“Limburg wordt tot 2030 ontwrichte zone"
Voka – KvK Limburg is tevreden met oprichting nieuwe steunzone
26 september 2024
Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de oprichting van nieuwe steunzones, en dat tot 31 oktober 2030. Voka - KvK Limburg stond aan dit wieg van dit steunmechanisme – de zogenaamde ontwrichte zone - en drong aan op het behoud van deze maatregel, mét succes dus. Met de aankomende publicatie in het Belgisch Staatsblad morgen worden bedrijven in deze nieuwe zone vrijgesteld van 25 procent van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing gedurende twee jaar bij investeringen met nieuwe aanwervingen. Concreet gaat het om een korting per extra arbeidsplaats die als gevolg van investering werd gecreëerd. De arbeidsplaats moet ook drie jaar lang (voor kmo’s) en vijf jaar lang (voor grote ondernemingen) behouden blijven. “Onze Limburgse bedrijven krijgen zo broodnodige financiële ademruimte”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.
De huidige ontwrichte zones lopen over een goede maand af. Op 31 oktober 2024. Op vraag van bevoegd minister Jo Brouns heeft federaal minister Vincent Van Peteghem nu de vernieuwing van de zones goedgekeurd.
“Sinds de verlenging van deze steunmaatregel eind oktober 2022 hebben meer dan 100 ondernemingen in Limburg zo’n 1.000 duurzame jobs gecreëerd. Over een tijdspanne van tien jaar gaat het om bijna 11.000 nieuwe arbeidsplaatsen dankzij deze steunmaatregel. Met de aangekondigde herstructureringen en sluitingen in Limburg – denk recent aan de fabriek van Sappi in Lanaken – is deze maatregel een belangrijke stimulans om de creatie van toegevoegde waarde in onze provincie te boosten en ondernemingen financieel de nodige ademruimte te geven”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.
Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen pleitte Voka – KvK Limburg voor de invoering van een nieuw soort ‘reconversievennootschappen’. Na de sluiting van de steenkoolmijnen hadden die hun nut immers bewezen. Maar het voorstel kreeg geen fiat van Europa. Het alternatief dat via KPMG wel de Europese toets doorstond, was de invoering van de zogenaamde ‘ontwrichte zones’. Bedrijven die investeren binnen deze steunzone, kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing krijgen. En dat voor een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd. Dit komt neer op een loonkostenverlaging van zo’n 5 procent gedurende twee jaar.
Limburg werd op 30 april 2015 als ontwrichte zone erkend voor een periode van 6 jaar. Uiteindelijk duurde het tot september 2018 vooraleer de maatregel op kruissnelheid kwam waardoor bedrijven er slechts 4 jaar gebruik van konden maken. De steunmaatregel liep af op 31 oktober 2022, maar werd intussen verlengd tot 31 oktober 2024.
“Sinds 2015 maakten meer dan 700 bedrijven in Limburg gebruik van deze maatregel, goed voor de creatie van bijna 11.000 duurzame jobs in Limburg”, benadrukt Johann Leten. “Als je alles van de afgelopen jaren optelt zijn dat meer jobs dan het aantal rechtstreekse banen die door de sluiting van Ford Genk zijn verdwenen. We zijn dan ook bijzonder tevreden dat bedrijven tot eind 2030 hun dossier voor deze steunaanvraag kunnen indienen”, aldus Johann Leten.
Voor vragen over de aanmeldingsprocedure kunnen bedrijven steeds terecht bij onze dienst belangenbehartiging.
Einde persbericht