Skip to Content
Limburgse bedrijven blazen 1.921 kaarsjes uit

Limburgse bedrijven blazen 1.921 kaarsjes uit

27 keer platina! Dat is wat de jarige bedrijven in onze provincie dit jaar mogen vieren. In cijfers betekent dat een jubileum van maar liefst 1.921 jaar. De medewerkers van Voka - Kamer van Koophandel Limburg trekken daarom de hele provincie rond om cadeauboxen uit te delen aan Limburgse bedrijven die een jubileum vieren. Voorzitter Karin Van De Velde en gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput gingen langs bij de drie oudste jubilarissen: Sibelco in Lommel (150 jaar), Fryns Distellery in Hasselt (135 jaar) en Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen (125 jaar). “Onze leden-ondernemingen zijn een toonbeeld van veerkracht en blijvend engagement. In uitdagende tijden zijn ze de ruggengraat van ons economisch weefsel en zorgen zij voor welvaart in onze Limburgse samenleving”, zeggen Karin Van De Velde en Tom Vandeput. Alle jarige bedrijven worden op 24 augustus uitgebreid gevierd tijdens het Zomerkasteelfeest van Voka – KvK Limburg.

Of het nu die van je kind, ouders, grootouders, vrienden of familie is: een verjaardag moet gevierd worden. Dat geldt ook voor onze Limburgse ondernemingen. Zo verwijst een jubileum onder andere naar de continuïteit van een bedrijf. En dat is in deze tijden geen vanzelfsprekendheid. “Daarom vinden wij het belangrijk om onze leden-ondernemingen in de bloemetjes te zetten”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. De jarige bedrijven mogen zich ook dit jaar opnieuw aan een bijzondere Voka-cadeaubox verwachten. “Het zijn onze medewerkers zelf die deze boxen aan de ondernemers bezorgen omdat we dicht bij onze leden willen staan en ze persoonlijk willen feliciteren met hun jubileum”, aldus Van De Velde.

Er zijn echter ook Limburgse ondernemingen die al meer dan een eeuw de dienst uitmaken in onze provincie, en de tand des tijds meer dan hebben doorstaan. Zij kregen de afgelopen week een Voka-cadeauxbox uit handen van voorzitter Karin Van De Velde en Gedeputeerde voor Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput. “Decennialang leveren deze ondernemingen een belangrijke bijdrage aan de Limburgse welvaart en werkgelegenheid. Mijn welgemeende felicitaties en dank voor het afgelegde parcours. Het sterkt mij in de overtuiging om nog sterker te investeren in een aantrekkelijke bedrijfs- en investeringsomgeving, en in slimme en duurzame economische groei in onze provincie”, zegt Tom Vandeput.

Fryns Distellery, Hasselt
Fryns Distellery, Hasselt

Zand, jenever & zorg

Met 150 jaar mag het bedrijf Sibelco uit Lommel zich de oudste jubilaris van dit jaar noemen. De onderneming werd opgericht in 1872 om de rijke afzettingen van kwartszand te ontginnen in de Vlaamse Kempen. Het zand werd gebruikt door lokale kristalmakers, cementfabrieken en glasblazerijen. De ontdekking betekende economische voorspoed voor steden als Mol, Lommel, Dessel en bij uitbreiding de hele Kempen. Anderhalve eeuw later is Sibelco een wereldspeler op het vlak van ontginning, transformatie en levering van speciale industriële materialen en mineralen. Met 120 productiesites in 31 landen en 5.100 medewerkers heeft de onderneming een blik op de wereld, al blijven de wortels stevig verankerd in het Limburgse zand.

Wie Hasselt zegt, zegt jenever. En wie jenever zegt, zegt er in één adem Fryns Distellery bij. Guillaume Fryns start in 1887 de stokerij G. FRYNS in de Hasseltse Lombaardstraat. De Limburgse onderneming kent een bewogen historisch parcours. Zo moest het bedrijf zijn activiteiten na WOII volledig heropbouwen. Door een sterk staaltje van creatief ondernemerschap en het out of the box-denken wordt het een succesvolle expansie, zodat er terug wordt aangeknoopt met de traditie. Nadat het bedrijf in 1995 verhuist van Hasselt naar Gent is Fryns na 25 jaar opnieuw waar het thuishoort: in Hasselt. Met Michel Fryns – én dochter Céleste als eerste vrouwelijke telg van de familie – zit het familiebedrijf intussen al aan generatie vijf. Fryns Distellery doet al 135 jaar waar het goed in is: het maken van jenever van topkwaliteit én dat op een innovatieve wijze.

Op 25 mei 1897 wordt de eerste patiënt opgenomen in het ziekenhuis Sint-Jozef in Bilzen. In de beginperiode is de zorgverlening verweven met het leven van de zusters. Het zwaartepunt van de behandeling ligt op de ondersteuning van de geesteszieken met eenvoudige huishoudelijke taken en aangepaste ontspanning. Na de intrede van therapieën en medicatie ontstaat er een totaalaanpak gericht op de specifieke noden van de patiënt. Het is deze aanpak die 125 jaar later het fundament is voor de werking van het Medisch Centrum Sint-Jozef. Centraal staan de zorg en begeleiding van psychiatrische patiënten. Door steeds op zoek te gaan naar nieuwe technieken en zorgontwikkelingen probeert het centrum innovatief te zijn in zijn missie om mensen met een psychiatrische problematiek zoveel mogelijk van hun autonomie terug te geven.

Medisch Centrum Sint-Jozef, Bilzen
Medisch Centrum Sint-Jozef, Bilzen

Zomerkasteelfeest

Om al onze jarige bedrijven in Limburg te feliciteren met hun onafgebroken ondernemerszin en de belangrijke bijdrage die ze leveren aan de welvaart in onze provincie organiseert Voka – KvK Limburg op woensdag 24 augustus het Zomerkasteelfeest. In het idyllische decor van het Kasteel van Ordingen (Sint-Truiden) worden al onze jubilarissen in de watten gelegd door een ensemble van Limburgse sterrenchefs en dat tijdens een groots zomers netwerkmoment om u tegen te zeggen. Niet te missen dus!

Inschrijven voor het Zomerkasteelfeest kan hier: https://www.voka.be/limburg/zomerkasteelfeest

 

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt