Skip to Content
“Limburg zal alle ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen”

“Limburg zal alle ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen”

Voka – KvK Limburg laat staatssecretaris Thomas Dermine in dialoog gaan met topondernemers

“Limburg heeft een unieke plaats in het Vlaamse economische landschap. Het nationaal relanceplan zal deze positie van Limburg verder versterken.” Dat heeft staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine gezegd tijdens de “Toppol” van Voka – KvK Limburg. Limburgse topondernemers kregen een uitgebreide inkijk in het nationale herstelplan. Bovendien kregen ze de kans om zelf hun vragen aan de staatssecretaris te stellen. “Als we onze Limburgse economie willen herlanceren op het vlak van duurzaamheid, digitalisering en gezondheid moeten er verschillende hindernissen worden weggewerkt. Daarvoor rekenen we op de daadkracht van onze overheid”, stelt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg.

Tijdens het evenement “topondernemers ontmoeten toppolitici” geeft Voka – Kamer van Koophandel Limburg ondernemers de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met een toppoliticus. Vanavond was staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine te gast in het huis van de Limburgse ondernemer. “Vanuit Voka – Kamer van Koophandel Limburg hameren wij op een krachtig en duurzaam herstel”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. ​ “Als we onze beoogde economische groei willen behalen, hebben we nood aan structurele beleidsinvesteringen. Het nationaal relanceplan moet Limburgse ondernemingen de tools bieden om onze regio economisch een extra boostershot te geven.”

SALK als inspiratiebron

Via 85 projecten in het nationaal relanceplan gaat ons land de komende jaren 5,9 miljard euro inzetten voor het herstel na corona. Door gerichte investeringen in duurzaamheid, digitalisering, mobiliteit, inclusie en productiviteit wil de federale regering de Belgische competitiviteit opnieuw opkrikken. Zo voorziet het plan naast strategische overheidsinvesteringen in infrastructuur, duurzaamheid en digitalisering ook 95 miljoen euro aan PPS-projecten, gericht op circulaire economie, recyclage en nucleaire geneeskunde.

“Deze investeringen zullen ook een positieve impact hebben op de economie in Limburg”, stelt staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine. “Deze provincie heeft een unieke plaats in het economische landschap in Vlaanderen, met unieke onderzoeksinstellingen en een unieke infrastructuur. Met het SALK-project hebben jullie al bewezen dat jullie over de nodige kennis beschikken over reconversie en toekomstgericht investeren. Limburg zal een grote rol spelen in dit relanceverhaal en alle kansen en ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen.” ​

Plan Samen Groeien

Voka – KvK Limburg is positief over de accenten van het nationaal relanceplan, al blijft het belangrijk om de private sector maximaal te betrekken bij de uitvoering van dit plan. “Als we zien dat duurzaamheid, digitalisering en gezondheid – thema’s uit ons Plan Samen Groeien – ook naar voren komen in het plan van de staatssecretaris staat het buiten kijf dat we samen hetzelfde pad willen bewandelen richting een krachtig herstel”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg.

“Onze Limburgse ondernemingen hebben vorig jaar de rug gerecht, mede dankzij de steun van de federale overheid. Maar vooral dankzij de veerkracht van de ondernemers en hun medewerkers”, stelt Van De Velde. “Het is nu dringend tijd voor de overheid om diezelfde daadkracht te tonen. Toeleveringsproblemen, de krapte op de arbeidsmarkt, een complex vergunningenbeleid en een veelvoud aan administratieve lasten. Als we onze Limburgse bedrijven willen ondersteunen in hun zoektocht naar innovatieve oplossingen zal de overheid deze hindernissen moeten wegwerken.”

 

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt