Limburgse bedrijven zetten in op slim energiegebruik

Limburgse bedrijven zetten in op slim energiegebruik

De helft van de Limburgse productiebedrijven geeft aan dat de energiekost een bedreiging is voor de competitiviteit en een rem zet op de investeringsplannen voor de komende twee jaren. Dat blijkt uit een bevraging van Voka – KvK Limburg bij industriële productiebedrijven in Limburg. Daarom zoeken steeds meer ondernemingen manieren om slimmer en efficiënter met hun energiegebruik-en verbruik om te gaan. Zo is energiemonitoring aan een sterke opmars bezig. “Een kwart van de bedrijven die we begeleiden in duurzaam ondernemen geeft aan werk te willen maken of bezig te zijn met energiemonitoring van bedrijfsprocessen. Het zijn waardevolle inzichten die onze ondernemingen niet alleen helpen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar ook om klaar te zijn voor de vele rapporteringsregels die vanuit Europa op ons afkomen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Een sterk staaltje van duurzaam ondernemen vinden we terug op de productiesite van Covess in Sint-Truiden. Het bedrijf ontwikkelt thermoplastische drukvaten. ​ “In de beginjaren – zeg maar 2001 - ​ lag onze focus op de productie van composiet watervaatjes voor in bijvoorbeeld waterverzachters”, vertelt zaakvoerder Tony Vanswijgenhoven die samen met senior chemist Johan De Clippeleir en CFO Hugo Vandormael de firma runt.

“Sinds 2010 produceerden we voornamelijk grotere vaten die ingezet werden als expansievaten voor toepassingen als putboorders. ​ Deze productie werd in 2023 overgenomen door onze Franse licentienemer zodat we ons hier in België kunnen toespitsen op de ontwikkeling van hoge druk recycleerbare vaten voor ​ waterstoftoepassingen’, aldus Vanswijgenhoven. Nadat de productie van de watervaten werd afgestoten naar Frankrijk blijven er nog 2 werknemers die al meer dan 15 jaar in dienst zijn. Een derde werknemer voert zijn doctoraat uit binnen Covess en enkele vacatures staan nog open.

Het productieproces begint bij de potentiële klant. Hij of zij geeft het bedrijf aan op welke maat van drukvat voor gebruik met waterstof hij of zij nodig heeft. Vervolgens gaat de onderneming daar dan de machine voor ontwerpen.

“We produceren thermoplastische drukvaten met thermoplastisch materiaal wat je enkel kan bewerken door het te verwarmen”, vertelt Vanswijgenhoven. ​ “Dit gebeurt dmv ER-lampen die gevoed worden door elektriciteit. Om de consumptie van elektriciteit te weten moet je in eerste instantie meten. Dit softwareapparaat werd door het bedrijf Vlegel Technology geïnstalleerd en voorziet ons tijdens het productieproces van de nodige informatie. Vervolgens kunnen we ons productieproces aanpassen om de elektrische consumptie zoveel mogelijk in te perken. We produceren niet alleen een “game changer” in onze industrie, maar deze dient ook op een duurzame manier te worden geproduceerd. Eens het drukvat gecertificeerd is, wordt de machine overgedragen aan de klant die dan zelf gaat produceren onder onze licentie”, besluit de Covess-zaakvoerder.

Stef Van Looveren (Vlegel Technology), Tony Vanswijgenhoven (Covess) & Jonas De Raeve (Voka - KvK Limburg)
Stef Van Looveren (Vlegel Technology), Tony Vanswijgenhoven (Covess) & Jonas De Raeve (Voka - KvK Limburg)

Duurzame monitoring

Voor de monitoring van het energieverbruik -en gebruik doet Covess dus een beroep op de gespecialiseerde diensten van Vlegel Technology. Dat is een Limburgs ingenieursbedrijf uit Genk, dat industriële softwareoplossingen aanbiedt en zo bouwt aan slimme en geconnecteerde fabrieken van morgen, de zogenoemde Industrie 4.0.

“Met onze unieke en complete aanpak bouwen we steeds de meest kostenefficiënte oplossing, afgestemd op de behoeften van onze klant”, vertelt Stef Van Looveren, zaakvoerder van Vlegel Technology. “Daarbij gebruiken we de kracht van gecombineerde databronnen en slimme apparaten als hefboom om onder andere kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Zo gaan we niet enkel het energieverbruik meten en monitoren, maar gaan we dit verbruik optimaliseren en slim afstemmen op de (productie-)processen. In de praktijk zijn onze oplossing meestal binnen het jaar terugverdiend, door eenvoudige optimalisaties van load-balancing, peak-shaving en het aanpakken van sluimer verbruiken. Hiermee bespaar je als KMO al snel €10.000 tot €25.000 op jaarbasis aan gas- en elektriciteit. Als we dieper ingaan op procesniveau kunnen er nog veel grotere winsten behaald worden. Zo hadden we onlangs een verbetering doorgevoerd met een gasbesparing van maar liefst €140.000 per jaar”, stelt Van Looveren.

Vlegel Technology merkt vandaag een sterke verschuiving op binnen ondernemingen met vragen rond energie en duurzaamheid. “ Het is een positieve trend waarbij bedrijven zich meer en meer willen engageren voor een duurzame bedrijfsvoering. Het is dan ook een voorrecht om hier als Vlegel Technology ons steentje in te kunnen en mogen bijdragen. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze omwenteling écht nodig is, en dat de bedrijven er op korte en lange termijn ook enkel beter en sterker van zullen worden”, aldus Stef Van Looveren.

Duurzame competitiviteit

Dat ondernemingen in Limburg meer willen inzetten op een duurzame bedrijfsvoering is niet louter een aanvoelen, maar een vaststelling. “Als we onze recente bevraging bij de Limburgse productiebedrijven erbij nemen, zien we dat de helft aangeeft geeft dat de energiekost een bedreiging is voor de competitiviteit en een rem zet op de investeringsplannen voor de komende twee jaren”, vertelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging bij Voka – KvK Limburg.

“Om deze uitdaging mede het hoofd te bieden ziet een kwart van onze bedrijven die we begeleiden in duurzaam ondernemen heil in energiemonitoring van bedrijfsprocessen. Want naast de ecologische voordelen, stellen deze duurzame processen bedrijven in staat hun kosten te verlagen, innovatie te ​ stimuleren en hun merkreputatie te verbeteren. Dit verhoogt ook hun aantrekkelijkheid voor zowel consumenten als talentvolle medewerkers. Het zijn deze boodschappen die we ook meegeven in de actieplannen binnen ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) en onze specifieke Business Clubs”, aldus De Raeve.

Bedrijven willen dus verduurzamen. Het is daarom essentieel dat het nationaal en Europees beleid dit proces zo goed mogelijk faciliteren. “Zo is het noodzakelijk dat klimaatdoelstellingen en economische doelstellingen beter op elkaar worden afgestemd zodat ze elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Een coherent milieu-en klimaatbeleid, een realistische implementatie van klimaatambities, de betaalbaarheid van duurzame energie en de garantie op energiezekerheid zijn in dat kader belangrijke voorwaarden die onze industriële en productiebedrijven in staat stellen om een realistisch pad te bewandelen richting een duurzame en klimaatneutrale bedrijfsvoering richting 2050”, besluit Jonas De Raeve.

Einde persbericht

 

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt