Skip to Content
Limburgse starters falen zelden

Limburgse starters falen zelden

Uit een diepgaande analyse van Voka – KvK Limburg blijkt dat de Limburgse starters naast kwantitatief ook kwalitatief blijven groeien. De overlevingsgraad na vijf jaar ligt in onze provincie op 70% waar het Vlaams gemiddelde rond de 66% schommelt. Sinds 2015 werden bovendien 15.544 jobs gecreëerd door start-ups, goed voor meer dan 5% van de totale tewerkstelling in Limburg. “Het totaal aantal nieuwe starters is een goede economische indicator, maar de achterliggende kwaliteit is nog een stuk belangrijker. Dat zowel de overlevingsgraad als de tewerkstelling in stijgende lijn zit, is alvast positief. Het feit dat er steeds meer oprichtingen gebeuren binnen innovatieve sectoren, toont dan weer aan dat we ons als provincie wapenen voor de toekomst”, aldus Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

Voka – KvK Limburg baseert haar onderzoek op basis van acht jaar aan data, verzameld door onderzoekbureau Bel-first. De cijfers bevestigen dat het aantal Limburgse starters ook in 2021 verder toenam. Met 9.491 nieuwe bedrijven doen we het een procentje beter dan in 2020. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van maar liefst 47%.

Historisch hoge overlevingsgraad

De kwaliteit achter die indrukwekkende groei werd ook onder de loep genomen. Vooral de overlevingsgraad, het aantal opgerichte bedrijven dat ook vandaag nog actief is, is indrukwekkend. “Van de ondernemingen die vijf jaar geleden werden opgericht, is vandaag nog 70% actief. Hiermee doen we beter dan het Vlaams gemiddelde (66%) en excelleren we ten opzichte van het Europees gemiddelde (45%). Cijfers die tekenend zijn voor hoe ondernemend de Limburger is. Daarnaast blijkt uit de meer dan 150 starters die we in 2021 binnen onze Bryo-trajecten mochten begeleiden, dat het opstarten van een zaak meteen professioneel aangepakt wordt,” aldus Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg.

Van mono- naar multi-economy

Start-ups blijken ook een belangrijke groeimotor voor tewerkstelling binnen de provincie. Sinds 2015 werden 15.544 jobs gecreëerd door nieuwe bedrijven. Verder tonen de data aan dat Limburg de stap van een mono-economy ​ naar een meer divers landschap definitief gezet heeft. “De starters uit 2021 zijn actief in meer dan tachtig verschillend sectoren. De bouwsector voert traditioneel de lijst aan, maar ook nieuwe domeinen worden steeds vaker betreden. Het feit dat wetenschappelijke en technische activiteiten de top tien binnensluipen, is een teken dat onze starters mee evolueren met de noden van de maatschappij. En dat is cruciaal om ook morgen concurrentieel te zijn,” zegt Olislagers.

Percentage nog actieve starters (Bron: Bel-first ; Verwerking: Voka - KvK Limburg)
Percentage nog actieve starters (Bron: Bel-first ; Verwerking: Voka - KvK Limburg)

Aerobel

Een starter die de kennis van de academische wereld combineert met ervaringen uit de industrie is Aerobel. De onderneming uit Bilzen produceert innovatieve en ecologische isolatiematerialen. CEO Sam Chartouni hield het bedrijf pas vorig jaar samen met CTO dr. Steve De Pooter boven de doopvont. Intussen heeft de Limburgse starter al vier innovatieve producten ontwikkeld waarvan de aerogel veel potentieel vertoont.

Dr. Steve De Pooter, CTO Aerobel: "Aerogel is een klasse van vaste materialen opgebouwd uit een nano-gestructureerd netwerk met een porositeit van minstens 90%. Het is zo de lichtste vaste stof op aarde en omwille van zijn poriestructuur van 2-50 nanometer is het meteen ook de beste thermische isolator op aarde. Bij Aerobel hebben we een nieuw en gepatenteerd productieproces ontwikkeld. Dit laat toe om silica aerogels te ontwikkelen op een goedkopere en meer ecologische manier.”

Daarnaast is de onderneming ook bezig met isolatieadvies op maat en wetenschappelijk onderzoek met binnen-en buitenlandse specialisten in de chemie en materiaalkunde. Het Limburgse bedrijf telt momenteel acht medewerkers, maar de tewerkstelling zal de volgende jaren nog worden opgekrikt.

Sam Chartouni, CEO Aerobel: "Ons innovatief productieproces van silica aerogels wordt nu nog verder geoptimaliseerd en opgeschaald om een duurzame en continue productie op industriële schaal te garanderen. Wij hebben een zeer hoge ambitie, en mikken om het speerpunt te worden van innovatieve en ecologische isolatietechnologie dat de huidige milieuvervuilende isolatiematerialen zal overstijgen op zowel technisch, ecologisch, economisch en operationeel vlak.” ​

Ondernemingsdynamiek moet en kan beter

Zowel de kwantitatieve als kwalitatieve evolutie van de nieuw opgerichte Limburgse bedrijven oogt dus bijzonder gunstig. Maar na in het verleden een hele tijd achter de feiten aangelopen te hebben, is het belangrijk om deze groeicurve aan te houden. “De ratio tussen het aantal nieuwe ondernemingen ten opzichte van het totaal aantal ondernemingen blijft te laag. Qua ondernemingsdynamiek doet enkel Griekenland het slechter dan België en dat terwijl alle literatuur bevestigt dat onze economie baat heeft bij een dynamischer ondernemingslandschap. We roepen de verschillende overheden dan ook op om de drempel tot ondernemerschap verder te verlagen. ​ Dan denken we bijvoorbeeld aan minder administratieve lasten en meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs”, besluit Johann Leten.

 

Einde persbericht

 

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt