Limburgse starters overschrijden opnieuw de kaap van 9.000

Startersanalyse Voka – KvK Limburg: “Meer starters, meer jobs, meer kansen”

2025 begint met positief startersnieuws. Zo zijn er in Limburg vorig jaar 9.309 nieuwe starters bijgekomen. Dat is een stijging van bijna 9% ten opzichte van de 8.558 starters in 2023. Dat blijkt uit de jaarlijkse startersanalyse van Voka – KvK Limburg. Deze toename heeft ook bijgedragen aan de creatie van meer dan 1.000 nieuwe jobs in 2024. Over de afgelopen vijf jaar hebben Limburgse starters gezamenlijk bijna 9.000 banen gecreëerd, wat de blijvende impact van ondernemerschap op de Limburgse economie aantoont. “We zijn opgetogen met deze cijfers, nu is het kwestie van de lijn door te trekken. Gezien de economische situatie moeten we nu meer dan ooit onze Limburgse starters goed begeleiden en ondersteunen”, zeggen Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

Na twee mindere jaren zitten de starters in Limburg terug op niveau. In 2024 klokken we immers af op 9.309 startende bedrijven, een stijging van bijna 9% is dat ten opzichte van het jaar 2023 toen we 8.558 nieuwe bedrijven telden. Daarmee schuren we tegen het record van 2021 aan toen we 9.491 starters noteerden. Dat alles blijkt uit de jaarlijkse startersanalyse van Voka – KvK Limburg op basis van data van de afgelopen jaren van het onderzoeksbureau Bel-first.

De groei in het aantal starters kan worden toegeschreven aan meerdere factoren. “Zo wordt de groei gestimuleerd door betere toegang tot startersbegeleiding en financiële steun, alsook door een veranderende werkcultuur waarin mensen meer geneigd zijn om zelfstandig te ondernemen”, vertelt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg. “Daarnaast hebben innovaties in sectoren zoals zorg en technologie, samen met een groeiende vraag in bepaalde markten, ook bijgedragen aan de toename.”

De groei van het aantal starters is echter geen Limburgs fenomeen. Ook de andere Vlaamse provincies kenden het afgelopen jaar meer nieuwe bedrijven. “Omdat we in onze provincie kampen met een historische achterstand moet de stijging in Limburg groter zijn in vergelijking met andere provincies en dat is helaas niet het geval. De kloof blijft aanwezig waardoor we enkele tandjes moeten bijsteken om competitief te blijven met het buitenland”, zegt Olislagers.

Grafiek 1: actieve starters in Vlaanderen 2024

Bron: Bel-first - Verwerking: Voka - KvK Limburg
Bron: Bel-first - Verwerking: Voka - KvK Limburg

Het starterslandschap in Limburg blijft ook divers, maar enkele opvallende trends tekenen zich af. Voor het eerst heeft de sector menselijke gezondheidszorg de gespecialiseerde bouwwerkzaamheden ingehaald als meest gekozen sector voor nieuwe ondernemingen. “Deze verschuiving is langs de ene kant positief, aangezien de zorgsector kampt met een toenemend personeelstekort en de uitdaging van een vergrijzende bevolking. De stijging in het aantal starters in deze sector is dus een belangrijke stap in de voorbereiding op de toenemende zorgvraag en de bijbehorende kosten”, verduidelijkt Olislagers.

“Langs de andere kant zien we dat deze cijfers bewijzen dat de bouwsector, die nu op de tweede plaats staat, het moeilijk heeft. Hoge rentetarieven, gestegen bouwkosten en een tekort aan beschikbare bouwlocaties vormen grote uitdagingen”, aldus Ellen Olislagers. Deze problemen kwamen vorig jaar al naar voren in de Bouwenquête ​ van Voka – KvK Limburg en Embuild Limburg. Vooral in de woningbouw blijft het herstel uit, wat de sector kwetsbaar maakt.

Naast gezondheidszorg en bouw zijn er andere sectoren die het goed doen. De IT-sector behoudt zijn sterke positie in de top 10, terwijl gespecialiseerde wetenschappelijke en technische activiteiten, die vorig jaar voor het eerst in de top 10 verschenen, ook in 2024 blijven groeien. “Dat is belangrijk omdat deze innovatieve sectoren cruciaal zijn om de tanende industrie in Limburg te versterken”, benadrukt Ellen Olislagers.

Opvallend is ook de gestage toename van het aantal starters in reclame en marktonderzoek, gedreven door de steeds complexere marketingstrategieën waarmee bedrijven te maken krijgen. Daarentegen blijft het aantal starters in de financiële dienstverlening (exclusief verzekeringen) jaar na jaar dalen.

Drones voor gewassen

Een startende onderneming die vorig jaar het levenslicht zag is Aerolytics. De startup beschermt tuinbouwgewassen met geavanceerde drone-oplossingen. Sinds april 2024 combineert de onderneming drones met geavanceerde beeldverwerking om tuinbouwers waardevolle inzichten te bieden. Deze technologie maakt het mogelijk om vroegtijdig problemen te detecteren, waardoor het gebruik van sproeimiddelen vermindert en gezondere, duurzamere producten kunnen worden geoogst. “Met Aerolytics willen we landbouwers niet alleen efficiënter maken, maar ook bijdragen aan een duurzamere voedselproductie,” zegt Tom Verstappen, medeoprichter van Aerolytics.

Begeleiding bleek essentieel voor de start-up om op het juiste moment de juiste stappen te zetten. “Dankzij de ondersteuning van Voka – KvK Limburg hebben we Innovatieve Starterssteun kunnen verkrijgen van VLAIO. Sinds oktober 2024 maken we ook deel uit van de incubator Start It @ KBC, die ons intensief begeleidt en toegang biedt tot een breed netwerk. Deze samenwerkingen vormen een stevige basis om onze groeiambities te realiseren en onze impact in de sector te vergroten”, stelt Verstappen.

In 2025 richten Aerolytics zich op schaalbare groei. Het eerste product wordt verder verfijnd zodat het in verschillende omgevingen kan worden geïmplementeerd. Tegelijkertijd blijft de starter investeren in innovatie, ondanks uitdagingen zoals technologische concurrentie en de zoektocht naar kapitaal. “De groeiende vraag naar precisielandbouw en gezonde voedingsproducten motiveert ons om te blijven innoveren en onze klanten voorop te stellen,” aldus Tom Verstappen.

Ellen Olislagers (Voka - KvK Limburg), Tom Verstappen & Maarten Kesselaers (Aerolytics) en Ward Decaluwe (DronePort)
Ellen Olislagers (Voka - KvK Limburg), Tom Verstappen & Maarten Kesselaers (Aerolytics) en Ward Decaluwe (DronePort)

DronePort

Het verhaal van Aerolytics bewijst het succes van de drone-industrie in Vlaanderen. Een belangrijke speler in dit verhaal is DronePort. De ​ luchthaven en bedrijvencampus van 30 hectare ​ in Sint-Truiden zet volop in op CO₂-vrije en autonome mobiliteit. “Binnen tien jaar willen we uitgroeien tot een toonaangevende ‘air hub’ voor goederen- en passagierstransport, met een sterke focus op elektrificatie, waterstof en andere CO₂-vrije aandrijvingsvormen”, vertelt Ward Decaluwe, CEO bij DronePort. “Daarvoor hebben we niet alleen luchtvaartkennis nodig, maar ook expertise in artificiële intelligentie, autonome systemen, CO₂-vrije mobiliteit, hernieuwbare energie en databeheer.”

Om die ambitie te realiseren zet DronePort ​ in op het aantrekken van partners uit die verschillende technologische subsectoren. Deze kunnen rekenen op een platform voor samenwerking en ruimte om nieuwe technologieën te testen. “Hun ondernemerschap, expertise en creativiteit zijn immers onmisbaar in ons ecosysteem”, benadrukt Decaluwe. “Als campus investeren we bovendien in verschillende innovatieprojecten samen met de start-ups in onze community die kunnen rekenen op de intensieve begeleiding van Limburg StartUp, de startupcommunity die in het beheer zit van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Als medeaandeelhouder van DronePort vervult zij tevens een cruciale rol in dit verhaal.”

Om deze innovatieve toekomstvisie uit te dragen bij de jongeren zet DronePort als gastheer mee haar schouders onder de FIRST LEGO League BeLux Championship van Voka – KvK Limburg. ​ Zo landt de grootste techniekwedstrijd van België voor kinderen tussen 11 en 14 jaar op 15 maart in Sint-Truiden waar toekomstige ingenieurs hun robotica- en ontwerpvaardigheden aanscherpen en zo meebouwen aan de duurzame luchtvaart van morgen.

Duurzame voedingsbodem

Ondanks deze positieve trends blijft de duurzaamheid van starters een belangrijk aandachtspunt. Zo zien we uit onderzoek van Statistiek Vlaanderen dat de overlevingsgraad van Vlaamse starters de laatste jaren dalende is en schommelt rond de 64%. Dit benadrukt het belang van professionele begeleiding voor startende ondernemers. Startups die deelnemen aan specifieke begeleidingstrajecten zoals de starterswerking Bryo van Voka – KvK Limburg hebben een significant hogere overlevingskans. De vijfjarige overlevingsgraad onder Bryo-deelnemers ligt bijvoorbeeld op een hoog niveau van 84%.

“Om het startersklimaat in Limburg ook in de toekomst verder te versterken moeten we allereerst talent minder duur maken, vooral voor tech-startups die vaak opereren in een internationale context is dit cruciaal”, zegt Ellen Olislagers. “Dit kan gerealiseerd worden door sociale zekerheidsbijdragen te plafonneren en de schijven van de personenbelasting te verbreden. Daarnaast is het essentieel om buitenlands talent sneller aan te trekken. De huidige arbeidsmarkt is krap, vooral voor digitale profielen. Het versnellen van de ‘single permit’-procedure naar een termijn van drie weken en het invoeren van een snelwegprocedure voor erkende organisaties kunnen hierin een verschil maken.”

Een derde belangrijke aanbeveling is om startups makkelijker toegang te geven tot openbare aanbestedingen. “Hoewel deze markt goed is voor 15% van het bbp, spelen scale-ups hier momenteel maar een beperkte rol. Hoewel kmo’s 80% van de offertes vertegenwoordigen, halen ze slechts 60% van de aanbestedingen binnen. Europese streefwaarden voor meer kmo-betrokkenheid kunnen een oplossing bieden. Maar met een groeiend aantal starters, meer gecreëerde jobs en een zich diversifiërend ondernemerslandschap bewijst onze provincie zijn veerkracht en ambitie. Door deze gerichte maatregelen en ondersteuning te bieden, kan deze positieve trend ook in de komende jaren worden voortgezet”, besluit de directeur eigenaars-ondernemers van Voka – KvK Limburg.

Einde persbericht

 

 

Contacteer ons

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Voka – Kamer van Koophandel Limburg wil het meest nabije en invloedrijke professionele netwerk zijn voor Limburgse ondernemers en leden-ondernemingen. Gesteund door de hele Voka-organisatie wil ze als een neutrale, private en representatieve speler het vrij ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Met meer dan 3.100 leden is het goed voor meer dan 75% van de private tewerkstelling en toegevoegde waarde in Limburg.

Neem contact op met