Impermo, Houben of Hegge: wie van de drie wint de Fakkel 2022?

Tegelspecialist Impermo, bouwbedrijf Houben en metaalverwerker Hegge zijn de drie genomineerden voor de Fakkel 2022. Met deze award bekroont Voka – KvK Limburg een Limburgs familiebedrijf met een uitzonderlijke staat van dienst. “De Fakkel staat symbool voor de verstandige wijze waarop onze Limburgse familiebedrijven de continuïteit van hun onderneming garanderen. Deze drie genomineerden geven het goede voorbeeld en zijn een bron van inspiratie voor anderen in onze provincie”, zeggen Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg. Op 18 mei wordt de laureaat bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Family Business Happening.

Je wordt niet zomaar genomineerde voor de Fakkel. De kanshebbers op de award worden geselecteerd op basis van een aantal specifieke criteria. Eén van de belangrijkste voorwaarden bij deze nominatie is dat er minstens twee generatiewissels hebben plaatsgevonden. Daarbij is het van belang dat de familie een actieve rol speelt in het bedrijf en het de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Samen met voorzitter Bart Balis (Brouwland) bestaat de jury uit Pieter Vandekerkhof (Universiteit Hasselt), Jan Maurissen (Van Havermaet), Liesbeth Vandenrijt (Motmans & Partners), Thomas Vandersmissen (KPMG Law) en Ellen Olislagers (Voka – KvK Limburg).

“In onze familiebedrijven lijkt het ondernemersvuur niet te doven, en maar goed ook”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Ongeveer 80% van de ondernemingen in Limburg zijn familiebedrijven. Zij vormen de spil van het bedrijfsleven en zijn een belangrijke motor voor onze economie. Ze zijn veerkrachtig, betrokken en laten zich graag omringen door een sterk netwerk.”

Tegels, natuursteen, parket…

Het Truiense Impermo mag zich de eerste genomineerde voor de Fakkel 2022 noemen. Het familiebedrijf bestaat 104 jaar en is de grootste speler in de Benelux op het gebied van de aan-en verkoop van tegels, natuursteen en parket. Met Luk Stultjens staat er vandaag de vierde generatie aan het hoofd. Het bedrijf telt 160 medewerkers met 13 toonzalen in België én Nederland. Vorig jaar opende Impermo een nieuwe toonzaal in Eindhoven. 65 jaar lang had het ook de productie van tegels in eigen handen. De huidige samenwerking met verschillende partnerfabrikanten resulteerde in de creatie van eigen huismerken. Deze merken zijn goed voor zo’n 70 procent van de omzet. Impermo staat voor toegankelijkheid en richt zich op een brede markt. ​ De focus ligt op een open bedrijfscultuur. Impermo probeert die openheid en betrokkenheid via een extern management onder leiding van CEO Ann Gijsens ook uit te stralen naar de medewerkers toe.

Grondleggers die bouwen aan morgen

Hoe je al 90 jaar lang aan de top van de bouwsector kan staan? Door jong van geest te blijven. Bouwbedrijf Houben uit Hasselt heeft meer dan zijn plaats onder de genomineerden van de Fakkel. Met Veronique en Ignace Houben staan vandaag de derde generatie aan het roer van de familiale onderneming uit onze Limburgse hoofdplaats. Samen met een team van 200 medewerkers staat Houben garant voor de oplevering van hoogwaardige bouwprojecten voor de publieke en private sector. Thor Central (Genk), T2-campus (Genk), C-Mine (Genk), kunstencentrum Z33 (Hasselt), cultuurcentrum De Muze (Heusden-Zolder),… De lijst van projecten liegt er niet om. Door betrokkenheid te vragen van en te geven aan de medewerkers plaatst het bouwbedrijf zijn familiale waarden centraal. Met de jonge adviesraad van medewerkers onder de 30 jaar en de denktank rond innovatie houdt het ook een scherpe blik richting de toekomst. Volgens Houben kan je enkel zo grote stappen vooruit zetten.

Van hoefsmid tot metaalverwerker

In 1893 richtte Andries Hegge een smederij op in het centrum van Hamont-Achel. Hij was actief als de typische dorpssmid. Het “beslaan” van paarden en produceren en repareren van landbouwwerktuigen vormden zijn hoofdactiviteiten. 128 jaar later is het familiebedrijf Hegge al toe aan de vierde generatie. Marc en Luc Hegge mennen een team van 170 medewerkers die met hart en ziel bezig zijn met metaalverwerking in de brede zin van het woord. Van ramen, deuren en gevelwanden tot de productie van aluminium spatschermen voor vrachtwagens. In dat laatste segment is het familiebedrijf uit Hamont Europees marktleider. Met klanten in Nederland, Duitsland, Brazilië, Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk kijkt Hegge ook over de provinciegrenzen heen. Maar de roots in het noorden van Limburg worden niet verloochend. Op de werkvloer predikt het management een collegiale en vriendschappelijke sfeer met de focus op een open communicatie. Voor Hegge is het al de tweede keer dat het genomineerd is voor de Fakkel van Voka – KvK Limburg.

Family Business Center

Omdat familiebedrijven voor heel wat uitdagingen staan is het belangrijk om sterk in te zetten op de begeleiding van onze familiale ondernemingen. Voka – KvK Limburg biedt een dienstverlening op maat aan binnen het Family Business Center. Het is het aanspreekpunt en kenniscentrum voor familiebedrijven in Limburg. Vertrouwen, ervaringsuitwisseling en maatwerk vormen de basis van de ondersteuning aan familiale eigenaars-ondernemers. Of het familiebedrijf nu met twee generaties in handen wordt genomen of de dagelijkse gang van zaken straks wordt overgelaten aan de volgende generatie, Voka – KvK Limburg staat klaar in eender welke fase de onderneming zich bevindt.

“En dat is nodig”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg. “We weten dat overdracht van de eerste naar tweede generatie slechts in 30% van de gevallen succesvol plaatsvindt. Met slechts 10% naar de derde generatie en 4% naar de vierde generatie is de continuïteit van familiebedrijven niet evident. Daarom is een unieke aanpak noodzakelijk. Hiervoor kunnen onze familiebedrijven op ons rekenen.”

De laureaat van de Fakkel 2022 wordt bekendgemaakt op 18 mei tijdens de Family Business Happening van Voka – KvK Limburg. Deze vindt plaats bij het bedrijf Vandersanden in Bilzen, de Fakkel-winnaar van 2021.

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt