Limburgse SDG-ambassadeurs delen duurzame visie op VN-top in New York

Limburgse bedrijven uitgenodigd op het High-level Political Forum on Sustainable Development bij de Verenigde Naties

Twee Limburgse bedrijven – Center Parcs en Fruit at Work – presenteren deze week hun duurzaamheidsbeleid bij de Verenigde Naties in New York. Ze zijn uitgenodigd op het High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) omdat ze als allereerste ondernemingen ter wereld de titel van SDG Ambassador van UNITAR verkregen. Net nu de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen uitdagend verloopt, heeft de wereld nood aan inspiratie en succesverhalen. De bedrijven zullen hun duurzaamheidsverhaal presenteren aan diplomaten, politici en bedrijfsleiders. Voka – KvK Limburg begeleidde al tientallen bedrijven die een duurzaamheidsbeleid ontwikkelen.

Ondernemingen in Limburg zijn zelf goed geplaatst om een haalbaar duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen. Dat bewijzen de tientallen bedrijven die via Voka – KvK Limburg concrete acties rond duurzaamheid hebben opgezet via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. De ontvangst op de hoofdzetel van de Verenigde Naties bewijst dat onze ondernemingen inspiratie bieden aan bedrijven in de rest van de wereld”, zegt Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen van Voka – KvK Limburg, die zelf ook ter plaatse is.

High-level Political Forum

Het High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF) vindt plaats van 14 juli t.e.m. 23 juli 2025 in New York. Het is het centrale VN-platform waar landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenkomen om de voortgang van de duurzame ontwikkelingsdoestellingen (SDG’s) te bespreken. Het biedt een podium voor het delen van best practices en het aangaan van nieuwe samenwerkingen. Dit jaar ligt de nadruk op het creëren van effectieve partnerschappen en het versnellen van concrete acties.

Wereldwijde voortgang SDG’s stagneert

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelstellingen vastgesteld door de Verenigde Naties in 2015, met als doel een duurzame en rechtvaardige wereld te realiseren tegen 2030.

Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft de wereldwijde implementatie van de SDG’s achter. Minder dan 20% van de doelstellingen zit op schema om tegen 2030 te worden gerealiseerd. Factoren zoals de klimaatcrisis en geopolitieke spanningen bemoeilijken de voortgang. Toch zijn er ook positieve verhalen, zoals de Vlaamse bedrijven die met hun innovatieve aanpak laten zien dat het anders kan.

5 Vlaamse SDG-ambassadeurs op bezoek in New York van 14-18 juli 2025

  1. Center Parcs – met parken in Lommel, Peer en Dilsen-Stokkem - is actief in de exploitatie van vakantieparken, met vestigingen in België en door heel Europa. Het bedrijf legt de nadruk op het behoud van biodiversiteit, energie-efficiëntie en het implementeren van circulaire initiatieven.
  2. Fruit at Work levert gezonde snacks en fruit aan werkplekken, met een focus op lokaal aanbod, afvalreductie en de promotie van een gezonde levensstijl. Het bedrijf is gevestigd in Zonhoven en kijkt naar de VS als nieuwe markt.
  3. BelOrta is een groente- en fruitveiling gevestigd in Sint-Katelijne-Waver. Het bedrijf zet zich in voor duurzame landbouw, de korte keten, en het aanpakken van voedselverspilling.
  4. Smulders is gespecialiseerd in stalen offshore constructies, met een focus op windenergie, circulaire productie en energietransitie. Het bedrijf is gevestigd in Arendonk.
  5. DNS Belgium beheert domeinnamen en is gevestigd in Leuven. Het heeft een sterke focus op digitale inclusie en CO2-reductie.

Duurzaamheidsambassadeurs via Voka

Voka biedt begeleiding en advies aan bedrijven die een duurzaamheidsbeleid willen ontwikkelen van het opstellen van het actieplan tot de evaluatie. Elk jaar worden de resultaten van de acties geëvalueerd door een team van onafhankelijke deskundigen. Sinds de start in 2017 lieten al meer dan 1.000 Vlaamse ondernemingen zich hierin bijstaan. Zij voerden sindsdien meer dan 18.000 acties uit om één van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties ontvangen voor het investeren in kennisopbouw, implementatie en communicatie over de SDG’s.

Er bestaan drie niveaus van duurzaamheidscertificaten die bedrijven achtereenvolgens kunnen behalen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Een bedrijf dat duurzaamheid via de SDG’s (sustainable development goals) structureel verankert mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien ook een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Wie nog verder gaat en ook een voorbeeldrol opneemt binnen de hele waardeketen en daarvan een internationale jury kan overtuigen, mag zich SDG Ambassador noemen.

Menno Van Gemeren

Menno Van Gemeren

Senior adviseur Belangenbehartiging, Voka - KvK Limburg

 

Contacteer ons

Dario D'Arpino

Dario D'Arpino

Woordvoerder | Senior coördinator Marcom

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.300 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met