Limburgse bedrijven vragen versnelling in Europese defensieversterking

67% van de Limburgse bedrijven is voorstander om de Europese defensie versneld te versterken. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van Voka – KvK Limburg binnen de Limburgse bedrijfswereld. Meer dan de helft van de ondernemingen vindt dat de Belgische defensiestappen de juiste richting uitgaan, omdat de geopolitieke onzekerheden een aanzienlijke impact hebben op de economie en de bedrijfsvoering. “Ondernemingen in Limburg kunnen een cruciale rol spelen bij de uitbouw van de defensie-industrie in onze provincie. Door de sector op te waarderen, meer kmo’s te betrekken in de toeleveringsketen van buitenlandse defensiegrootspelers en meer militaire domeinen als locatie voor defensiebedrijven in te richten zetten we structurele stappen vooruit in Limburg”, zeggen Johann Leten en Jonas De Raeve, gedelegeerd bestuurder en directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg.

Limburg speelt vandaag een cruciale rol in de Belgische defensiestrategie. Met militaire infrastructuur zoals de luchtmachtbasis in Kleine Brogel en het militaire trainingscentrum in Leopoldsburg maakt onze provincie cruciaal voor de Belgische en NAVO-verdediging. Daarnaast telt Limburg verschillende ondernemingen die essentiële technologieën en producten leveren aan defensie, en er is nog heel wat groeipotentieel, zeker gezien de bijkomstige investeringen in defensie om de NAVO-norm van 2% van het BBP te bereiken.

Dat ziet ook de Limburgse bedrijfswereld, blijkt uit een grootschalige bevraging van Voka – KvK Limburg bij 150 (industriële) bedrijven in Limburg. “54% van de respondenten vindt dat de Belgische defensiestappen de juiste richting uitgaan”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

“67% is ook voorstander van een versnelde versterking van de Europese defensie. Niet onlogisch als je weet dat 40% van de bedrijven de geopolitieke situatie als hun grootste zorg zit. Bij energie-intensieve bedrijven ligt dit percentage zelfs boven de 50%. Uit onze bevraging blijkt ook dat 41% van de respondenten aangeeft dat de geopolitieke onzekerheid de investeringsbeslissingen bemoeilijkt. Het is nogmaals een bevestiging dat de nieuwe geopolitieke realiteit een grote impact heeft op de bedrijfsvoering van veel Limburgse ondernemingen, en dat ze de extra investeringen in defensie en veiligheid niet alleen als een meerwaarde, maar ook als ​ een economische opportuniteit zien”, aldus Johann Leten.

Theissen Training Systems

Een belangrijke speler in de Limburgse defensie-industrie is het bedrijf Theissen Training Systems (TTS) uit Oudsbergen. De onderneming is gespecialiseerd in de productie van vaste en dynamische doelwitsystemen voor conventionele doelen (infanterie en zwaarder geschut). Naast leveringen aan het Belgische, Nederlandse en het Duitse ​ leger, is vooral de Amerikaanse landmacht een belangrijke afnemer van deze doelwitsystemen. Ook diverse andere NAVO-lidstaten en politiekorpsen over de hele wereld zijn door ons uitgerust met dergelijke toestellen”, vertelt Rik Jossels, fabrieksdirecteur van TTS in Oudsbergen. ​

Het bedrijf in Oudsbergen heeft de afgelopen jaren een geleidelijke groei gekend, van 27 werknemers in 2017 tot meer dan 60 personeelsleden in 2024. De volledige omzet van 34 miljoen euro is defensie gerelateerd. “Onze groei is quasi volledig gericht op Europese en Noord-Amerikaanse strijdmachten. De bijkomende investeringen in defensie is een goede zaak voor ons, gezien we zelf al jaar en dag strategisch inspelen op de groeiende wereldwijde vraag naar hoogwaardige, op maat gemaakte trainingssystemen”, aldus Jossels.

Aanbevelingen voor een sterke defensie

Voka – KvK Limburg plaatst de economische en maatschappelijke meerwaarde van een sterke defensie-industrie hoog op de agenda. Vorige maand brachten we defensiespelers in Limburg al samen met kersvers minister van Defensie Theo Francken. Tijdens deze ontmoeting werden tal van opportuniteiten geïdentificeerd en beloftes gemaakt door de minister die inspelen op de huidige geopolitieke realiteit en waar we nu de volgende stappen in moeten zetten.

“In eerste instantie moeten we onze defensie-industrie in Limburg en Vlaanderen opwaarderen. In de afgelopen 20 jaar kwam slechts 35 van elke 100 euro die in defensie werd geïnvesteerd terug naar België. Dit percentage ligt in buurlanden hoger. Er zijn dus groeikansen om de return-on-investment voor België te verhogen”, stelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg.

“Daarnaast moeten we de positie van onze kmo’s in de toeleveringsketen van internationale defensiegrootspelers versterken en uitbreiden. Bedrijven moeten ook makkelijker kunnen deelnemen aan aankoopprogramma’s en investeringen in defensie moeten aantrekkelijker worden gemaakt. Ook investeringen in militaire infrastructuur zoals de havens en een heractivering van de spoorlijn Ijzeren Rijn is cruciaal voor de logistieke aanvoer van militair materieel. Tot slot bleek uit onze ruimte-analyse dat het actief aanbod aan bedrijventerreinen jaar na jaar daalt in Limburg. Daarom is het voor ons noodzakelijk dat militaire domeinen als locaties voor defensiebedrijven worden mogelijk gemaakt, zodat de sector op deze manier een extra stimulans kan krijgen”, vertelt De Raeve.

De resultaten van deze bevraging onderstrepen het belang van een doordachte defensiestrategie en de rol van de Limburgse economie hierin. Voka – KvK Limburg zal zich samen met het beleid blijven inzetten om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te versterken aan de hand van roadshows met minister Francken en dat langs verschillende bedrijven in de provincie.

Einde persbericht

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.300 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met