Skip to Content
Limburgse bedrijven kampen met personeelsuitval door afkoelingsweek

Limburgse bedrijven kampen met personeelsuitval door afkoelingsweek

Voka – KvK Limburg roept op om kinderopvang te garanderen

De extra week kerstvakantie en de zware uitval van werknemers door ziekte of quarantaine doen de Limburgse bedrijven pijn. Voor verschillende sectoren is het jaareinde nog bijzonder druk, en het forse gemis aan arbeidskrachten kunnen de ondernemingen missen als kiespijn. “Bij ons gaat het volgende week om een personeelsuitval van 16 procent”, zegt Carlo Jeunen van A&L Jeubis. “Het onderwijs en lokale besturen moeten kinderopvang garanderen wanneer scholen vervroegd sluiten” zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Bij het bedrijf A&L Jeubis in Sint-Truiden zijn de feestdagen bijzonder druk. De producent van cosmetische en technische producten moet voor het jaareinde nog veel orders de deur uit krijgen, maar de afkoelingsweek en de uitval van personeel door ziekte en quarantaine maken het zaakvoerder Carlo Jeunen niet makkelijk.

Carlo Jeunen, A&L Jeubis: “Wij schatten volgende week een personeelsuitval van 16 procent te hebben. We zijn een productiebedrijf waardoor thuiswerk praktisch niet mogelijk is. Nu nog extra medewerkers vinden is zeer lastig. 85 procent van ons cliënteel is buitenlands. Onze orders moeten normaal dit jaar nog de deur uit. Helaas zit er voor ons niets anders op dan, in goed overleg met de klant, bestellingen uit te stellen naar volgend jaar.”

Kinderopvang

De extra week kerstvakantie die volgende week start, levert dus problemen op qua personeelsbezetting in ondernemingen. In de logistiek, de retail, de zorg en de productiesector melden ouders dat ze volgende week niet op het werk zullen zijn. Ook worden bedrijven geconfronteerd met ziektes en quarantaines.

“Uit onze recente enquête van Voka – Kamer van Koophandel Limburg blijkt zeven op de tien bedrijven in onze provincie te kampen met personeelsuitval door ziekte of quarantaine”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Daar komen straks de ouders bij die geen opvang vonden voor hun kinderen. Wanneer de scholen sluiten, moet er in opvang worden voorzien voor kinderen van ouders die niet kunnen telewerken. Dat is de afspraak. We vragen dat het onderwijs en de lokale besturen de nodige flexibiliteit aan de dag leggen zodat ouders toch kunnen blijven werken”, zegt Johann Leten.

Studentenarbeid

Om de Limburgse bedrijven te ondersteunen is alle hulp welkom. Daarom roept Voka – KvK Limburg de overheden op om de regels rond studentenarbeid flexibel te interpreteren, zodat zij nu snel kunnen worden ingeschakeld door de bedrijven.

Johann Leten: “Bedrijven moeten kunnen rekenen op extra studenten, ook nu de kerstvakantie officieel nog niet is begonnen. De overheden van dit land moeten er alles aan doen om het personeelstekort bij onze Limburgse ondernemingen aan te vullen zodat ze elke klant een goede dienstverlening kunnen aanbieden.”

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt