Limburgse ondernemers gaan in dialoog met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau
12 mei 2023
“Een sterk onderwijs is de basis voor welvaartscreatie in Vlaanderen én Limburg.” Dat is de boodschap die Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bracht in een gesprek met Limburgse topondernemers tijdens het event “Toppol” van Voka – KvK Limburg. “Voorstellen die de werkgelegenheidsgraad optrekken en de kloof verkleinen tussen het onderwijs en de bedrijfswereld ondersteunen wij, maar dan moeten we effectief met deze voorstellen ook aan de slag gaan”, zegt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Daarom vragen wij de federale en Vlaamse regeringspartijen werk te maken van structurele maatregelen en niet te verzanden in verkiezingspraat.”
Tijdens het evenement “toppolitici ontmoeten ondernemers” geeft Voka – Kamer van Koophandel Limburg ondernemers de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met een toppoliticus. Vandaag waren Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en de Vlaamse kopman Kris Verduyckt te gast in het Huis van de Limburgse Ondernemer. “Vanuit Voka – Kamer van Koophandel Limburg vragen wij de overheden om structurele hervormingen in onze arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit”, zegt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg. “Ook voor de versterking van ons onderwijs zijn gerichte middelen nodig om de kloof tussen de bedrijven en de onderwijsinstellingen te verkleinen. Met de verdere uitrol van duaal leren en de oprichting van het Voka Talentcenter in Limburg nemen wij alvast onze verantwoordelijkheid om bedrijven te helpen met de zoektocht naar de broodnodige technische profielen.”
Onderwijs & kinderopvang als activerend middel
“Willen we de welvaart in Vlaanderen en Limburg verhogen, dan begint alles met een sterk onderwijs”, stelt Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit. “We zijn een kenniseconomie, en kennis krijg je op de schoolbanken. Er staan momenteel zo'n 3.000 vacatures voor leerkrachten open op de website van de VDAB. In de praktijk is het tekort waarschijnlijk nog groter. Dat is een probleem dat aangepakt moet worden. Ook het niveau moet omhoog, terwijl je toch iedereen gelijke kansen biedt. De centrale problemen zijn de achteruitgang van het niveau van het Nederlands en het lerarentekort. De inrichting van ons onderwijs moet ook rationeler. Klassen met minder dan tien leerlingen worden beter opgedoekt en vervangen door grotere klassen waarbij er samengewerkt wordt met scholen in de buurt.”
Om meer leraren naar het onderwijs te lokken, pleit hij voor minder planlast, minder administratieve regels en meer vertrouwen in de leerkrachten zelf. "We zien dat veertig procent van de jonge leerkrachten stoppen in hun eerste vijf jaar", zegt Rousseau. "Dat is heel slecht en schreeuwt om verandering. Daarnaast moeten we veel meer investeren in kinderopvang. Want ouders die hun kinderen niet naar de opvang kunnen brengen door plaatsgebrek, kunnen niet werken. En dat is slecht voor onze bedrijven, en dus onze economie en welvaart.”
Verkiezingsmodus
Voka – KvK Limburg staat positief tegenover voorstellen die de werkzaamheidsgraad verhogen en de kosten voor Limburgse bedrijven naar beneden halen. “Alleen wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend”, stelt Karin Van De Velde, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Willen wij de concurrentiepositie van onze Limburgse ondernemingen versterken – om samen te kunnen groeien – moet de overheid voor de juiste middelen zorgen om dit te bewerkstelligen. Anders dreigt economische schade op lange termijn die onze welvaart in de provincie in het gedrang brengt.”
“Daarom vragen wij de regering niet in verkiezingsmodus niet verzanden én werk te maken van onze arbeidsmarkt, ons onderwijs, onze pensioenen en onze fiscaliteit”, stelt Van De Velde. “Deze zaken zijn te belangrijk, te cruciaal voor onze Limburgse ondernemingen om niet aan te pakken. Wij vanuit Voka – Kamer van Koophandel Limburg zullen wij er altijd op toezien dat onze ondernemingen kunnen groeien en bloeien. Wij staan als één man achter onze ondernemers, wij vragen aan de overheid om hetzelfde te doen.”
Einde persbericht